Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Οι στάβλοι που διχάζουν τους κατοίκους της Τούμπας (ΦΩΤΟ)

Πολλοί έχουν περάσει από εκεί αλλά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως εκεί στεγάζονταν οι στάβλοι της Θεσσαλονίκης. Δίπλα σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στέκεται ακόμα το κτίριο επανήλθε στην επικαιρότητα. 

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη
Στην περιοχή της Τούμπας, κάτω από την οδό Λαμπράκη και κοντά στο Παπάφειο βρίσκεται ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων με μεγάλη παλιά και....
νέα ιστορία. Το επιβλητικό οίκημα που περιτριγυρίζεται από τις οδούς Άνδρου, Σιδηροκάστρου, Μυκόνου και Αλοννήσου, έχει πυροδοτήσει οξύτατες αντιδράσεις από μέρους μερίδας κατοίκων της Τούμπας, καθώς ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων "Άρσις", θέλει να το μετατρέψει σε φιλοξενείο στο οποίο θα κατοικήσουν εφτά οικογένειες προσφύγων που έχουν αιτηθεί για άσυλο. 
stavloi toumpa 01
Η ιστορία των στάβλων 
Το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα των δημοτικών στάβλων καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και χρησιμοποιήθηκε στη μεταοθωμανική Θεσσαλονίκη ως χώρος στάθμευσης και συντήρησης των ιππήλατων αμαξιδίων, που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των σκουπιδιών της πόλης. Το κτιριακό συγκρότημα αναπτύσσεται σε 1.500 τ.μ.
stavloi toumpa 01
Με το πέρασμα των χρόνων τα μέσα καθαριότητας της πόλης εκσυγχρονίστηκαν και τα κτίρια έχασαν την αρχική χρηστική λειτουργία τους. Για αρκετά χρόνια λειτούργησαν ως αποθήκες ηλεκτρολογικού υλικού του δήμου, τμήμα σήμανσης, τμήμα σαρώματος και καθαρισμού, σαν μηχανουργείο απορριμματοφόρων και τμήμα ιματισμού. Τους τελευταίους μήνες, όλα τα πράγματα μεταφέρθηκαν σε αποθήκες και ο χώρος έχει καθαρίσει προκειμένου να μετατραπεί σε φιλοξενείο προσφύγων.
stavloi toumpa 01
Η μετατροπή τους σε φιλοξενείο και οι αντιδράσεις των κατοίκων
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του δήμου στο φιλοξενείο θα κατοικήσουν επτά οικογένειες προσφύγων που ζητούν πολιτικό άσυλο μαζί με τα παιδιά τους. Για τη δημιουργία του ξενώνα ο δήμος διεκδίκησε χρηματοδότηση, ύψους 602.000 ευρώ, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων. Στον ξενώνα πέρα από τη φιλοξενία και τη σίτιση οι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες νομικής υποστήριξης, συμβουλευτικής στήριξης και κοινωνικής μέριμνας, διερμηνείας και διαμεσολάβησης αλλά και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών τους.
stavloi toumpa 01
Η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής ήταν έντονη καθώς θεωρούν επικίνδυνη την ύπαρξη του φιλοξενείου μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Ανά διαστήματα έχουν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στον ξενώνα, παρόλο που ο δήμος επιβεβαιώνει πως το φιλοξενείο θα καλύψει μόλις 500 τ.μ., ενώ η υπόλοιπη έκταση που απελευθερώνεται θα μπορέσει να αξιοποιηθεί προς όφελος όλων των κατοίκων της περιοχής.
stavloi toumpa 01
Η κ. Στέλλα και ο πατέρας της που ζούν στην περιοχή μας λένε: "Όλη η γειτονιά είναι στο πόδι με αυτή την ιστορία. Φοβόμαστε τις κλοπές και την αύξηση της εγκληματικότητας", ενώ ο κ. Δημήτρης κάτοικος της περιοχής τα τελευταία 40 χρόνια προσθέτει: "Μας πείραξε αυτό που είπαν ότι θα κάνουν. Τόσα χρόνια δεν φοβόμασταν. Έβγαιναν τα παιδιά μας και έπαιζαν στους δρόμους και δεν ζούσαμε με την αγωνιά για το τι θα πάθουν".
stavloi toumpa 01
Φυσικά, κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές, καθώς πολλοί είναι και αυτοί που υποστηρίζουν το φιλοξενείο, γεγονός που φαίνεται από τα συνθήματα που είναι γραμμένα σε κάθε γωνιά των στάβλων καθώς και στην παιδική χαρά που υπάρχει δίπλα τους.
stavloi toumpa 01
Από τις 27 Μαρτίου έως τις 9 Μάιου 2015 ο δήμος θα πραγματοποιήσει δράσεις που στοχεύουν στην κινητοποίηση της τοπικής κοινότητας και των εθελοντικών οργανώσεων, προκειμένου η ένταξη των Αιτούντων Άσυλο να γίνει ομαλά, με ταυτόχρονη απόδοση του υπόλοιπου χώρου του συγκροτήματος στην τοπική κοινωνία.

seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: