Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Χαλκιδική: Μειωμένη η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς.

Μειωμένη σε ποσοστό υψηλότερο του 50% αναμένεται η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στο νομό Χαλκιδικής, με το ενδιαφέρον για τις αποθεματοποιημένες να καταγράφεται ιδιαίτερα μεγάλο και την τιμή να εκτιμάται πως στο προσεχές διάστημα θα "σκαρφαλώσει" μέχρι και το 1,30 ευρώ/κιλό, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πολυγύρου, Ευάγγελος Ευαγγελινός.

Αν η πτώση της προσδοκώµενης σοδειάς φτάσει ή υπερβεί το 50%, σε σύγκριση με τους 80.000-100.000 τόνους του 2014, η τιμή θα ακολουθήσει αυξητική τροχιά.

Αφού διευκρίνισε ότι στο τέλος της...... τρέχουσας εβδομάδας θα υπάρχουν πιο ασφαλή στοιχεία για την φετινή σοδειά, ο κ. Ευαγγελινός διατύπωσε την εκτίμηση ότι "μέχρι και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα οι αποθήκες μας θα είναι άδειες και θα διοχετευτούν στην αγορά και οι 20.000 τόνοι ελιάς που είναι αποθηκευμένες".

Οι καιρικές συνθήκες πάντως, µε την παρατεταμένη ανομβρία και την έλλειψη γεωτρήσεων για τις ανάγκες άρδευσης των ελαιώνων της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής εκτός από την πτώση της παραγωγής φαίνεται ότι επηρεάζουν και την έναρξη της συγκομιδής. Έτσι, ενώ η συγκομιδή της ελιάς θα έπρεπε να αρχίσει στις 15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών, ορισμένοι δεν έχουν ακόμα καταφέρει να μπουν στα χωράφια τους.

Επισημαίνεται ότι, πρόσφατα, στην ευρεία σύσκεψη της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) που έγινε στον Πολύγυρο, με τη συμμετοχή και μεταποιητών, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που θα στήσει μια βάση δεδομένων µε επικαιροποιημένα στοιχεία.

Προβλήματα με τα capital controls- Πάνω από 3.000 αλλοδαποί εργάτες στη συγκομιδή

"Ό,τι χειρότερο μπορούσε να μας συμβεί είναι τα capital controls", σημείωσε ακόμη ο κ. Ευαγγελινός και πρόσθεσε: "στην περιοχή, την περίοδο της συγκομιδής ελιάς, απασχολούνται περισσότεροι από 3.000 αλλοδαποί εργάτες και με το όριο αναλήψεων να παραμένει στα 420 ευρώ/εβδομάδα, έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την πληρωμή των μεροκαμάτων".

Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων στις τραπεζικές συναλλαγές, πάνω στην εξέλιξη των εξαγωγών, αφού όπως ανέφερε ο κ. Ευαγγελινός, σημαντικό μέρος της εγχώριας παραγωγής επιτραπέζιας πράσινης ελιάς ΠΟΠ Χαλκιδικής έχει προορισμό τις αγορές του εξωτερικού, όπως -μεταξύ άλλων- σε Ιταλία, Αμερική, Καναδά, Ρωσία και Βαλκάνια και κάποιες μικρές ποσότητες προωθούνται και στην κινεζική αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελινό, στο νομό Χαλκιδικής, 1.272 παραγωγοί καλλιεργούν 62.722 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής και η παραγωγή υπολογίζεται σε 800 κιλά/στρέμμα. Στο νομό λειτουργούν περί τις 80 μικρές μεταποιητικές μονάδες, τις οποίες και έφτιαξαν οι ίδιοι οι παραγωγοί για ίδια χρήση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: