Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Σε τουρίστες νοικιάζουν τα εξοχικά τους στη Χαλκιδική

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΟΥΛΗ ΑΓΓΕΛΗ

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από ιδιοκτήτες εξοχικών σε Χαλκιδική και Πιερία, όπως και σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, να μετατρέψουν το ακίνητό τους σε τουριστικό κατάλυμα, εκμεταλλευόμενοι το νέο θεσμικό πλαίσιο απλούστευσης των διαδικασιών που τους επιτρέπει να λάβουν ειδικό σήμα λειτουργίας και να το μισθώσουν σε τουρίστες. Μια τέτοια πρακτική είναι ιδιαιτέρως επωφελής για τον εκμισθωτή ιδιοκτήτη, που αποκτά ένα ανέλπιστο εισόδημα, που θα του επιτρέψει όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες συντήρησης της εξοχικής κατοικίας του, αλλά και να αποκομίσει κάποια έσοδα.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που μισθώνουν παράνομα τα εξοχικά τους, είτε μέσω μεσιτικών γραφείων είτε μέσω εξειδικευμένων σάιτ ενοικίασης κατοικιών σε τουρίστες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εγχώρια οικονομία αλλά και για τις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στον τουριστικό κλάδο. Το θέμα έχει απασχολήσει το υπουργείο, που διενεργεί συνεχώς ελέγχους και επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα, που αγγίζουν τις 50.000 ευρώ ανά κατάλυμα, αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, καθώς το θέμα έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Τι ορίζει ο νόμος

Σύμφωνα με το νόμο 4276/2014 «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις», τα αυτοεξυπηρετούμενα μη κύρια τουριστικά καταλύματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις – βίλες (ΤΕΕ), επιφάνειας τουλάχιστον 80 τ.μ., οι οποίες έχουν ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση και αυτοτέλεια οικοπέδου και κτίσματος και τις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες (ΤΕΚ), μεμονωμένες ή σε συγκρότημα, επιφάνειας τουλάχιστον 40 τ.μ., με αυτοτέλεια λειτουργίας και ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση.

Οσον αφορά τις επαύλεις, μπορούν μισθωθούν είτε ενιαία είτε σπαστά σε φυσικά πρόσωπα για περίοδο όχι πέραν των τριών μηνών συνολικά ανά έτος. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης δεν υποχρεούται να κάνει έναρξη επιτηδεύματος ούτε να ασφαλιστεί σε οποιονδήποτε φορέα για τη δραστηριότητα αυτή, υποχρεούται ωστόσο να λάβει ειδικό σήμα λειτουργίας από την οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού του υπ. Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Χωρίς σήμα

Οι αυτοεξυπηρετούμενες επιπλωμένες κατοικίες, επιφάνειας τουλάχιστον 40 τ.μ., μπορούν να ενοικιαστούν σε τουρίστες με αστική μίσθωση, δηλαδή χωρίς να έχουν λάβει ειδικό σήμα λειτουργίας, αρκεί να δοθούν προς ενοικίαση για τουλάχιστον 30 ημέρες σε κάθε ενδιαφερόμενο. Στην περίπτωση αυτή δηλώνεται το εισόδημα στην εφορία με την ίδια διαδικασία με την οποία δηλώνονται τα μισθώματα από οποιοδήποτε ακίνητο. Για ενοικίασή τους ανά ημέρα, πρέπει να υπαχθούν στην κατηγορία των τουριστικών καταλυμάτων και στο νόμο που τους διέπει.

Δικαιολογητικά

Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας των τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων, πρέπει να κατατεθεί στην οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού αίτηση - υπεύθυνη δήλωση, τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου, αντίγραφο άδειας δόμησης, υπεύθυνη δήλωση μηχανικού ως προς την επάρκεια των εγκαταστάσεων διάθεσης υγειονομικών αποβλήτων και απόδειξη κατάθεσης παραβόλου.

Το κόστος

Το κόστος δεν είναι υψηλό όσον αφορά τα παράβολα, ωστόσο διαμορφώνεται ανάλογα με την αμοιβή του μηχανικού. Υπάρχουν πλέον και τεχνικά γραφεία που αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τη διεκπεραίωση της διαδικασίας και το κόστος διαμορφώνεται από 400 ευρώ στις απλές περιπτώσεις έως και 1.000 ευρώ στις πιο δύσκολες, σύμφωνα με το μηχανικό Γεώργιο Τζούμα. Οπως αναφέρει ο ίδιος, το παράβολο είναι 10 ευρώ για κάθε χώρο της κατοικίας.

«Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει αυθαιρεσία στο ακίνητο. Σε μια τέτοια περίπτωση ο μηχανικός δεν αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση της υπόθεσης γιατί οι κυρώσεις είναι πολύ βαριές, όπως αφαίρεση της άδειας του μηχανικού και υπέρογκα πρόστιμα που αγγίζουν τις 500.000 ευρώ. Υπήρχε περίπτωση ιδιοκτήτη πέρυσι που ήρθε σε εμάς και ζήτησε να λάβει σήμα λειτουργίας, γιατί σε έλεγχο που διενεργήθηκε του είχε βεβαιωθεί πρόστιμο και ήθελε να νομιμοποιήσει τη λειτουργία του ακινήτου ως τουριστικού καταλύματος ώστε να το σβήσει», ανέφερε στον «ΑτΚ» ο κ. Τζούμας.

Από 80 έως 700 ευρώ την ημέρα!

Η τιμή μίσθωσης είναι ελεύθερη και διαμορφώνεται ανάλογα με την αγορά της κάθε τουριστικής περιοχής. Λόγου χάρη, στις περιπτώσεις των οριζόμενων ως επαύλεων, δηλαδή αυτόνομων κατοικιών, οι τιμές έχουν μεγάλο εύρος και διαμορφώνονται από 80 ευρώ την ημέρα έως και 700 ευρώ στη Χαλκιδική, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκονται και τις ανέσεις που παρέχουν.

Πώς δηλώνεται το εισόδημα

Το κίνητρο ενός ιδιοκτήτη να μισθώσει το ακίνητό του σε τουρίστες έχει και φορολογικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, η φορολογία για τα ακίνητα είναι αυτόνομη και δεν προστίθεται στο συνολικό εισόδημα. Μάλιστα, δεν ισχύει πλέον φορολογία 40% για έσοδα από μισθώσεις ακινήτων σε φυσικά πρόσωπα, αλλά 11% σε ποσά μέχρι 12.000 ευρώ και 33% από 12.000 και πάνω.





«Αυξάνονται συνεχώς οι αιτήσεις»

«Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες εξοχικών ήδη από το 2013, οπότε ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για την απλούστευση των διαδικασιών, και συνεχώς αυξάνεται. Να σκεφτείτε ότι έχουμε ήδη 3.000 αιτήσεις συνολικά από την αρχή του χρόνου για αδειοδοτήσεις στον τομέα του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία, μεταξύ των οποίων και υπαγωγή εξοχικών στο ειδικό καθεστώς τουριστικής λειτουργίας. Πρωταθλήτρια είναι η Χαλκιδική και ακολουθεί η Πιερία», ανέφερε στον «ΑτΚ» η Περσεφόνη Τρίχα, διευθύντρια της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία από το Νοέμβριο του 2014 υπάγεται και είναι αρμόδια για τις αδειοδοτήσεις τουριστικών επιχειρήσεων και καταλυμάτων και την επιβολή ποινών και μέτρων.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει γίνει κατανοητή η έννοια της υπεύθυνης δήλωσης. Με υπεύθυνη δήλωση και κατάθεση δικαιολογητικών δίνεται το σήμα μέχρι και σε 15 ημέρες, ωστόσο τα πρόστιμα είναι υπέρογκα αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου που βεβαιώθηκαν μέσω των δικαιολογητικών που κατατέθηκαν», ανέφερε η διευθύντρια της ΠΥΤ.

Μηνύσεις για παράνομα

«Το θέμα με την παράνομη ενοικίαση κατοικιών μάς προβληματίζει, καθώς δε συνάδει με το γράμμα του νόμου. Συνεχώς λαμβάνουμε μηνύσεις από την Αστυνομία και το ΣΔΟΕ -από την αρχή του χρόνου και παρόλο που δεν είναι περίοδος αιχμής για τον τουρισμό, είχαμε συνολικά 127 καταγγελίες, ώστε να επιβάλουμε ποινές και πρόστιμα», είπε στον «ΑτΚ» η κ. Τρίχα.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού υπάρχει μέριμνα για τις περιπτώσεις παράνομης ενοικίασης κατοικιών σε τουρίστες και διενεργούνται συνεχώς έλεγχοι, ενώ εξετάζονται και καταγγελίες πολιτών που, επειδή θίγονται τα συμφέροντά τους, προβαίνουν σε καταγγελίες τέτοιων περιπτώσεων.

Μάλιστα, δεν είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα ακίνητα που μισθώνονται παράνομα, διερευνώντας απλώς τις περιπτώσεις που προβάλλονται μέσω των εξειδικευμένων σάιτ που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο, κάποια από τα οποία σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόβλημα, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο, είναι ότι αυτήν τη στιγμή δεν επαρκεί το προσωπικό στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού, ώστε να εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι έλεγχοι. Ηδη, έχουν επιβληθεί κυρώσεις και πρόστιμα 50.000 ευρώ, όπως ορίζει ο νόμος, και κάποιοι ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.


agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: