Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Εφορία: Λίστες "διαπόμπευσης" και δέσμευση καταθέσεων στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης δεν το διέψευσε τη Δευτέρα, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, και δεν θα μπορούσε να το κάνει, καθώς το νέο Μνημόνιο δίνει τη δυνατότητα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να καταρτίσει λίστα «διαπόμπευσης» εκείνων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.
Τούτο θα συμβεί από τον Οκτώβριο του 2015 και μετά, καθώς αυτή τη στιγμή το μέτρο πηγαίνει πίσω λόγω των εκλογών. Ωστόσο, πρόκειται για ειλημμένη απόφαση που θα εφαρμοστεί αμέσως μετά τις εκλογές.
Όπως αναφέρει και το Euro2day, το νέο Μνημόνιο προβλέπει και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο οφειλετών για χρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που εκκρεμούν για περισσότερους από τρεις μήνες.
Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το όριο οφειλής το οποίο θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις δημόσιας διαπόμπευσης. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αφορά μικρο-οφειλέτες, αλλά φορολογούμενους με μεγάλα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία πέραν της δημόσιας διαπόμπευσης θα ανοίξουν το δρόμο και για σαρωτικές- παράλληλες- κατασχέσεις.
Μάλιστα, για οφειλέτες με χρέη άνω των 70.000 ευρώ οι κατασχέσεις θα είναι αυτοματοποιημένες καθώς η ΓΓΔΕ θα στείλει στις τράπεζες λίστα με όλους τους φορολογούμενους με μεγάλα χρέη και θα ζητά διασταύρωση με τα αρχεία καταθέσεων και άμεση δέσμευση των κεφαλαίων που υπάρχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: