Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Τον Μάιο η απόφαση για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Τρίγλια

- Μέσα στα επιτρεπτά όρια η ακτινοβολία, επιμένουν οι δύο εταιρείες

Από τα μέσα έως τέλος Μαΐου αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα του Δήμου Ν. Προποντίδας και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Ν. Τρίγλιας, κατά δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες τοποθέτησαν κεραίες στο κέντρο του χωριού και σε ταράτσα κτηρίου που απέχει μόλις 12 μ. από το Δημοτικό Σχολείο.
Ο Δήμος Ν. Προποντίδας εκπροσωπήθηκε από τον Δικηγόρο Δημήτρη Μπρακατσά και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων από τον Βαγγέλη Τσέλιο, ενώ οι δύο εταιρείες εκπροσωπήθηκαν από 3 δικηγόρους από Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
Το επιχείρημα των δύο εταιρειών ήταν ότι η....
ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις κεραίες είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια που δίνει ο Νόμος. Από την άλλη το επιχείρημα του Δήμου και των Συλλόγων ήταν ότι τα όρια που έχουν τεθεί υπάρχουν από το 1996, στις απαρχές δηλαδή της κινητής τηλεφωνίας, είναι πολύ παλιά, καθώς τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν στον Άνθρωπο εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου και ακριβώς γι’ αυτό πολλές προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Επιπλέον, στην πολεοδομική άδεια της μίας εκ των δύο εταιρειών, αναφέρεται ότι η κεραία πρέπει να είναι στο υπόγειο, ωστόσο την έχει τοποθετήσει στην ταράτσα.
Τέλος, από τον Νόμο δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κάποιος το σημείο που είναι τοποθετημένη κεραία κινητής τηλεφωνίας, σε μικρότερη απόσταση από τα 20 μ. όμως το σχολείο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 12 μ.
Το Δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του στα μέσα με τέλος Μαΐου, ενώ κάλεσε τις δύο πλευρές να καταθέσουν ότι έγγραφο θεωρούν απαραίτητο έως τις 27 Απριλίου.
«Δεν είναι δυνατόν βάση του Νόμου να απαγορεύεται να πλησιάσει κάποιος την κεραία παραπάνω από 20 μ. γιατί θα δεχθεί υψηλή ακτινοβολία και από την άλλη να είναι τοποθετημένη απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο στα 12 μ.» είπε στο halkidikifocus ο Νίκος Ελιόγλου, που είναι κάτοικος της Τρίγλιας και πατέρας δύο παιδιών που φοιτούν στο συγκεκριμένο κτηριακό συγκρότημα, σημειώνοντας ότι πολλές φορές τα παιδιά παραπονούνται για πονοκεφάλους ή για διάσπαση προσοχής.


Ρεπορτάζ Κική Δημαρόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: