Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Πως θα εξοφλήσετε σε 12-24 δόσεις τις οφειλές σας στην εφορία

Σε 12 δόσεις μπορούν να πληρώσουν φέτος το φόρο τους όσοι έκαναν τις τελευταίες ημέρες την δήλωση τους και βλέποντας το εκκαθαριστικό τους πανικοβλήθηκαν γιατί δεν μπορούν να δώσουν ως σήμερα, Δευτέρα 31 του μήνα την πρώτη δόση. Αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των δόσεων προς την εφορία δίνεται η ευκαιρία - υπό προϋποθέσεις να ρυθμιστεί το σύνολο της οφειλής σε 12 δόσεις.
 
Αυτό που χρειάζεται είναι ο φορολογούμενος να αποδείξει την αδυναμία έγκαιρης καταβολής του φόρου με τις.... προβλεπόμενες δόσεις. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το ποσό που θα ρυθμιστεί επιβαρύνονται με ετήσιο ποσοστό προσαυξήσεων 8,5%, ακόμη κι αν είναι μη ληξιπρόθεσμες.
 
Στην πάγια ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των οφειλών που έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, εφόσον δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (με αναστολή πληρωμής ή με άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών).
 
Μπορούν να υπαχθούν όχι μόνο οι ληξιπρόθεσμες αλλά και οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών που έχουν βεβαιωθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Η ρύθμιση χορηγείται άπαξ στον οφειλέτη για τα χρέη του για τα οποία έχει ευθύνη καταβολής. Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές στην πάγια ρύθμιση (άπαξ) με τους ίδιους όρους.
 
Σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση δίδεται η δυνατότητα καταβολής των οφειλών έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Οι οφειλές που προέρχονται από έκτακτη αιτία (π.χ. τα χρέη που δεν προέρχονται από δηλώσεις υποβαλλόμενες περιοδικά, όπως τέλη κυκλοφορίας, χρέη από δάνεια και συμβάσεις, τα χρέη από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής) είναι δυνατό να ρυθμίζονται και σε περισσότερες από 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις που μπορούν να φθάσουν μέχρι τις 24.
 
Πως γίνεται η αίτηση
 
Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών (www.gsis.gr) ή με έγγραφη αίτηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
 
Κατ' εξαίρεση, όταν η αίτηση δεν υποβάλλεται από τον πρωτοφειλέτη, η υποβολή της διενεργείται μόνο στην αρμόδια Υπηρεσία δηλαδή.
 
Προϋπόθεση για την ένταξη στην ρύθμιση είναι οι οφειλέτες να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας καθώς και τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής. Η ανωτέρω προϋπόθεση πληρούται εφόσον ο οφειλέτης έχει υποβάλει εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα αλλά υποχρεωτικά έως την ημερομηνία της αίτησης τις ανωτέρω δηλώσεις.
 
Θα πρέπει επίσης όλα τα προηγούμενα χρέη πρέπει να έχουν ρυθμιστεί. Οι αιτούντες πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στη ρύθμιση των 12 δόσεων. 
 
Μαζί με την αίτηση για οφειλές μέχρι και 50.000 ευρώ ο οφειλέτης θα πρέπει να κάνει μια υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως το μηνιαίο εισόδημά του, επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), μεταφορικά μέσα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά του (πχ εκτίμηση για τυχόν έσοδα από μελλοντική εκμίσθωση ακινήτου, εμπορική συμφωνία κ.λπ.). 
 
Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη της αίτησης.
 
Πληροφορίες: enikonomia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: