Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΣΠΑΘΗ Ο Φ.Π.Α. ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Ο 5ος μήνας πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα, φέρνει κάθετη πτώση στις κρατήσεις από παραδοσιακές αλλά και νέες αγορές.

Αρκετά ξενοδοχεία της Χαλκιδικής άνοιξαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το τελευταίο δεκαήμερο του Μαϊου, χάνοντας σχεδόν ένα μήνα από μια πραγματικά δύσκολη σαιζόν.

Και ενώ από τη μια πλευρά, φορείς και ιδιώτες συμπράττουν σε μια κοινή προσπάθεια θετικής προβολής για την περιοχή μέσω του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, καλούνται από την άλλη να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη αύξηση στον Φ.Π.Α., που αν γίνει αναμένεται άκρως καταστροφική για τις επιχειρήσεις, εφόσον πλήττει καίρια την ανταγωνιστικότητά τους.


Στον αντίποδα, οι Ευρωπαϊκές χώρες με σταθερό συντελεστή Φ.Π.Α (σήμερα) και σαφώς χαμηλότερο από αυτόν που προβλέπεται να ισχύσει στην Ελλάδα, ενισχύουν την τουριστική τους επιχειρηματικότητα διεκδικώντας μερίδιο κρατήσεων από την αγορά της Ελλάδας και της Χαλκιδικής.

Σας παραθέτουμε στοιχεία συντελεστών Φ.Π.Α. (σήμερα) από ανταγωνίστριες χώρες (πηγή Σ.Ε.Τ.Ε.):
Χώρα
Διανυκτέρευση (%)
Εστίαση (%)
Πακέτο (%)
Κύπρος
9
9
9
Γαλλία
10
10
10
Ιταλία
10
10
10
Μάλτα
7
18
9,8
Πορτογαλία
6
23
10,3
Ισπανία
10
10
10
Τουρκία
8
8
8
Κροατία
13
13
13
Ελλάδα
(μέχρι τώρα)
6,5
13
8,1


Με ορατό κίνδυνο να μειωθεί ο κύκλος εργασιών του τουριστικού κλάδου της Χαλκιδικής, η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής στηρίζει την ενιαία φωνή του κλάδου στην εξεύρεση μιας κοινώς αποδεκτής λύσης που δε θα προέλθει από περαιτέρω αυξήσεις στους φόρους αλλά από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής

Γρηγόρης Τάσιος
Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: