Οι ενδείξεις για μειωμένη σοδειά ζωηρέψαν τη ζήτηση και αποδυνάμωσαν την προσπάθεια των µεταποιητών να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη. |
«Τσίμπησε» η τιµή για τις επεξεργασµένες πράσινες ελιές
Χαλκιδικής, από την περσινή περίοδο, που είναι αποθεµατοποιηµένες σε
αποθήκες παραγωγών ή συνεταιρισµών, φτάνοντας τα 1,25 με 1,30 ευρώ, ενώ
άρχισε ήδη το µάζεµα της φετινής σοδειάς, η οποία αναµένεται
«κουτσουρεµένη»,
Οι συγκλίνουσες εκτιµήσεις ότι η
συρρίκνωση της παραγωγής στην ελαιοκοµική σεζόν 2015-2016, µπορεί να
φτάσει και το 50%, έχει «ζωηρέψει» κατάτι τη ζήτηση και έχει
αποδυναµώσει την προσπάθεια του µεταποιητικού τοµέα να δηµιουργήσει
κλίµα, ώστε να κρατηθεί χαµηλά ο πήχης των διεκδικήσεων από τους
παραγωγούς. «Το ενδιαφέρον για τις αποθεµατοποιηµένες ελιές έχει....
αυξηθεί
ανεβάζοντας τις τιµές αυτή την περίοδο, και η τάση είναι περαιτέρω
ανοδική», λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πολυγύρου Ευάγγελος Ευαγγελινός.
Το τοπίο στην αγορά, ωστόσο, όπως
διευκρινίζει ο ίδιος, θα ξεκαθαρίσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας,
όταν θα προχωρήσει αρκετά η φετινή συγκοµιδή και θα φανεί το πραγµατικό
µέγεθος της µείωσης στην παραγωγή. Αν η πτώση της προσδοκώµενης σοδειάς
φτάσει ή υπερβεί το 50%, σε σύγκριση µε τους 80.000-100.000 τόνους του
2014, η τιµή θα κινηθεί αυξητικά, ενώ στην περίπτωση που περιοριστεί σε
ποσοστά κάτω από το 20%, τότε µάλλον θα πρέπει οι παραγωγοί να
αναζητήσουν σκαλοπάτι κοντά στη ζώνη του 1 ευρώ το κιλό.
Οι καιρικές συνθήκες πάντως, µε την
παρατεταµένη ανοµβρία και την έλλειψη γεωτρήσεων για τις ανάγκες
άρδευσης των ελαιώνων της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής εκτός από
την πτώση της παραγωγής φαίνεται ότι επηρεάζουν και την έναρξη της
συγκοµιδής. Σύµφωνα µε τους καλλιεργητές, το µάζεµα της ελιάς θα έπρεπε
να αρχίσει στις 15 Σεπτεµβρίου, ωστόσο, λόγω των συνθηκών κατά πάσα
πιθανότητα µεταφέρθηκε µια εβδοµάδα αργότερα, µε τους παραγωγούς να
ποντάρουν σε µια βροχή, µπας και ανέβει λίγο το ειδικό βάρος της ελιάς.
Οι συγκεκριμένοι προβληµατισµοί
απασχόλησαν την ευρεία σύσκεψη, στις 12 Σεπτεµβρίου στον Πολύγυρο
Χαλκιδικής, µε τη συµµετοχή εκπροσώπων µεταποιητών, παραγωγών, αρµόδιων
φορέων του κράτους και της διοίκησης της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης
Επιτραπέζιας Ελιάς (∆ΟΕΠΕΛ). Σύµφωνα µε πληροφορίες της εφημερίδας
Agrenda, στη διάρκεια της σύσκεψης γνωστός µεταποιητής επιτραπέζιας
ελιάς, φέρεται να προειδοποίησε τους παραγωγούς να «µην περιµένετε
υψηλές τιµές φέτος» κι «ούτε να σκέφτεστε το 1,10 ευρώ το κιλό»,
επικαλούµενος υψηλά αποθέµατα από πέρυσι και ισχνή ζήτηση.
«Τις τιμές τις στηρίζει ή όχι η
αγορά. Αν υπάρξει ζήτηση φέτος, η τιµή θα ανέβει, αν όχι θα κρατηθούν
χαµηλά», απαντά σχετικά ο πρόεδρος της ∆ΟΕΠΕΛ Γιώργος Ντούτσιας, ο
οποίος στη σύσκεψη εκτίµησε –κι εκείνος- πως είναι εφικτή η άνοδος των
τιµών, από τη στιγµή που φετινή παραγωγή θα είναι µειωµένη, φτάνοντας
στους περίπου 50.000 με 60.000 τόνους στη Χαλκιδική και άλλους 10.000
τόνους στην Καβάλα, όπου, επίσης, καλλιεργείται η πράσινη ελιά ΠΟΠ
Χαλκιδικής.
Στους όγκους αυτούς αναµένεται να
προστεθούν και τα αποθέµατα της περυσινής σεζόν, τα οποία κατά
προσέγγιση υπολογίζονται στους 15.000 με 20.000 τόνους. Επειδή, πάντως, η
απουσία αξιόπιστων στατιστικών για την καλλιέργεια, συχνά οδηγεί σε
κατά το δοκούν αξιοποίηση των εκτιµήσεων από τη µεταποίηση, είτε από
τους παραγωγούς, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να συγκροτηθεί οµάδα εργασίας
που θα στήσει µια βάση δεδοµένων µε επικαιροποιηµένα στοιχεία.
Προβληµατισµός, λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, υπάρχει, επίσης και για την εξέλιξη της συγκοµιδής φέτος, µια και η συντριπτική πλειονότητα των εργατών γης είναι αλλοδαποί µε συνέπεια, κατά τον κ. Ντούτσια, να γεννάται θέµα οµαλής τροφοδοσίας τους µε εργόσηµα, αλλά και για την πληρωµή τους, όταν οι αναλήψεις που µπορείς να κάνεις είναι 420 ευρώ την εβδοµάδα. Σκεφτείτε να έχεις 30-40 εργάτες, καθώς µιλάµε για περίοδο αιχµής στη συγκοµιδή και να πρέπει να βρεις τρόπο να τους πληρώσεις στο τέλος της εβδοµάδας, ήταν µια από τις τοποθετήσεις που διατυπώθηκαν από παραγωγούς στη σύσκεψη.
agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου