Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Αποστόλου: Δεν μπορώ να δεσμευτώ στους αγρότες - Λεβέντης: Η κυβέρνηση θα πέσει από το αγροτικό

«Κωλοτούμπα» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που προσπαθεί τώρα να πείσει ότι δεν τους χαρακτήρισε ποτέ φοροφυγάδες και κατηγορεί τα κανάλια για προπαγάνδα - Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «πακέτο Αποστόλου» ανάλογο με το «πακέτο Χατζηγάκη»

Να πείσει τους αγρότες πως τα προωθούμενα μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό δεν φέρνουν τον Αρμαγεδδώνα επιχείρησε ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου στη Βουλή.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε εξ' αρχής ότι τα ζητήματα ασφαλιστικού και φορολογικού δεν είναι δικής του αρμοδιότητας, πως ο ίδιος δεν μπορεί να δεσμευτεί για κανένα θέμα. Επισήμανε όμως ότι μπορεί να κάνει… διάλογο!

Επίσης, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν διαρροές και δηλώσεις από την κυβέρνηση περί «φοροφυγάδων αγροτών» λέγοντας «Προπαγανδίζουν τα κανάλια ότι είπαμε τους αγρότες φοροφυγάδες. Αυτό που είπαμε είναι ότι υπάρχει φοροδιαφυγή στον αγροτικό χώρο που έχει ως θύματα τους αγρότες»!

Ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «πακέτο Αποστόλου» ανάλογο με το «πακέτο Χατζηγάκη».

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η παρατήρηση του υπουργού πως μελετάται η επιβολή συντελεστή φορολόγησης 45% και άνω σε όσους αγρότες έχουν καθαρό οικογενειακό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ αυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

«Οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα αναδεικνύουν ως βασικό αίτημα την απόσυρση των προτάσεων για ασφαλιστικό και φορολογικό και ζητούν διάλογο από μηδενική βάση. Έχω κάνει εξαντλητικούς διαλόγους και συναντήσεις μαζί τους για όλα τα ζητήματα. Όμως τα ζητήματα του ασφαλιστικού και φορολογικού είναι αρμοδιότητας άλλων υπουργών και αυτή την ώρα τα διαπραγματεύονται με τους δανειστές μας. Θα ήταν άστοχο από πλευράς μου να κάνω κάποια δέσμευση» είπε αρχικά ο κ. Αποστόλου ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο εκτός από διάλογοι με τον αγροτικό πληθυσμό.

«Ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ανταποκρίθηκε άμεσα και αυτοί το αποφεύγουν» συνέχισε για να παραδεχθεί «Ειλικρινά δεν μπορώ να εξηγήσω την αντίδραση των αγροτών».
Για το φορολογικό είπε ότι «δίπλα στο καθαρό εισόδημα των αγροτών που είναι μικρό λόγω του κόστους παραγωγής. Δίπλα λοιπόν στα 2.500 ευρώ διασφαλίζονται 5.000 ευρώ αφορολόγητο από τις ενισχύσεις» ενώ για το ασφαλιστικό σημείωσε ότι «το 90% των δαπανών του ΟΓΑ καλύπτονται από τον ΟΓΑ».

Απευθυνόμενος προς το ΚΚΕ είπε «Ζητάτε υιοθέτηση αιτημάτων για καθαρό αφορολόγητο στα 30 χιλ ευρώ αυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί. Δηλαδή για τη μέση αγροτική οικογένεια στα 40 χιλ ευρώ.  Όμως μόνο ένας στους 200.000 έχει τέτοιο εισόδημα. Θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό αυτό το αίτημα; Λέτε να φορολογηθούν οι μεγαλοαγρότες και θα το κάνουμε. Εσείς λέτε 45%εμείς μπορεί να το πάμε και παραπάνω».

Επιχειρώντας δε να καταρρίψει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είπε: «τι θέλετε; Να μην υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις οι αγρότες;».

Σημείωσε ότι:

-  Καθιερώνουμε υποχρεωτική τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων και τιμολόγια χωρίς να δημιουργούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θα ωφεληθούν οι αγρότες. Με αυτό τον τρόπο θα αφαιρούν από το εισόδημά τους τα έξοδα κόστους παραγωγής.

-  Σε συνεννόηση με ΥΠΟΙΚ θα υπάρξει ενίσχυση ρευστότητας. Από τα μέσα Φεβρουαρίου εως Ιουνίου θα δοθούν 20-25 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις. Επίσης θα εκταμιευτούν οι επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση

Νωρίτερα ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξαπέλυσε σφοδρή πολιτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι οι υπουργοί «είναι μόνο λόγια και για να χαμογελάνε αλλά τα χαμόγελα δεν θα κρατήσουν για πολύ».

Ζήτησε να αποσυρθεί το «νομοσχέδιο – έκτρωμα» ενώ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός καλεί τους αγρότες σε διάλογο «για να τους πει πότε και που θα τους σφάξει».

Είπε ότι «η κυβέρνηση συκοφαντεί και υβρίζει τους αγρότες. Μιλά για προσπάθεια δημιουργίας κλίματος αποσταθεροποίησης» ενώ απευθυνόμενος στους παριστάμενους υπουργούς ανέφερε «δεν ντρέπεστε να παρουσιάζετε τους αγρότες ως επιχειρηματίες μεγαλοτσιφλικάδες και τους νέους με τα μπλοκάκια ως επιτυχημένους επαγγελματίες με γραβάτες;»

«Αποδείχθηκαν πολύ στενά τα λεγόμενα αριστερά όρια του ΣΥΡΙΖΑ στην διαπραγμάτευση» συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας για να προσθέσει σε άλλο σημείο «είναι ψευδεπιγραφή η αντίφαση αριστεράς και δεξιάς. Της δήθεν νεοφιλελεύθερης και δήθεν αριστερής πολιτικής».

Επίσης, ο κ. Νίκος Μωραϊτης (ΚΚΕ) υπενθύμισε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου πως τα μέτρα που σήμερα προωθεί για τον αγροτικό πληθυσμό είναι τα ίδια που πριν το δημοψήφισμα υποστήριζε ότι αποτελούν την ταφόπλακα των αγροτών.

Την αντίθεσή του στο κλείσιμο των δρόμων εξέφρασε ο κ. Βασίλης Λεβέντης μιλώντας για «αντικοινωνικές συμπεριφορές». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «οι αγρότες πληρώνουν την «νύφη» της υπογραφής του κ. Τσίπρα. Επί 5 χρόνια ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι έχει λύσεις, ότι θα φοβηθεί η Μέρκελ και θα αλλάξει η Ευρώπη και ο κόσμος τον πίστεψε. Είναι ωραία τα παραμύθια αλλά μόνο για να κοιμούνται τα παιδιά. Στην πράξη δεν είναι εύκολα αυτά. Ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι έχει λύσεις και κάποια ωραία βραδιά τα υπέγραψε όλα αμαχητί».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ Βουλής και κοινωνίας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση των 153 βουλευτών δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφία του λαού.

«Αν επιμείνετε να πληρώσουν οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες το κόστος της υπογραφής Τσίπρα θα πέσει η κυβέρνηση. Δεν πιστεύω ότι θα πάνε και οι 153 βουλευτές να του κάνουν το χατίρι και να ψηφίσουν και να μην μπορούν να επισκεφτούν τις περιφέρειές τους» εκτίμησε ο κ. Λεβέντης και κάλεσε την κυβέρνηση «να επανεξετάσει το νομοσχέδιο και να μην το εισάγει με βία. Το καθυστερείτε γιατί η ημέρα ψήφισης ίσως είναι και μέρα πτώσης. Ο Τσίπρας να καλέσει Μητσοτάκη και να απομονώσετε τους θερμοκέφαλους και να καταστρώσετε σχέδιο δράσης για επαναδιαπραγμάτευση. Μόνο οικουμενική κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την σταθερή πορεία της χώρας για να δούμε μια άσπρη μέρα».

Βρούτσης: Η πρότασή σας είναι μηχανισμός για μείωση συντάξεων και αύξηση εισφορών

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τα οριζόντια μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό» ξεκαθάρισε εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Γιάννης Βρούτσης τονίζοντας ωστόσο ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με τις ακραίες κινητοποιήσεις εννοώντας τα μπλόκα στις εθνικές οδούς. «Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι θέλουμε διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομου ταμείου.

Εμείς το είχαμε καταφέρει» είπε σε άλλο σημείο ο πρώην υπουργός Εργασίας για να προσθέσει «Επιμένετε στην ιδεοληπτική αντίληψη της εξοντωτικής αύξησης εισφορών. Η πρότασή σας είναι μηχανισμός για μείωση συντάξεων και αύξηση εισφορών. Δεν είναι μεταρρύθμιση. Έτσι τη βαφτίσατε για να κρύψετε τη μείωση ασφαλιστικής δαπάνης που υπογράψατε».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «τιμωρεί την εργασία» για αυτό και απέναντί της «στέκεται όλη η παραγωγική Ελλάδα». «Γίνεται φανερό όσο ποτέ ότι στην Ελλάδα αντιμάχονται δύο ιδέες:  της αλήθειας και των μεταρρύθμισαν και οι ιδέες της ιδεοληψίας και των ψεμάτων. Είμαι σίγουρος πως θα νικήσουν οι πρώτοι» σημείωσε στο τέλος ο κ. Βρούτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: