Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του


· ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται.

Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: http://www.epichal.gov.gr/el/press-gr/663-nees-yphresies-e-commerce-.html. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .
· ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜμΕ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΙΤΗΜΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΩΣ 30/06/2015
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει ότι με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, έχει παραταθεί έως και τις 31/12/2015 η προθεσμία υποβολής των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων που έχουν ενταχθεί, στο πρόγραμμα «Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013». Ωστόσο σας επισημαίνουμε ότι, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της παράτασης αποτελεί η υποχρέωση να υποβληθεί έως και τις 30 Ιουνίου 2015, και ώρα 24.00 είτε αίτημα Επαλήθευσης-Πιστοποίησης, είτε αίτημα για λήψη προκαταβολής, είτε οποιαδήποτε αίτημα τροποποίησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, (π.χ. τροποποίηση φυσικού οικονομικού αντικειμένου, αλλαγή προμηθευτή, αλλαγή έδρας, αλλαγή μετοχικής σύνθεσης, κ.λ.π.), είτε έγγραφη γνωστοποίηση της συμβασιοποίησης δανείου έναντι εκχώρησης της επιχορήγησης, η του αιτήματος προς το δανειοδότη (τραπεζικό ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα) για τη λήψη δανείου έναντι εκχώρησης της επιχορήγησης. Σε διαφορετική περίπτωση τα έργα θα απεντάσσονται απευθείας από το πρόγραμμα, χωρίς καμία δυνατότητα διόρθωσης. Εξαιρούνται από τις ανωτέρω υποχρεώσεις και παρατείνονται απευθείας έως τις 31/12/2015 έργα των οποίων η ένταξη οριστικοποιείται μετά την υποβολή και εξέταση αιτημάτων θεραπείας. Την νέα απόφαση τροποποίησης του Οδηγού του προγράμματος, καθώς και τον νέο Οδηγό μπορείτε να τα λάβετε από την ιστοσελίδα του Φορέα μας, www.e-kepa.gr στη διεύθυνση : http://www.e-kepa.gr/frontend/article.php?aid=3028&cid=149. Σε κάθε περίπτωση για οποιαδήποτε διευκρίνιση, πληροφορία και βοήθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου σας, τα στελέχη της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και του Επιμελητηρίου είναι πάντοτε στη διάθεσή σας να σας βοηθήσουν.
· ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ 2007 - 2013

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007 – 2013 (ΕΠΑΛ), η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α.Ε. - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α, ως Ενδιάμεσος Φορέας Υλοποίησης του Άξονα 4 του ΕΠΑΛ, καλεί τους δυνητικούς δικαιούχους (Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα, οι οποίοι είναι κατά προτεραιότητα κάτοικοι των περιοχών παρέμβασης του Άξονα Προτεραιότητας 4, που δύναται να υλοποιήσουν επενδύσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ.) για την υποβολή πράξεων (ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ή ΙΔΡΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2003/361/ΕΚ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ, ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΗ ΑΛΙΕΙΣ), οι οποίες θα ενταχθούν στο Τοπικό Πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη Αλιευτικών Περιοχών» της Αναπτυξιακής Νομού Χαλκιδικής Α.Ε.- Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. και θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας. Περιοχή παρέμβασης του τοπικού προγράμματος είναι: Ο Δήμος Αριστοτέλη (Τ.Κ Πυργαδικίων, Δ.Κ.Ιερισσού, Τ.Κ Αμμουλιανής, Τ.Κ Νέων Ρόδων, Τ.Κ Ολυμπιάδος, Τ.Κ.Ουρανοπόλεως) και ο Δήμος Σιθωνίας (Τ.Κ Αγίου Νικολάου, Τ.Κ Συκέας, Τ.Κ Σάρτης ) . Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων: 13η Αυγούστου 2015. Αναλυτικά στοιχεία της παρούσας πρόσκλησης με τα αναπόσπαστα τμήματα αυτής, καθώς και όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής και υποβολής προτάσεων, είναι διαθέσιμα σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, από την 1η ημέρα δημοσίευσης της παρούσας στα γραφεία της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α.Ε. - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α, στη Δ/νση:22ας Απριλίου & Μακεδονίας γωνία, Τ.Κ. 63100 Πολύγυρος Χαλκιδικής, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και στην ιστοσελίδα της εταιρείας: www.anetxa.gr.

Ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου δεν υπερβαίνει το όριο που καθορίζεται στην προκήρυξη για την πράξη στην οποία εντάσσεται:(α) 500.000€ για περιπτώσεις ίδρυσης, (β) 300.000€ σε περιπτώσεις εκσυγχρονισμού.
Η ενίσχυση χορηγείται στον δικαιούχο φορέα της επένδυσης με τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου και το ύψος της υπολογίζεται ως ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Τα όρια της χορηγούμενης δημόσιας δαπάνης καθορίζονται ως εξής για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας (Περιφέρεια που καλύπτεται από το στόχο σύγκλισης): μέχρι 60% των επιλέξιμων δαπανών της πράξης για επενδύσεις που υλοποιούνται από μη αλιείς (Κατηγορία Πράξης 4.1.1.2). Βασικές προϋποθέσεις του προγράμματος, μεταξύ άλλων είναι : (α) Όλες οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν θα πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Επιχειρήσεων Χαλκιδικής Α.Ε.(β) Τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) μέχρι τις 30.11.2015.



· 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ «ΚΕΡΝΑΜΕ ΚΙΛΚΙΣ»



Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι το Επιμελητήριο Κιλκίς σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την επιχειρηματικότητα και την οικονομία διοργανώνει και φέτος το 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ ¨Κερνάμε Κιλκίς¨ που θα διεξαχθεί 25-28 Ιουνίου 2015, στο κλειστό Γυμναστήριο της πόλης και τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Στόχος του τετραήμερου Φεστιβάλ είναι να προβάλει, να αναδείξει και να προωθήσει την επιχειρηματικότητα και τα προϊόντα της περιοχής, παράλληλα να αποτελέσει ένα ξεχωριστό τόπο συνάντησης παραγωγών, επιχειρηματιών και επισκεπτών – καταναλωτών. Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προτίθεται να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ με δικό του περίπτερο, ανάλογα βέβαια και από τη συμμετοχή των μελών του. Στο Φεστιβάλ θα επιτέπεται και η λιανική πώληση . Διατίθενται χώροι και περίπτερα στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο τηςέκθεσης με τη βασική του δομή. Δηλώσεις συμμετοχής έως 19 Ιουνίου 2015. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ του Επιμελητηρίου Κιλκίς 2341024580, φαξ 2341020924, e mail: info@ebekilkis.gr κος Γ. Ηλιάδης.



· ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ EXPO MILANO 2015



Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας έκθεσης EXPO 2015 που διεξάγετε στο Μιλάνο (1.05-31.10), διοργανώνει μία θεσμική/επιχειρηματική αποστολή στην Ιταλία στις 13-16 Ιουλίου 2015.Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ως μέλος του Ελληνικο-Ιταλικού Επιμελητηρίου, προτίθεται να συμμετέχει και θέλει να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής του αγροτοδιατροφικού κλάδου να συμμετέχουν στην αποστολή.Θεωρούμε πως είναι ευκαιρία οι επιχειρηματίες -μέσα από τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν- να συνομιλήσουν με τις αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού να δουν από κοντά καλές πρακτικές και εξερευνήσουν τις δυνατότητες μελλοντικής συνεργασίας. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των € 480,00+ΦΠΑ 23% και ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ το αεροπορικό εισιτήριο. Όσες από τις επιχειρήσεις του νομού ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην αποστολή παρακαλούμε να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου – κος Marco Della Puppa (τηλ. 2310.947744, κιν. 6977.550667, email : marco@italchamber.gr) για να επιβεβαιώσει την συμμετοχή του στην αποστολή. Δηλώσεις συμμετοχής έως 22 Ιουνίου 2015.
· ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ, ΣΦΟΛΙΑΤΟΕΙΔΩΝ & ΕΙΔΩΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
Η Διοίκηση αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) /Α/Δ Ελευσίνας προκηρύσσει ανοικτή διαδικασία ηλεκτρονικού επαναληπτικού διαγωνισμού , μέσω της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), σύμφωνα με τις διατάξεις των ΠΔ 60/2007 & ΠΔ 118/2007, συμπληρωματικών δε με τις διατάξεις του Ν.4270/14 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, «Προμήθεια Αρτοσκευασμάτων, Σφολιατοειδών και Ειδών Ζαχαροπλαστικής» προς κάλυψη αναγκών διαφόρων Μονάδων της ΠΑ. Η συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνη είναι 716.814,16 € (ποσό επιβαρυνόμενο με ΦΠΑ 13%), ενώ 810.000,00€ συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων κρατήσεων και του αναλογούντος ΦΠΑ καθώς και του δικαιώματος ανανέωσης της σύμβασης (270.000,00 € ετησίως για 2 + 1 έτη). Η διάρκεια σύμβασης είναι δύο (2) έτη, με δυνατότητα ανανέωσης για ένα (1) επιπλέον έτος. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων(ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promihteus.gov.gr και www.haf.gr. Έναρξη υποβολής προσφορών η 27η Ιουλίου 2015 ημέρα Δευτέρα και ώρα 07.00 πμ, και καταληκτική ημερομηνία η 4η Αυγούστου 2015 ημέρα Τρίτη και ώρα 15.00 μμ. Ημερομηνία αποσφράγισης προσφορών η 27η Αυγούστου 2015 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00 πμ. Κριτήριο κατακύρωσης του διαγωνισμού η χαμηλότερη τιμή. Πληροφορίες Υπηρεσία Προμηθειών Πολεμικής Αεροπορίας, Δ/νση Δημ. Σούτσου 40, ΤΚ 11521 Αμπελόκηποι, τηλ 210 8705013 /15, φαξ 210 6445633, e mail: yppa@haf.gr .



· ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 7,89 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Μέτρα ύψους 7,89 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016 περιλαμβάνει η διαφαινόμενη συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, και αφορούν 2,692 δισ. ευρώ το 2015 και 5,207 δισ. ευρώ το 2016. Στην ελληνική πρόταση προβλέπονται, μεταξύ άλλων, πρωτογενή πλεονάσματα 1% και 2% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, τροποποιημένη κλίμακα στην εισφορά αλληλεγγύης και τρεις συντελεστές ΦΠΑ. Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις, αυξάνεται από το 2016 ο συντελεστής φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ [όχι των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων] από το 26% στο 29%. Ενώ, επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδος πάνω από 500.000 ευρώ.
· ΔΙΟΡΙΑ ΤΡΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ

Διορία έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου, έχουν όσοι χρωστούν στην εφορία προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Προς το παρόν σχεδιασμός για νέα παράταση στη ρύθμιση (έχει ήδη δοθεί μια διάρκειας ενός μήνα) δεν υπάρχουν και οι πιθανότητες για να δοθεί είναι πολύ μικρές δεδομένης και της αντίδρασης των θεσμών σε αυτήν την προοπτική. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η ρύθμιση είναι πετυχημένη εισπρακτικά καθώς έως σήμερα έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση περισσότεροι από 850.000 οφειλέτες και το ποσό που έχει ήδη εισπραχθεί ανέρχεται σε περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η εισπρακτική επίδοση καθιστά εφικτό το στόχο του υπουργείου Οικονομικών για είσπραξη φέτος από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ποσού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση είναι μικροοφειλέτες, δηλαδή χρωστούν έως 10.000 ευρώ ενώ από τους 6.500 μεγαλοοφειλέτες μόνον οι 220 εντάχθηκαν στη ρύθμιση.Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις εισοδημάτων και η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

· ΣΙΓΟΥΡΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ 2015

Δεδομένη θεωρείται στο υπουργείο Οικονομικών η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Η αρχική προθεσμία λήγει την ερχόμενη Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 αλλά λόγω των καθυστερήσεων που υπήρξαν στην αποστολή των προεκτυπωμένων στοιχείων της δήλωσης από τους φορείς προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν είναι εφικτή η υποβολή του συνόλου των δηλώσεων στο διάστημα αυτό. Οριστικές αποφάσεις για την νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Πιθανή καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων θεωρείται η 20η Ιουλίου. Σημειώνεται ότι από το σύνολο των περίπου 6 εκατ. δηλώσεων έχουν υποβληθεί μόλις 1,7 εκατ. δηλώσεις και είναι αδύνατο να υποβληθούν όσες απομένουν μέσα σε μια εβδομάδα.

· ΣΤΑ 100 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ

Μάστιγα για τις τράπεζες αποδεικνύονται τα κόκκινα δάνεια, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 το 40,8% των δανείων εμφανίζονται ως κόκκινα (μη εξυπηρετούμενα) το δε σύνολό τους ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των κόκκινων δανείων στο τέλος του 2014 ανερχόταν στο 39,9% επί του συνόλου των χορηγήσεων των τραπεζών. Παρά τα παραπάνω στοιχεία στην έκθεση τονίζεται πως οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητικό δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 12,7%.

· ΣΕ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ELA ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΕΚΤ
Σε νέα αύξηση του ορίου παροχής ρευστότητας, μέσω του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς να είναι γνωστό το ύψος της νέας πίστωσης που χορηγήθηκε στο τραπεζικό σύστημα. Χθες εξάλλου η ΕΚΤ είχε και πάλι αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, προκειμένου οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν την εκροή καταθέσεων που είχε σημειωθεί τις προηγούμενες ημέρες. Όπως ανέφεραν δημοσιογραφικές πηγές, εγκρίθηκε ποσό περίπου 1 δισ. ευρώ ενώ το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνέλθει ξανά με τηλεδιάσκεψη οποία ώρα και στιγμή χρειαστεί. Θυμίζουμε ότι μετά την έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ της ΕΚΤ όσο και μετά αυτή της περασμένης Παρασκευής δεν διέρρευσε το πρόσθετο ποσό που ενέκρινε η ΕΚΤ. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το ανώτατο πλαφόν του ELA έχει αυξηθεί από τα 84,1 δισεκατομμύρια ευρώ (που ήταν την προηγούμενη Τετάρτη) στα περίπου 89,5 δισεκατομμύρια ευρώ.




· ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΜΟΝΟ ΑΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ - ΚΟΝΔΥΛΙΑ 1 ΔΙΣ. ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΤΟ Β' ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2015 Τα κονδύλια για νέο EΣΠA ύψους 35 δις ευρώ, για την περίοδο 2015-2020, θα δοθούν στην Eλλάδα εφόσον η χώρα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία. Aυτό δήλωσε χθες η Aνίκα Mπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Πιερ Mοσκοβισί. Σε δηλώσεις της ανέφερε ότι τα 20 δισ. αφορούν πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και τα 15 δισ. πόρους από τα αγροτικά ταμεία. Kαι πρόσθεσε ότι η Kομισιόν ετοιμάζει ένα λεπτομερές πακέτο για τα κονδύλια αυτά, το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Η Kομισιόν αναμένεται να αποφασίσει την «εμπροσθοβαρή» εκταμίευση κονδυλίων ύψους ενός δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 για την Eλλάδα και μάλιστα θα υπάρξει πρόβλεψη για ταχύτερες διαδικασίες στην εκταμίευση με παράκαμψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
· ΤτΕ : 45,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΩΜΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των τραπεζογραμματίων (με τη μορφή φυσικού χρήματος, "αποταμιευμένου" σε στρώματα, αποθήκες, γλάστρες και πάσης φύσεως κρυψώνες) που κυκλοφορούν στην αγορά ανέρχεται σε 45,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα εκτός του τραπεζικού συστήματος, αλλά εντός Ελλάδος, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία ότι μπορεί να επιστρέψουν ευκολότερα σε σχέση με το μεγάλο κύμα φυγής καταθέσεων του 2012 που κατευθύνθηκε κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2012, το χρήμα που κυκλοφορούσε σε φυσική μορφή στην αγορά, αποτελώντας μέρος των εκροών που ούτε είχαν φύγει στο εξωτερικό, ούτε βρισκόταν επενδεδυμένο στις εγχώριες τράπεζες, ανερχόταν σε 43,3 δισ. ευρώ. Στην παρούσα φάση δηλαδή, η αξία των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, αφού είναι υψηλότερη κατά σχεδόν 2 δις. ευρώ από την "κορυφή" του 2012. Στην πράξη, το εντός Ελλάδος, εντός αγοράς και εκτός τραπεζών χρήμα ανέρχεται στο 25% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης κινείται στο 6% - 8%.

· ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΟΛ.1126/2015: ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΦΠΑ

Τη δυνατότητα να απαλλαγούν από το καθεστώς ΦΠΑ οι μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ παρέχει με εγκύκλιο που εξέδωσε την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Αικ. Σαββαΐδου. Με τις νέες διατάξεις προβλέπεται απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ και καταβολής του φόρου αυτού για τους υποκειμένους οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται φόρος προστιθέμενης αξίας (μικρές επιχειρήσεις).



· ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2015

Αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα, στο 1,065 δισ. ευρώ, εμφανίζει στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2015 ο Κρατικός Προϋπολογισμός σε ταμειακή βάση σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος τα οποία αφορούν σε ταμειακή βάση το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο πεντάμηνο στα 1,065 δισ. ευρώ από 1,057 δισ. ευρώ πέρυσι.



· ΓΣΕΒΕΕ: ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΕ
To 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνουν κατά τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας τους, ενώ από το σύνολο των επιχειρήσεων που διακόπτουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα οι πτωχεύσεις καταλαμβάνουν μόλις το 15%. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσιάστηκε σε Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες στο οποίο συμμετείχε και η ΓΣΕΒΕΕ με θέμα: Μαθαίνοντας από την αποτυχία. Χρεωκοπία και δεύτερη ευκαιρία για έντιμους επιχειρηματίες που πτώχευσαν. Με βάση την ίδια έρευνα εκτιμάται ότι από το κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων χάνονται 1,7 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης ετησίως ή 4650 θέσεις απασχόλησης την ημέρα.
· ΠΑΝΩ ΑΠΟ 81.000 ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Στις 81.060 ανέρχονταν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα αρμόδια δικαστήρια σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στερεί από το ελληνικό δημόσιο τεράστια χρηματικά ποσά, δημιουργώντας παράλληλα προβλήματα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, οι οποίοι βρίσκονται σε εκκρεμοδικία με το κράτος. Από τα στοιχεία που περιέρχονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τις δικαστικές υπηρεσίες προκύπτει ότι το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων κατά την 31.12.2014 ήταν 1.034.685 υποθέσεις. Από αυτές οι 345.942 αφορούν εκκρεμότητες σε Ειρηνοδικεία (πολιτική διαδικασία), 246.623 σε Πρωτοδικεία (πολιτική διαδικασία), 38.027 σε Εφετεία (πολιτική διαδικασία), 356.498 σε Διοικητικά Πρωτοδικεία, 47.595 σε Διοικητικά Εφετεία. Εξ αυτών, οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις έχουν ως ακολούθως: στα Διοικητικά Πρωτοδικεία εκκρεμούν 67.678 φορολογικές υποθέσεις και στα Διοικητικά Εφετεία εκκρεμούν 13.382 φορολογικές υποθέσεις. Σύνολο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων 81.060.
· ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ – ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Αναρτήθηκαν στα λύκεια της χώρας οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ-Β΄ (στα κοινά με τα ΓΕΛ μαθήματα). Οι υποψήφιοι μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Η βαθμολογία των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα θα ανακοινωθεί αργότερα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία εξετάσεων στα μαθήματα αυτά. Όσον αφορά τους βαθμούς των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α΄, καθώς και των ΕΠΑΛ-Β΄ (μαθήματα ειδικότητας) θα αναρτηθούν το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης (25/6) στα ΕΠΑΛ της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: