Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Αφιέρωμα στα θαλασσινά στο πλαίσιο του Mount Athos Area KOUZINA 2015 στη Χαλκιδική (ΦΩΤΟ)

Η θάλασσα του Αριστοτέλη, της αρχαίας Ακάνθου και του Άθωνα αποτέλεσαν το κύριο θέμα της δεύτερης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του Mount Athos Area KOUZINA 2015, με τίτλο «Η Θαλασσινή Κουζίνα».

 Τα 300 χιλ. ακτογραμμής της χερσονήσου αναδείχθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο μέσα από οργανωμένες γιορτές λιμανιών, μαθήματα μαγειρικής και υπέροχα μενού, προβάλλοντας έτσι τα τοπικά θαλασσινά προϊόντα: τα μύδια, τα ψαρικά, τα όστρακα, τα μαλάκια και τα αστακοειδή.
Η εβδομάδα ξεκίνησε από την Ολυμπιάδα, όπου σε εστιατόριο της περιοχής ο Chef Κώστας Μουζάκης και η Λουλουδιά Αλεξιάδου προσέφεραν στο κοινό, μενού τριών πιάτων, εμπνευσμένο από την τοπική θαλασσοπαραγωγή και συνδυασμένο με ντόπια προϊόντα : φέτα Ολυμπιάδας, μέλι Αρναίας, ρύζι Στρυμώνα, φρούτα του δάσους και αριστοτελικά βότανα.
Μετά το μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής με θέμα «Μύδια Ολυμπιάδας με κοφτό μακαρονάκι», ο Chef Κώστας Μουζάκης και ο Γιάννης Πετράκης προσέφεραν εκλεκτά μεζεδοπιάτα, παντρεύοντας την ιταλική γαστρονομική κληρονομιά με τα τοπικά προϊόντα.
halkidiki gourme1
halkidiki gourme2
Στη συνέχεια ο ίδιος chef και η Σουλτάνα Αναστασιάδου προετοίμασαν ένα μενού τριών πιάτων, όπου η χρήση τοπικών τυριών και χορταρικών «έδεσαν» αρμονικά με τις θαλασσινές γεύσεις, ενώ οι φημισμένοι σπιτικοί λουκουμάδες έκλεψαν την παράσταση.
Η γιορτή συνεχίσθηκε στην Αμμουλιανή, όπου τα μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής και οι γαστρονομικές εκδηλώσεις της θάλασσας και της χαράς τίμησαν τα προϊόντα του αθωνικού κόλπου : πίτες φτιαγμένες από αρμυρίκια του Αιγαίου και ανοιξιάτικα χόρτα, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά κάθε είδους παρέλασαν από τα τραπέζια των παρευρισκόμενων.
Η «θαλασσινή εβδομάδα» τελείωσε στο Στρατώνι. Εκεί η καθιερωμένη ψαρογιορτή σφράγισε τις εκδηλώσεις με ένα ατέλειωτο γλέντι προς τιμήν της Αριστοτελικής θάλασσας.
Κατά τη διάρκεια των δράσεων Ιταλοί εκπρόσωποι Τύπου επισκέφθηκαν την περιοχή, εξερεύνησαν το Αριστοτελικό Βουνό, ακολούθησαν τμήματα του Αριστοτελικού Περιπάτου, περπάτησαν στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων, έριξαν δίχτυα και ψάρεψαν με τους ντόπιους, συνέλεξαν μύδια στις μυδοκαλλιέργειες της Ολυμπιάδας και γεύθηκαν δεκάδες πιάτα.
halkidiki gourme3
Στη συνέχεια, Έλληνες εκπρόσωποι Τύπου ανακάλυψαν την προαθωνική παράκτια ζώνη, επισκεπτόμενοι την Αμμουλιανή, το Στρατώνι, την Ιερισσό, τα Νέα Ρόδα, την Ουρανούπολη και τις νησίδες Δρένια, ενώ ακολούθησαν τη θαλάσσια προσκυνηματική περιήγηση κατά μήκους της δυτικής πλευράς του Αγίου Όρους.
Άλλες είκοσι δύο (22) γαστρονομικές βραδιές τέτοιου τύπου περιμένουν Έλληνες και ξένους επισκέπτες στην προαθωνική χερσόνησο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: