Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Βενζίνη με το σταγονόμετρο βάζουν μετά τα capital controls οι Έλληνες

Έρχονται κάθε Δευτέρα και βάζουν 20 ευρώ για όλη την εβδομάδα, λένε οι υπάλληλοι στα πρατήρια - Παρά την πτώση των τιμών και την μεγάλη αύξηση της κίνησης μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος, πλέον η πτώση υπολογίζεται στο 30% σε σχέση με το 2014

Βενζίνη με το σταγονόμετρο βάζουν πλέον οι οδηγοί μετά την επιβολή των capital controls και την οικονομική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα μας. Τα μετρητά στην αγορά των καυσίμων αποτελούν πλέον είδος προς εξαφάνιση, καθώς οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τις κάρτες των τραπεζών για να πληρώσουν ακόμα και προμήθειες βενζίνης ή πετρελαίου της τάξεως των δύο ευρώ.





Αυτή την κατάσταση περιγράφουν στο protothema.gr, ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι πρατηρίων που από τη στιγμή που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών είδαν σε μερικές ώρες να έρχονται τα πάνω κάτω στο επαγγελματικό τους πεδίο. Όπως οι ίδιοι λένε, μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, οι πωλήσεις των καυσίμων τις επόμενες δύο ημέρες εκτοξεύτηκαν στα ύψη και οι δεξαμενές αρκετών πρατηρίων στέρεψαν, καθώς οι Έλληνες έσπευσαν να φουλάρουν τα οχήματα τους, φοβούμενοι το ενδεχόμενο Grexit.





Από τη στιγμή όμως που επιβλήθηκαν τα capital contols και αποφεύχθη ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, τα πράγματα άλλαξαν ριζικά και αμέσως επήλθε κατακόρυφη μείωση. «Ο κόσμος είναι τρομαγμένος. Προσπαθεί με όσο το δυνατόν λιγότερα να καλύψει τις ανάγκες του. Μόλις επιβλήθηκαν τα capital contol και για τις επόμενες 15 ημέρες παρατηρήθηκε μια μείωση στις πωλήσεις μας γύρω στο 60-70%. Τις τελευταίες ημέρες τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. Υπολογίζω ότι θα έχω πτώση του τζίρου μου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014 που θα κυμαίνεται στο 30%'' λέει στο protothema.gr, ο ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων Νίκος Μαρμαρινός και συνεχίζοντας τονίζει: "Οι περισσότεροι όμως χρησιμοποιούν κάρτα για την αγορά των καυσίμων, σπάνια κάποιος θα μας δώσει μετρητά. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, αρκετοί ιδιοκτήτες μηχανών πληρώνουν με κάρτα για να βάλουν δύο ευρώ βενζίνη στα δίκυκλα τους''.



Την ίδια κατάσταση μας περιγράφει και ο Μάρκος, υπεύθυνος πρατηρίου καυσίμων στην Καλλιθέα. ''Πλέον οι οδηγοί μετρούν κάθε ευρώ που θα ξοδέψουν για βενζίνη. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν υπολογίσει πόσα καύσιμα χρειάζονται. Έρχονται κάθε Δευτέρα και βάζουν 20 ευρώ για όλη την εβδομάδα. Αν κάνουν κάποια διαδρομή εκτός προγράμματος και τους τελειώσει η βενζίνη πριν το τέλος της εβδομάδας, τότε θα προμηθευτούν άλλα πέντε ευρώ μέχρι να έρθει η επόμενη Δευτέρα που θα έρθουν πάλι για να βάλουν το στάνταρ ποσό'' μας λέει και προσθέτει: ''Φυσικά η μεγάλη πλειοψηφία πληρώνει με κάρτες κι όσο κι αν φαίνεται απίστευτο αρκετοί είναι αυτοί που τις χρησιμοποιούν ακόμα και για αγορά βενζίνης των τριών ευρώ''.



Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και την 1η Αυγούστου οι τιμές σύμφωνα με τους επίσημους δείκτες του αρμόδιου υπουργείου έχουν μειωθεί κατά οκτώ λεπτά. Αυτό φαίνεται και στα πρατήρια, καθώς τα περισσότερα πωλούν την αμόλυβδη από 1,445 έως 1,5 ευρώ. ''Ο κόσμος είναι τρομαγμένος. Ψάχνει να βρει τις χαμηλότερες τιμές. Οι πωλήσεις έχουν μειωθεί πολύ. Σπάνια θα δεις πλέον κάποιον να έρχεται να πλύνει το αυτοκίνητο του ή να αλλάξει λάδια'', λέει ο υπάλληλος πρατηρίου καυσίμων Ηλίας Μαυρομάτης και προσθέτει: ''Πολλοί είναι αυτοί που έρχονται φουλάρουν τα οχήματα τους και περνούν με ένα ντεπόζιτο ένα μήνα''.





Μάλιστα δεν ήταν λίγες και οι περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες πρατηρίων σταμάτησαν για κάποιο χρονικό διάστημα να δέχονται κάρτες. ''Τις πρώτες ημέρες όλοι έβαζαν βενζίνη και πλήρωναν με κάρτες. Κάποια στιγμή η εταιρία που προμηθευόμαστε καύσιμα ζήτησε μετρητά. Έτσι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ζήτησε να πληρωνόμαστε με μετρητά κι εμείς, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχε χρήματα για να γεμίσει και πάλι τις δεξαμενές του πρατηρίου'' μας αναφέρει ο υπάλληλος βενζινάδικου, Αλέξης Βασιλειάδης.



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: