Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Yποχώρηση Τσίπρα με στόχο να ανοίξουν οι δρόμοι;

Κίνηση εκτόνωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου και έχει την έγκριση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει στους συνδικαλιστές ότι είναι έτοιμος να κάνει νέες, επιπρόσθετες, υποχωρήσεις σε ένα τραπέζι διαλόγου στο οποίο ήδη τους έχει προσκαλέσει από την προηγούμενη βδομάδα.
Κατά τις ίδιες πηγές, στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες και συναντήσεις με ειδικούς απεσταλμένους υπό τις ευλογίες του κ. Τσίπρα.

Μεσάζοντες οι βουλευτές

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιχειρεί, μέσω βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν πρόσβαση στον αγροτικό κόσμο, να διερευνήσει αν οι αγρότες είναι έτοιμοι να δεχτούν συγκεκριμένη ρύθμιση που θα μειώνει τις ασφαλιστικές τους εισφορές με ταυτόχρονη μείωση των συντάξιμων αποδοχών.
Βουλευτές έχουν αναλάβει ρόλο μεσάζοντα με τις πρώτες ενδείξεις να φαίνονται θετικές. Οι αγρότες δείχνουν να συζητούν τη συγκεκριμένη πρόταση, καθώς όπως λένε αυτού τους “καίεί” περισσότερο είναι οι εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιπλέον, στην πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η ρητή δέσμευση ότι το φορολογικό των αγροτών δεν θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή
Μέχρι στιγμής, όμως, η “συμφωνία” κολλάει σε μία προϋπόθεση που βάζει η κυβέρνηση: χωρίς να είναι εκ των προτέρων συμφωνημένη η λύση δεν θα κατατεθεί η πρόταση.
Δηλαδή , ο πρωθυπουργός είναι ανοικτός σε ραντεβού και διάλογο αλλά δεν θα προσφέρει την πρόταση στους αγρότες εάν δεν είναι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουν.
Ουσιαστικά πρόκειται για επανάληψη του μοντέλου διαπραγμάτευσης που ακλούθησε και με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την αύξηση των εισφορών.
Ο κ Τσίπρας πέραν της λύσης στις αγροτικές κινητοποιήσεις εκτιμά ότι με τέτοιες συμφωνημένες λύσεις μπορεί να περάσει τις προτάσεις τους στους δανειστές έχοντας ως όπλο την κοινωνική συναίνεση.
Εξάλλου, τυχόν συμφωνημένη λύση με τους αγρότες διευκολύνει τους βουλευτές επαρχία του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και άρα να περάσει τον δύσκολο κάβο χωρίς κοινοβουλευτικές απώλειες.
Οι κυβερνητικοί βουλευτές της επαρχίας είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος του Μαξίμου καθώς οι αγροτικές κινητοποιήσεις τους έχουν θορυβήσει. Άλλωστε, μόλις πρόσφατα Παραστατίδης (Κιλκίς) και Παπαδόπουλος (Λάρισα) δέχτηκαν προπηλακισμούς στην προσπάθειά τους να επισκεφθούν μπλόκα αγροτών ενώ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου είχε εγκλωβιστεί στην Κομοτήνη.

Σκοντάφτει στους δανειστές

Ενήμεροι για τις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι τόσο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Αν τελεσφορήσει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η κυβέρνηση θα θέσει την πρόταση στους δανειστές, οι οποίοι όμως φαίνεται ότι επιμένουν κυρίως στη δημιουργία ενιαίου Ταμείου, απορρίπτοντας την πρόταση διατήρησης ειδικού ταμείου για τους αγρότες

Δεν υπάρχουν σχόλια: