Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Αγωνία στην κυβέρνηση για να καλυφθούν ανάγκες με έντοκα 875 εκατ. ευρώ

Την έγκριση των δανειστών προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, παρέχοντας διευκολύνσεις στη χώρα μας για να αποτραπεί ένα πιστωτικό γεγονός, ζητά η Αθήνα.
Στις πολύωρες τηλεδιασκέψεις του Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των «θεσμών», ο στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη έχει ζητήσει να χαλαρώσουν οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση από τα εποπτικά όργανα της....
Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θέτουν υπό καθεστώς αυστηρής εποπτείας τις τράπεζες σε ό,τι αφορά τις αγορές εντόκων γραμματίων.
Η κυβέρνηση επείγεται για να ανοίξει ο δρόμος στις ελληνικές τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν απρόσκοπτα από τον ELA, παρά τους περιορισμούς που βάζει ως τώρα η ΕΚΤ, για τον πρόσθετο λόγο ότι σήμερα το ελληνικό δημόσιο θα επιχειρήσει να δανειστεί 875 εκατ. ως 1 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας. Με ενδιαφέρον αναμένεται έτσι η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ για την ανανέωση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.

Ωστόσο η ΕΚΤ δείχνει να παραμένει αρνητική στο ενδεχόμενο αύξησης της έκθεσης των εγχώριων τραπεζών σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.
Με τα ως τώρα δεδομένα, οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν ούτε με ένα ευρώ το Δημόσιο, αν δεν ενημερώσουν και δεν λάβουν έγκριση από την ΕΚΤ. Αν δεν πάρουν το «πράσινο φως», οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στη δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Επίσης την Παρασκευή 6 Μαρτίου λήγουν έντοκα ύψους 1,4 δισ. ευρώ, στις 13 Μαρτίου έντοκα ύψους 1,6 δισ. ευρώ και στις 20 Μαρτίου επίσης έντοκα της τάξης των 1,6 δισ. ευρώ -συνολικά δηλαδή 4,6 δισ. ευρώ.
Οι εκδόσεις αυτές είναι προγραμματισμένες και μοναδικό σκοπό έχουν να αποπληρωθούν και να αναχρηματοδοτηθούν παλαιότερα έντοκα γραμμάτια που φτάνουν στη λήξη τους.

Όσες λήξεις εντόκων βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών τραπεζών θα ανανεωθούν (roll-over). Εκείνες που βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών ή επενδυτών, οι οποίοι δεν θέλουν να προχωρήσουν στην ανανέωση τους, θα πρέπει να πληρωθούν από το ελληνικό Δημόσιο, διαφορετικά θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

Ωστόσο μέχρι τώρα, στην περίπτωση που οι κάτοχοί τους (ξένοι συνήθως) δεν θα ήθελαν να τα ανανεώσουν για τους επόμενους μήνες, το κενό κάλυπταν πάντα οι ελληνικές τράπεζες. Για να το κάνουν όμως πια οι συστημικές τράπεζες, πρέπει να διαθέτουν και επαρκή ρευστότητα, η οποία όμως έχει λιγοστέψει λόγω των μαζικών αναλήψεων καταθέσεων τους προηγούμενους μήνες αλλά και εξαιτίας της συμμετοχής τους σε εκδόσεις του δημοσίου.

Πληροφορίες: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: