Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Έντονο το πρόβλημα με το κυκλοκόνιο αντιμετωπίζουν τα κτήματα της Χαλκιδικής.

Ο ήπιος χειμώνας και υγρασία ταλαιπωρούν την πράσινη ελιάς της Χαλκιδικής
Με τις πρώτες ζέστες του Μάρτη φάνηκε το έντονο πρόβλημα του κυκλοκονίου που ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια του καλλιεργητές της ελιάς. Ο ήπιος χειμώνας και η υγρασία είναι οι παράγοντες που δημιούργησαν το πρόβλημα.
Πατώματα και μέρη που ο ήλιος δεν βλέπει τα δένδρα είναι γεμάτα με κυκλοκόνιο. Οι θερμοκρασίες των 12-15 βαθμών, σε συνδυασμό με τις υγρασίες που είχαμε για αρκετές ώρες ήταν οι ιδανικές για την ανάπτυξη του κυκλοκονίου και οι....
παραγωγοί που δεν το πρόσεξαν αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όσοι έχουν τέτοια χωράφια χάνουν την χρονιά τους γιατί πέφτουν όλα τα φύλλα, το δένδρο δεν μπορεί να κάνει καρπό, μένουν μόνο τα κλαδιά. «Φέτος οι ελιές μου έγιναν ακακίες» μας είπε με παράπονο ένας παραγωγός.
Η καταπολέμηση είναι δύσκολη, καθώς χρειάζονται αλλεπάλληλοι ψεκασμοί οι οποίοι είναι ακριβοί. Στην ελιά είναι ο πιο ακριβός ψεκασμός αυτή την στιγμή. Όταν το κτήμα ενός παραγωγού είναι από τα λεγόμενα «ευαίσθητα», θα πρέπει να ψεκάσει σχεδόν κάθε μήνα. Εάν βάλουμε το κόστος του φαρμάκου για κάθε ψεκασμό μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο μεγάλη επιβάρυνση έχει ο παραγωγός και στο τέλος μπορεί και να μην καταφέρει να σώσει την χρονιά, παρόλο που θα τα κάνει όλα τα έξοδα!!!
Η ελιά έχει μεγάλα έξοδα και μεγάλο κόπο για να δώσει παραγωγή αλλά δεν εκτιμάται ανάλογα!!

 chalkidiki-olives

Δεν υπάρχουν σχόλια: