Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

FT: Το Podemos παίρνει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Ρωσία, γυναίκες και εξαγγελίες οι αιτίες

Η επίσκεψη του Πάμπλο Ιγκλέσιας και τα πανηγυρικά tweet του το βράδυ της Κυριακής ήταν το επιστέγασμα της στενής συνεργασίας και κοινής πορείας που έχουν χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ισπανικό Podemos, ωστόσο, πέντε ημέρες μετά αυτό δείχνει να αλλάζει.

Σύμφωνα με ανταπόκριση των Financial Times από τη Μαδρίτη, σε κείμενο με τίτλο «Οι δεσμοί με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να φέρουν το Podemos σε δύσκολη θέση», ο ανταποκριτής της εφημερίδας από τη Μαδρίτη, καταγράφει μια μικρή στροφή του ισπανικού κόμματος μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Tobias Buck σημειώνει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για το Podemos να πείσει τους Ισπανούς ψηφοφόρους πως μια ριζοσπαστική αλλαγή είναι πιθανή, ωστόσο, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν πως σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποτύχει, αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο μόλις ενός έτους ισπανικό κόμμα.
«Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι δίκοπο μαχαίρι για το Podemos» παρατηρεί αναλυτής προσθέτοντας ότι «Οποιαδήποτε δικαίωση της Ελλάδας στο θέμα του χρέους που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως θετική θα δώσει μεγάλη δυναμική στο Podemos, αλλά αν υπάρξει ένα bank run ή η Ελλάδα καταλήξει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη αυτά θα είναι πολύ άσχημα νέα για το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας».
Εχοντας στο μυαλό αυτά τα ρίσκα οι επικεφαλής του Podemos έχουν αρχίσει να αλλάζουν στάση. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται υποστηρικτικοί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, λίγο πιο απομακρυσμένοι. 
«Κρατάμε μια απόσταση γιατί η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι διαφορετική» λέει ο Ινίγκο Ερεχόν, λέε ένας από τους ηγέτες του Podemos στην El Pais προσθέτοντας «Η Ισπανία είναι πιο δυνατή και έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να ανταπεξέλθει».
Τέτοιες δηλώσεις αντικατοπτρίζουν όχι μόνο τον φόβο μιας οικονομικής καταστροφής στην Ελλαα, αλλά και την ανησυχία από τις τελευταίες κινήσεις που έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμαχήσει με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ένα ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα, και η σαφής του στάση υπέρ της Ρωσίας δεν βρίσκουν σύμφωνα τα στελέχη του Podemos που έχουν αριστερή οπτική. Επιπλέον, η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ένα από τα μεγάλα υπουργεία σε κάποια γυναίκα στηλιτεύτηκε ανοιχτά από στελέχη του ισπανικού κόμματος.
«Το Podemos προσπαθεί να πάρει κάποιες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει ο Μανουέλ Αρίας Μαλντονάδο, πολιτικός αναλυτής στο πανεπιστήμιο της Μάλαγας και συνεχίζει «Πολλοί θα ψηφίσουν Podemos ότι και να γίνει, αλλά το ζήτημα των γυναικών και της Ρωσίας είναι κάτι που δεν μπορεί να υποτιμηθεί και έχει ενοχλήσει τους Ισπανούς».
Ενας βασικός λόγος το γιατί η Ελλάδα είναι σημαντική για το Podemos είναι το γεγονός πως το ισπανικό κόμμα είναι πολύ νέο. Ιδρύθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2014 και έχει αναδειχθεί κυρίως εξαιτίας της απογοήτευσης των ψηφοφόρων από τα παραδοσιακά κόμματα.
Ορισμένες μετρήσεις δείχνουν ότι το Podemos θα μπορούσε να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, ωστόσο, δεν έχει ακόμη ένα συγκεκριμένο διαρθρωμένο πρόγραμμα και υπάρχει ασάφεια για το ποιοι πραγματικά είναι.
«Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι θα κοιτούν στην Ελλάδα και θα συγκρίνουν. Η κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι πολύ πιο σημαντική από ότι περίμενε το Podemos».

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: