Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ποιες εταιρείες έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό

Oλοένα και περισσότερες εταιρίες σπεύδουν το τελευταίο διάστημα να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, φοβούμενες το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Aυτό αποκάλυψε άλλωστε προσφάτως ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πλαίσιο, Κωνσταντίνος Γεράρδος, μιλώντας στην εκδήλωση της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, ένα μέρος των χρημάτων (περί το 30%) βρίσκεται σε τράπεζες του εξωτερικού λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί τους.....
τελευταίους μήνες, στην χώρα μας.
Και άλλοι μεγάλοι Όμιλοι έχουν βγάλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό, τους τελευταίους μήνες και ενώ τα σενάρια περί πιθανής αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, φουντώνουν και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους βρίσκεται ίσως στην κρισιμότερη φάση των τελευταίων μηνών. 
Μεταξύ των Ομίλων αυτών και η Jumbo του Απ. Βακάκη, η οποία έχει βγάλει μεγάλο μέρος των διαθεσίμων της εκτός Ελλάδας και ειδικότερα στην Κύπρο, όπου ο Όμιλος διατηρεί θυγατρική εταιρία.
Περί τα 80 εκατ ευρώ φέρεται να έχει βγάλει τους τελευταίους μήνες εκτός Ελλάδας και η Intralot, αν και σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Α. Κεραστάρης σε συνέντευξη του στο Bloomberg, τόνιζε: "Η Ελλάδα χρειάζεται κεφάλαια τα οποία πρέπει να επιστρέψουν στην οικονομία. Η χώρα πρέπει να κάνει επανεκκίνηση στην ανάπτυξη.
Χρήματα στο εξωτερικό έχουν βγάλει και μεγάλοι Ομιλοι, που σύμφωνα με πληροφορίες, δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών αλλά και του εμπορίου.
Τις επικείμενες εξελίξεις στην χώρα μας όμως φαίνεται ότι έχουν φοβηθεί ιδιαίτερα οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας καθώς σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το τελευταίο διάστημα πολλές από αυτές έβγαλαν στο εξωτερικό τις εισπράξεις τους φοβούμενες το ενδεχόμενο ενός Greexident. Το ποσό που φαίνεται να έχει βγει από τα γκισέ των ελληνικών τραπεζών από πολυεθνικούς Ομίλους, αγγίζει το 1,5 με 1,8 δις ευρώ.

Οι τρόποι που βγάζουν οι επιχειρήσεις τα χρήματα στο εξωτερικό

Με τρεις τρόπους, δύο νομότυπους και ένα παράνομο, ξένες πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις βγάζουν στο εξωτερικό τα κεφάλαιά τους.
Ο πρώτος τρόπος είναι η μείωση κι επιστροφή κεφαλαίου εταιριών προς τους μετόχους. Αντί να δίνουν μέρισμα, το οποίο φορολογείται, γυρίζουν χρήματα στους μετόχους κι εκείνοι τα βγάζουν εκτός χώρας.
Ο δεύτερος τρόπος είναι η δημιουργία θυγατρικών εταιριών, χωρίς, όμως, δραστηριότητα σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Οι μητρικές τις δανείζουν κι έτσι τα χρήματα βρίσκονται εκτός Ελλάδας.
Ο τρίτος τρόπος που είναι και παράνομος είναι η μεταφορά ρευστού με βαλίτσες σε χώρες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία.
Την ίδια στιγμή πάντως η κυβέρνηση προχωρά στη φορολόγηση 26% επί της δαπάνης προμηθειών από χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς που θα επιστρέφεται εντός 3μήνου, εφόσον αποδεικνύεται ότι η συναλλαγή είναι πραγματική. Η διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και αφορά συναλλαγές με χώρες όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία οι οποίες έχουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη. Διακηρυγμένος στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αποτρέψει όσους επιχειρούν να βγάζουν χρήματα από τη χώρα μέσω εικονικών ενδο-ομιλικών και τριγωνικών συναλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: