Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 26 Μαΐου 2015

"Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές" σε αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους θα πραγματοποιήσει το τριήμερο 5, 6 και 7 Ιουνίου 2015, στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Σταγείρων στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, τη δράση με τίτλο "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές".
Πρόκειται για επικοινωνιακή δράση που οργανώνεται από τη Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε πλήθος αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.
Καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου, από τις 9:00 έως τις 20:00 θα πραγματοποιούνται οργανωμένες περιηγήσεις ομάδων μικρών μαθητών και ενηλίκων επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο με ξενάγηση από ειδικευμένο προσωπικό της Εφορείας μας.

Στόχος της δράσης είναι η εξοικείωση της τοπικής κοινωνίας με τις αρχαιότητες, αλλά και η γνωριμία των ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τον αρχαιολογικό χώρο, τμήμα του οποίου έχει πρόσφατα αναδειχθεί, έτσι ώστε η γενέθλια πόλη του Αριστοτέλη να γίνει θελκτικός τουριστικός προορισμός.
Κάθε περιήγηση θα διαρκεί περίπου μία έως μιάμιση ώρα, ανάλογα με τη διάθεση των επισκεπτών. Οι διαδρομές είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τόσο το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους δασωμένο τοπίο, όσο και τις αρχαιότητες που αναδεικνύονται μέσα από αυτό. Κατά τη διάρκεια των οργανωμένων ξεναγήσεων, ενήλικες και παιδιά θα ενθαρρυνθούν να μιλήσουν, να αγγίξουν και να "διαβάσουν" τις αρχαιότητες σε μια προσπάθεια να μετατραπούν οι σιωπηλές πέτρες σε αφηγητές ιστοριών, τα ερείπια σε μνημεία, το ανοίκειο σε οικείο.
Οι συναντήσεις θα γίνονται στο κτίριο υποδοχής επισκεπτών στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Εκτός από την ελληνική, θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης στην αγγλική και γαλλική γλώσσα.


Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό : 6974 407516
E-mail                                                   : kpapastathis@culture.gr
Υπεύθυνος επικοινωνίας                         : Κωνσταντίνος  Παπαστάθης.

                                                                                     Αρχαιολόγος                                     

Η Εφορεία  Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, που διοργανώνει η Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα πραγματοποιήσει και φέτος την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» την Παρασκευή 05 Ιουνίου 2015 στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολύνθου.
Πρόκειται για πρόγραμμα ξενάγησης και περιήγησης στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ολύνθου, ισχυρότερης πόλης του Κοινού των Χαλκιδέων και στο φυσικό της περιβάλλον με αφορμή και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Η αρχαία πόλη της Ολύνθου προσφέρεται για την γνωριμία των μαθητών με τον ιπποδάμειο πολεοδομικό σχεδιασμό, την οργάνωση και τη μορφή των δρόμων, των γειτονιών και των οικιών και τη διαχείριση από τους κατοίκους του φυσικού περιβάλλοντος. Μέσα από την οπτικοποίηση των δομικών στοιχείων της αρχαίας πόλης φιλοδοξούμε να εγείρουμε την αντίληψη και τη φαντασία των παιδιών ώστε να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων σε μια αρχαία πόλη και τον συσχετισμό τους με τη σημερινή εποχή, τη σημασία της συνέχειας στις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων διαχρονικά και την προώθηση της προστασίας του πολιτισμικού πλούτου.

Ώρες πραγματοποίησης του προγράμματος : 08:00 – 14:00.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για τα Δημοτικά Σχολεία: 2371022060 (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους) και 2371021330 (Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου)

Πληροφορίες: Σ. Βασιλείου, Κ. Μιχαήλ, Α. Τζελέπη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου: Ν. Βούλγαρης.
Email: polygyros@10eba.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: