Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Bullying | Η μάστιγα της εποχής!

Λένε κάποιοι πως τα παιδιά είναι οι χειρότεροι κριτές. Κανείς, όμως, δεν δήλωσε ποτέ ξεκάθαρα ότι και τα ίδια τα παιδιά μπορούν να υπάρξουν θύματα αυτής της κριτικής.
Σε μια προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, ως γνήσιοι Έλληνες εξωραΐζουμε τα πράγματα. Η παραβατική συμπεριφορά, θεωρούνταν αταξία και το φαινόμενο του bullying πίεση από συνομηλίκους. Χρειάστηκαν πολλά περιστατικά για να ληφθεί επίσημη απόφαση και να υιοθετηθεί η κατάλληλη στάση από τα αρμόδια όργανα.
Ωστόσο, παρά την εξέλιξη των γεγονότων ως κοινωνία συνεχίσαμε να εθελοτυφλούμε.
Το παιδάκι που γελοιοποιήθηκε στις τουαλέτες των κοριτσιών ήταν αδύναμο, το άλλο που κρεμάστηκε από τη μπασκέτα παχουλό και  το τρίτο που ξυλοφορτώθηκε, αδερφή. Ο Βαγγέλης, για να μιλήσουμε συγκεκριμένα, τι ήταν; Ήταν ένα παιδί που θέλησε να χτίσει το μέλλον του και να σπουδάσει, μέχρι που μερικοί θέλοντας να αποδείξουν τον ανδρισμό τους τον οδήγησαν στην εξαφάνιση, μιας κι αυτή είναι η κατάσταση μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Τα περισσότερα περιστατικά λαμβάνουν χώρα σε  δημόσιους χώρους. Σχολεία, γήπεδα και γυμναστήρια  όπου συνωστίζονται διάφοροι νέοι. Οι επιβλέποντες των χώρων, έχουν αποδείξει πως η μόνη τους έννοια είναι να τελειώσει το οκτάωρο και να επιστρέψουν στην μη εργαζόμενη ζωή τους. Τα θύματα, από φόβο, κλείνονται στον εαυτό τους και δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας. Οι γονείς κι ο περίγυρος το έχουν ρίξει στην πανάκεια της εφηβείας.
Κάπως έτσι φτάσαμε στους ψυχοπαθείς νέους. Σε αυτούς που αποτελούν τα φρικιά της κοινωνίας γιατί δεν βγαίνουν από το σπίτι. Σε αυτούς που φοβούνται ότι με την παραμικρή τους κίνηση, το βίντεο, που χωρίς την θέλησή τους βιντεοσκοπήθηκε, θα γίνει viral στο YouTube σε λίγες ώρες. Σε αυτούς που μόλις συνδεθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λαμβάνουν αμέτρητα χλευαστικά μηνύματα. Στα παιδιά της διπλανής πόρτας, που κάθε πρωί μας λένε καλημέρα.
Μήπως πρέπει να ξυπνήσουμε; Μήπως να δραστηριοποιηθούμε; Γονείς, εκπαιδευτικοί και κάθε πολίτης αυτού του τόπου οφείλει να πάρει θέση και να κατακρίνει τα φαινόμενα εκφοβισμού. Η αποκάλυψη κι η καταγγελία είναι ο μόνος τρόπος να εξαλείφει αυτό το σκάρτο σκηνικό και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: