Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Έρχονται φόροι για την είσπραξη έως και 450 εκατ. ευρώ...

Φορολογικά νομοσχέδια για την είσπραξη επιπλέον 450 εκατ. ευρώ αναμένονται το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος του προϋπολογισμού για το 2016.

Όπως επισήμανε ο υπουργός στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του κρατικού.... προϋπολογισμού, προβλέπεται αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 2,2 δισ. ευρώ το 2016 σε σχέση με το 2015.

Ωστόσο, εξήγησε πως για τα 1,75 δισ. ευρώ οι ρυθμίσεις ήδη έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή, ενώ για τα υπόλοιπα 450 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατατεθούν σχετικά νομοσχέδια το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε, είναι ήδη γνωστό ότι θα έρθει σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των αγροτών, από το οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει περίπου 130 εκατ. ευρώ, ρυθμίσεις με αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας (150 εκατ. ευρώ) κ.ά.

«Ακούμε 5 δισ. παραπάνω προϋπολογισμός, έσοδα 7 δισ., 8 δισ., ένα σωρό δισ. Πώς βγάζουμε αυτά τα δισ; Η πιο ασφαλής μέθοδος είναι να δούμε τι παραπάνω προβλέπει ο ένας προϋπολογισμός του 2015 από του 2016. Εάν πάτε λοιπόν στη σελίδα 64 στον πίνακα 3.5 και γίνει αφαίρεση, είναι 2,2 δισ. παραπάνω τα φορολογικά έσοδα» είπε αρχικά ο κ. Αλεξιάδης, για να προσθέσει σε άλλο σημείο:«... Εάν, δε, πάρουμε να συγκρίνουμε το τι έχουμε μπροστά μας να νομοθετήσουμε, το νούμερο πέφτει πολύ πιο κάτω, διότι στο κομμάτι του τι φόροι θα νομοθετηθούν από δω και πέρα, είναι κι αυτό σαφέστατο, ότι αυτοί είναι κάτω από 450 εκατ. €, αυτοί δηλαδή οι οποίοι θα νομοθετηθούν από δω και πέρα».

Πάντως, η τελευταία φράση του υπουργού θεωρήθηκε ότι απευθύνεται κυρίως προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως έκκληση να στηρίξουν την κυβέρνηση καθώς το μεγαλύτερο μέρος των επώδυνων μέτρων ήδη έχει καλυφθεί νομοθετικά.

Όμως, μέτρα 450 εκατ. ευρώ κάθε άλλο παρά εύκολα θεωρούνται, καθώς εντός αυτών περιλαμβάνεται η φορολόγηση των αγροτών, που ήδη προκαλεί ισχυρές αναταράξεις.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι το μέτρο για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, θα έφερνε στα δημόσια ταμεία 370 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: