Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Θρίλερ για γερά νεύρα η διαπραγμάτευση: Δεν υπήρξε συμφωνία - Κλήθηκε εσπευσμένα ο Στουρνάρας

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα "κόκκινα δάνεια" αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» δήλωσε τα ξημερώματα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Η διαπραγμάτευση κράτησε όλη τη νύχτα με το οικονομικό επιτελείο και το κουαρτέτο να ανανεώνει το ραντεβού του για σήμερα. Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι κατά η διάρκεια της νύχτας στο ξενοδοχείο μετέβη και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αποχώρησε γύρω στις 06:10 τα ξημερώματα, χωρίς να διαρρεύσουν πληροφορίες για το....
λόγο της παρουσίας του.
Ο υπουργός ανέφερε ότι το ραντεβού με τους θεσμούς ανανεώθηκε για τις 15:00 και επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς. «'Εχουμε φτάσει κοντά» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια. Η απόσταση στο θέμα των «κόκκινων δανείων» φαίνεται πως είναι τεράστια, καθώς στο προσχέδιο που έχει διαρρεύσει, οι δανειστές μιλούν για προστασία μόνο για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας ευπαθών νοικοκυριών, και μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Η ελληνική πλευρά δεν αρκείται σε αυτό.

Ανοιχτό παραμένει επίσης το φορολογικό, όπου το αγκάθι είναι το αφορολόγητο. Ο κ. Βερναρδάκης που μετέβη στο ξενοδοχείο, ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των μειώσεων των μισθών στο Δημόσιο και φέρεται το ΔΝΤ να ζήτησε, εάν είναι δυνατόν, από αύριο το πρωί να συνδεθεί η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με το μισθολογικό. Ο κ. Βερναρδάκης φέρεται να τους εξήγησε ότι αυτό θα γίνει, αλλά δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Πληροφορίες λένε ότι «παγωμένες» θα παραμείνουν για φέτος οι προσλήψεις.
Στο μεταξύ, σε θρίλερ εξελίχθηκε και η διαπραγμάτευση για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς δε βγήκε λευκός καπνός. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αποχώρησε από την συνάντηση με τους θεσμούς στις 2.30 τα ξημερώματα καθώς δεν είχε καταστεί δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. «Η νύχτα είναι νέα» είπε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας υπονοώντας ότι η συζήτηση ενδέχεται να ξαναρχίσει. Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε «τεράστια» τη διαφορά που χωρίζει Αθήνα θεσμούς για το θέμα των επικουρικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν στις 15:00 το μεσημέρι της Δευτέρας δεν θα συμμετάσχουν μόνο οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και οι υπουργοί Παιδείας Νίκος Φίλης, Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης και Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: