Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει



  • ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ  ΤΟΥ ΓΕΜΗ  ΑΠΟ 01/03/2015 ΟΛΑ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σας ενημερώνει ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, δικαιολογητικών και συνοδευτικών εγγράφων από υπόχρεα πρόσωπα ενώπιον του Γ.Ε.ΜΗ. από 01 Μαρτίου 2015 θα πραγματοποιείται σύμφωνα με την Υ.Α. 79752/30/12/2014 (ΦΕΚ Β/3623/31/12/2014) ηλεκτρονικά, καθώς επίσης και τα ανάλογα τέλη ΓΕΜΗ που καθορίζονται με την ανωτέρων Υ.Α. καταβάλλονται με ηλεκτρονική κατάθεση από τον υπόχρεο στον τραπεζικό λογαριασμό της Κ.Υ.Γ.Ε.ΜΗ., όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 2 της εν λόγω Υ.Α. Κάθε υπόχρεος που....
επιλέγει να υποβάλλει ηλεκτρονικά στο Γ.Ε.ΜΗ. οποιοδήποτε έγγραφο, αίτηση ή στοιχείο, υποχρεούται να αιτηθεί ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου του Γ.Ε.ΜΗ. (www.businessportal.gr) προς την Κ.Υ.Γ.Ε.ΜΗ. και να λάβει ηλεκτρονικό ζεύγος κωδικού χρήστη και κωδικού πρόσβασης (username και password), μέσω της εγγραφής του στο σύστημα.

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), διοργανώνουν εκδήλωση το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 και ώρα 18.00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου στον Πολύγυρο, με θέμα «Οι Γυναίκες Επιχειρηματίες Τολμούν». Στην εκδήλωση θα γίνει αναφορά  σε γυναίκες επιχειρηματίες από κάθε Δήμο του νομού μας που διακρίνονται τόσο στον επιχειρηματικό στίβο, όσο και για την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της σαν κεντρική ομιλήτρια η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.  

·         ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ANUGA 2015

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σας ενημερώνει ότι προτίθεται να συμμετέχει στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών ANUGA 2015 που θα πραγματοποιηθεί από 10 μέχρι 14 Οκτωβρίου 2015 στην Κολωνία της Γερμανίας. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής 2371024200 κα Τζηρίτη Γεωργία.

  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 117η CANTON FAIR ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι από 15/4 έως 5/5/2015 πραγματοποιείται η 117η Import and Export Fair στην Κίνα, επίσης γνωστή και ως Canton Fair. Η έκθεση πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο στην Guangzhou κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, με ιστορία 57 ετών από το 1957. Καταλαμβάνει έκταση 1.180.000  m2 και την επισκέφτηκαν  πάνω από 186 χιλιάδες σύμφωνα με τα στοιχεία κατά την περσινή διοργάνωση . Η Canton Fair προσελκύει περισσότερους από 24.000 εκθέτες από τις καλύτερες εταιρείες εμπορίου της Κίνας με την μεγαλύτερη αξιοπιστία, και πάνω από 500 ξένες εταιρείες που συμμετέχουν στην Έκθεση. Η έκθεση η οποία χωρίζεται σε τρεις περιόδους - φάσεις μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους παρακάτω τομείς. Στην πρώτη φάση από 15 - 19 Απριλίου 2015 : Ηλεκτρονικά, Οικιακές ηλεκτρικές συσκευές,  Εξοπλισμός φωτισμού,  Οχήματα και Ανταλλακτικά,  Μηχανήματα,  Hardware & Tools,  Πηγές Ενέργειας,  Χημικά Προϊόντα,  Οικοδομικά Υλικά . Στην δεύτερη φάση  από 23 - 27 Απριλίου 2015 : Καταναλωτικά Αγαθά, Είδη διακόσμησης,  Δώρα. Στην Τρίτη φάση από 1 με 5 Μαίου 2015 : Είδη γραφείου, Θήκες & Τσάντες,  Προϊόντα αναψυχής,  Τρόφιμα,  Φάρμακα, Ιατροτεχνολογικά προϊόντα,  Προϊόντα Υγείας,  Υφαντουργία και ενδύματα, Παπούτσια. Περισσότερες πληροφορίες και ενημερωτικά για την έκθεση Canton Fair στην Κίνα,  στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής 2371024200 κα Τζηρίτη Γεωργία.

·         ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ “FRESKON” ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι προτίθεται να συμμετάσχει στην 1η Διεθνή Έκθεση Φρούτων και Λαχανικών, που φέρει την επωνυμία FRESKON, και θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 23 έως τις 25 Απριλίου του 2015. Η έκθεση που θα εστιάζει στον κλάδο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δρομολογείται από τη ΔΕΘ-Helexpo, στο πλαίσιο του ρόλου της για την ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα και θα αποτελέσει ένα εξειδικευμένο και μοναδικό εκθεσιακό γεγονός στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στόχος της έκθεσης είναι η προβολή των προϊόντων της ελληνικής παραγωγής και της ευρύτερης περιοχής, η ενημέρωση για τις εξελίξεις του κλάδου, η δημιουργία προϋποθέσεων για εμπορικές επαφές και συναλλαγές, αλλά και η διερεύνηση νέων αγορών και η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Η έκθεση απευθύνεται σε εταιρείες συσκευασίας και διακίνησης φρούτων και λαχανικών, εισαγωγείς και εξαγωγείς του κλάδου, εμπόρους λιανικής, αλυσίδες σούπερ μάρκετς, μεταφορικές εταιρείες. Θα φιλοξενεί δε εκθέματα όπως: φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μηχανήματα, υλικά συσκευασίας και τυποποίησης, αλλά και εταιρείες μεταφορών και logistics, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου, οργανισμούς και φορείς του κλάδου. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα ευρύ πρόγραμμα προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών με προγραμματισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις και θα πλαισιωθεί από ένα ευρύ πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων διεθνούς επιπέδου, με σκοπό την προβολή των ελληνικών προϊόντων, αλλά και την προσέλκυση περισσότερων και εξειδικευμένων εμπορικών επισκεπτών. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής με την κα Τζηρίτη Γεωργία (τηλ. 2371024200, 24300) στην ιστοσελίδα του www.epichal.gr και στα τηλέφωνα της ΔΕΘ  2310 291161 (υπεύθυνη  κα Τόνια Νικολαίδου)   και στην ιστοσελίδα  http://freskon.helexpo.gr.

·         ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Το Ελληνο-Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος ενημερώνει ότι ο  ΣΕΒ _ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων και το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, μέλος του Enterprise Europe Network – Hellas, και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, διοργανώνουν την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 και ώρα 16:00-19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΘ (Τσιμισκή 29 -Θεσσαλονίκη) ενημερωτική ημερίδα με τίτλο: “Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στην Υποσαχάρια Αφρική”. Στην εκδήλωση θα γίνουν παρουσιάσεις για 5 χώρες της περιοχής, τη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία, τη Ζάμπια, την Κένυα και τη Μποτσουάνα. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Προσέλευση ώρα 15.30.

·         ΚΕΠΕ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ  2,2% ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,2% προβλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για το πρώτο εξάμηνο του έτους, κάτι που ενισχύει τις προοπτικές για οριστική έξοδο της ελληνικής οικονομίας σχετικά σύντομα από την ύφεση. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της τετραμηνιαίας μελέτης του ΚΕΠΕ με τίτλο «Οικονομικές Εξελίξεις», οι ευνοϊκές ενδείξεις που παρέχονται τόσο από τα τριμηνιαία στοιχεία, όσο και από τους επιλεγμένους μηνιαίους δείκτες που αναλύθηκαν, επιβεβαιώνονται και από σειρά δεικτών που ενσωματώνουν προσδοκίες, αλλά και από τις προβλέψεις που προκύπτουν από το υπόδειγμα πιθανοτήτων ύφεσης και το υπόδειγμα βραχυπρόθεσμων προβλέψεων.

·         ΣΤΟ 34,2% ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ»

Τα τελευταία έξι χρόνια παρατηρείται σοβαρή χειροτέρευση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, παρατηρεί η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και σημειώνει πως η αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου προβλήματος αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για το εγχώριο τραπεζικό σύστηµα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, ο λόγος των δανείων προς τον ιδιωτικό τοµέα σε καθυστέρηση προς το σύνολο των τραπεζικών δανείων προς τον τοµέα αυτόν στην Ελλάδα ανήλθε, στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2014, σε 34,2% και είναι ο υψηλότερος στην Ε.E.. Η διατήρηση των δανείων σε καθυστέρηση σε τόσο υψηλό επίπεδο προκαλεί ποικίλες δυσκολίες για τη λειτουργία του εγχώριου τραπεζικού συστήµατος.

·         Εurostat: ΚΑΤΑ 14% ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2015  

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου ο ονομαστικός ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008, από 794 σε 684 ευρώ, δηλαδή κατά -14%, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες στην Πορτογαλία ο ελάχιστος μισθός αυξήθηκε κατά 19% (από 497 σε 589 ευρώ) και στην Ιρλανδία παρέμεινε αμέταβλητος στα 1.462 ευρώ την ίδια περίοδο. Στην ΕΕ σε ονομαστικούς όρους οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον ελάχιστο μισθό μεταξύ 2008 και 2015 παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία +95%, τη Βουλγαρία +64%, τη Σλοβακία +58% και τη Λετονία +57%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat την 1η Ιανουαρίου 2015, 22 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ εφάρμοζαν ελάχιστο μισθό με μεγάλες όμως διακυμάνσεις να παρατηρούνται μεταξύ της Βουλγαρίας που είναι 184 ευρώ και του Λουξεμβούργου που φτάνει τα 1.923 ευρώ. Ειδικότερα, δέκα κράτη-μέλη εμφανίζουν ελάχιστο μισθό κάτω από τα 500 ευρώ: Bουλγαρία 184 ευρώ, Ρουμανία 218 ευρώ, Λιθουανία 300 ευρώ, Τσεχία 332 ευρώ, Ουγγαρία 333 ευρώ, Λετονία 360 ευρώ, Σλοβακία 380 ευρώ, Εσθονία 390 ευρώ, Κροατία 396 ευρώ και Πολωνία 410 ευρώ. Σε πέντε κράτη μέλη ο ελάχιστος μισθούς κυμαίνεται μεταξύ 500-1.000 ευρώ: Πορτογαλία 589 ευρώ, Ελλάδα 684 ευρώ, Μάλτα 720 ευρώ, Ισπανία 757 ευρώ και Σλοβενία 791 ευρώ.Τέλος, σε επτά κράτη-μέλη ο ελάχιστος μισθός υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ: Μεγάλη Βρετανία 1.379 ευρώ, Γαλλία 1.458 ευρώ, Ιρλανδία 1.462 ευρώ, Γερμανία 1.473 ευρώ Βέλγιο και Ολλανδία 1.502 ευρώ και Λουξεμβούργο 1.923 ευρώ.
·         ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΔΟΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΜΕΤΟΧΕΣ, ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Δόσεις δανείων, μερίσματα και ασφαλιστήρια συμβόλαια μπαίνουν από φέτος στο μικροσκόπιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μαζί με καταθέσεις και μετοχές που αξιοποιούνται ήδη προκειμένου να σχηματίζει σαφή εικόνα για τα εισοδήματα και τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων. Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου οι τράπεζες, τα ΕΛΤΑ, η εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια και οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών πρέπει να στείλουν έως τις 31 Μαρτίου τα στοιχεία αυτά που είναι απαραίτητα για το προφίλ των φορολογουμένων. Παράλληλα αυξάνονται τα όρια πάνω από τα οποία οι τράπεζες υποχρεούνται σε ετήσια αποστολή στοιχείων για καταθέσεις ( από 50.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ ) και για τα χαρτοφυλάκια κινητών αξιών ( από 100.000 σε 200.000 ευρώ).

·         ΕΚΤΑΚΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΙΣΧΥΡΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΦΑΠΑΞ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΧΡΕΩΝ

Με νομοθετική προσθήκη, η οποία θα γίνει στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης που κατατέθηκε στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί έκτακτη και διάρκειας ολίγων ημερών διαδικασία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία θα διαρκέσει πιθανότατα μέχρι το τέλος Μαρτίου. Το έκτακτο μέτρο αφορά όσους θέλουν να αποπληρώσουν εφάπαξ ένα μέρος ή το σύνολο των οφειλών τους στην εφορία. Το κίνητρο είναι ισχυρό, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα να διαγραφεί το σύνολο των προσαυξήσεων όχι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου που προβλέπει η ρύθμιση των 100 δόσεων που είναι ήδη σε ισχύ, αλλά των προσαυξήσεων με τους οποίους έχει επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Επίσης, θα υπάρχει ένα ακόμη κίνητρο: ο φορολογούμενος δεν θα είναι υποχρεωμένος να μηδενίσει την οφειλή του με εφάπαξ καταβολή για να διαγράψει τις προσαυξήσεις. Θα μπορεί να επιλέξει μερική αποπληρωμή ή ακόμη και να επιλέξει ποιον φόρο θα αποπληρώσει. Προφανώς, τον οφειλέτη θα τον συμφέρει να διαλέξει να πληρώσει μέρος ή το σύνολο του φόρου στο οποίο έχουν φορτωθεί οι περισσότερες προσαυξήσεις. Ό,τι χρέος απομείνει μετά από αυτή την έκτακτη διαδικασία, η οποία θα ισχύσει μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων που προετοιμάζει η κυβέρνηση (θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Eurogroup ως μια από τις έξι μεταρρυθμίσεις) και η οποία αναμένεται να ισχύσει από τον Απρίλιο.

·         ΠΡΟΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΦΡΑΟΥΛΕΣ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ, ΡΟΔΑΚΙΝΑ

Εκτός των περιορισμών του ρωσικού εμπάργκο και εντός της ρωσικής αγοράς ενδέχεται να βρεθούν ξανά τα ελληνικά ροδάκινα, φράουλες και πορτοκάλια, αν αποδώσει καρπούς η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη και του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας, Αλέξιε Αλεξένκο για την εξαίρεσή τους από τον αποκλεισμό. Συγκεκριμένα, έπειτα από αίτημα του έλληνα υπουργού, ο κ. Αλεξένκο δεσμεύτηκε να στείλει επιστολή στον ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, γνωμοδοτώντας υπέρ της εξαίρεσης των τριών ελληνικών προϊόντων από τον αποκλεισμό, που η Ρωσία επέβαλε τον περασμένο Αύγουστο σε οπωροκηπευτικά προέλευσης κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης, ως αντίμετρο στις κοινοτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

·         ΙΚΑ: ΜΕΣΩ internet Η ΘΕΩΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Δεν απαιτείται η προσέλευση των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ προκειμένου να ανανεώσουν την ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016 και να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας, αφού όλες οι σχετικές διαδικασίες μπορούν να γίνονται από τον διαδικτυακό τόπο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), δεδομένου ότι η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και η αποστολή αυτοκόλλητων ετικετών για την ανανέωσή τους καταργήθηκε. . Τη δυνατότητα αυτή έχουν όσοι υπάγονται στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι (συμπεριλαμβανομένων και αυτών του τ. ΟΠΑΔ/ΤΥΔΚΥ). 

·         ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ 3ΕΤΙΑΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ  

Στο 11,2% μειώθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2015, από 11,3% τον Δεκέμβριο του 2014, καταγράφοντας έτσι το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη από τον Απρίλιο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 25,8% τον Νοέμβριο του 2014, σε σχέση με τον Οκτώβριο. Στην «ΕΕ των 28», η ανεργία μειώθηκε στο 9,8% από 9,9% το Δεκέμβριο του 2014. Ένα χρόνο πριν, τον Ιανουάριο του 2014 η ανεργία στην ΕΕ ήταν 10,6%. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Συνολικά τον Ιανουάριο του 2015 καταγράφονται 23,8 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 18,06 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη.

·        Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα ενημέρωση για την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στις χώρες της Ένωσης, το 2014 σε σχέση με την δέσμευση τους να απλοποιήσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται και να μειώσουν το κόστος έναρξης για να ξεκινήσει κάποιος μια επιχείρηση. Συνολικά η Ε. Ε. έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην μείωση του κόστους και του χρόνου που απαιτείται για την έναρξη μιας επιχείρησης. Ενδεικτικά το 2008 ο μέσος όρος χρόνου και κόστους δημιουργίας μιας επιχείρησης ήταν 9 ημέρες και 463,00 ευρώ. Το 2014 ο χρόνος έχει πέσει μόνο στις 3,5 ημέρες και το κόστος στα 372,00 ευρώ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την καλύτερη πρόοδο στην μείωση του χρόνου δημιουργίας μια ατομικής επιχείρησης, με την απλοποίηση των διαδικασιών, την πέτυχαν η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Σουηδία.  Η Ελλάδα όμως, μαζί με την Βουλγαρία πέτυχαν  την καλύτερη πρόοδο στην μείωση του κόστους χάρη στην απλοποίηση των διαδικασιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα σημείωσε μαζί με άλλες 5 χώρες βελτίωση σε όλους τους στόχους που έχει θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διευκόλυνση της έναρξης μιας επιχείρησης.
  • ΥΠΟΙΚ: ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ OΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Η μείωση του φόρου για δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς καθώς και λόγω αναπηρίας, ισχύει όχι μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά για όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως της κατηγορίας εισοδήματος που αποκτούν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό διευκρινίζει σε εγκύκλιο της η Γενικής Γραμματέας Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

  • ΚΑΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΡΩΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Τα τέσσερα πρώτα νομοσχέδια θα καταθέσει η κυβέρνηση αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή και θα περιλαμβάνουν: α) ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, β) προστασία πρώτης κατοικίας αξίας έως και 300.000 ευρώ, γ) μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με πρόγραμμα στέγασης για 30.000 δικαιούχους, δ) επανίδρυση της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, για το νομοσχέδιο που αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι αλλαγές θα λαμβάνουν υπόψη παραμέτρους που σχετίζονται με το Σύνταγμα, ώστε να μη βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση με μπαράζ προσφυγών στη Δικαιοσύνη από συνεπείς φορολογουμένους την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου.

·         ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟ Ε11 ΜΕΧΡΙ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Με απόφαση του υπουργού  Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πάνου Σκουρλέτη, παρατείνεται η  προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου Ε11, για την γνωστοποίηση των στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας, έως και τις  30 Απριλίου 2015. Ειδικότερα, η  απόφαση προβλέπει ότι: «Παρατείνεται για το έτος 2015, η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου Ε11. (Γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας) της περ. η) του άρθρου 4 της υπ’ αρ. πρωτ. 29502/85/01-9-2014 (ΦΕΚ Β 2390/08-9-2014) απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έως και την 30 Απριλίου 2015.»
Η απόφαση λήφθηκε προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο υποβολής των στοιχείων, ώστε να εξασφαλιστεί η  ακριβής καταγραφή τους. 

·         ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί δεν διασφάλισε τη σωστή επεξεργασία των λυμάτων σε πέντε οικισμούς (Προσοτσάνη, Δοξάτο, Ελευθερούπολη, Γαλάτιστα και Βαγιά). Για τρεις άλλους οικισμούς (Πολύχρονο, Χανιώτη και Δεσφίνα), η Επιτροπή θεωρεί ότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν είναι είτε ανεπαρκή είτε δείχνουν μη συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η Ελλάδα προειδοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2010 σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Αν και πολλά από τα αρχικά προβλήματα έχουν έκτοτε αντιμετωπιστεί, το μέγεθος των προβλημάτων που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα οδήγησαν την Επιτροπή να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ» καταλήγει η ανακοίνωση.

·         ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ 1ου ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΤΟΥ 2015

Η Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, από 26 Φεβρουαρίου 2015, έδωσε εντολή για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων του 1ου τριμήνου του 2015, συνολικού ποσού 130 εκατομμυρίων Ευρώ, νωρίτερα από την προηγούμενη χρονιά. Έτσι, οι περίπου 700.000 δικαιούχοι φέτος θα πληρωθούν το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 8 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: