Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Αποφασίζει σήμερα η ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση - Θα περιληφθούν ή όχι στην απόφαση τα ελληνικά ομόλογα;

Σήμερα Πέμπτη αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το αν θα προχωρήσει και με ποιους όρους σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (γνωστό και ως QE από τα αρχικά του όρου quantitative easing), με στόχο τη σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη προς το 2% και την ενίσχυση της εξασθενημένης οικονομίας της περιοχής.
Ειδικά για την Ελλάδα και βάσει των πρόσφατων.....
συζητήσεων, το ερώτημα επεκτείνεται και στο κατά πόσο μια τέτοια απόφαση της ΕΚΤ θα περιλαμβάνει ή όχι τα ελληνικά ομόλογα.
Για την περίπτωση της Ελλάδας, δεν είναι σαφές, αν θα περιλαμβάνεται στην ενδεχόμενη απόφαση, καθώς δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ανέφερε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα εξαιρεθούν στη φάση αυτή. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ έχει κάνει σαφές ότι θα δίνει ρευστότητα στην Ελλάδα, όσο η χώρα παραμένει σε πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, εξετάζεται και ο περιορισμός ότι οι αγορές ομολόγων σε κάθε χώρα δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 25% του χρέους της. Οι συζητήσεις και τα σενάρια συνεχίζονται, καθώς δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθεί το συνολικό ύψος του προγράμματος σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης. Το πιθανότερο σενάριο είναι η κατανομή να γίνει με βάση τη συμμετοχή κάθε χώρας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου η συμμετοχή της είναι περίπου 3%, αυτό θα σήμαινε κατ' αρχήν τη δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων έως το ποσό των περίπου 16 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η πρόταση που έχει κατατεθεί στο ΔΣ της ΕΚΤ αναφέρει πως το πρόγραμμα θα είναι ύψους 50 δισ. ευρώ μηνιαίως και θα ξεκινήσει τον προσεχή Μάρτιο. Άγνωστη παραμένει όμως η συνολική διάρκεια ενός τέτοιου προγράμματος, καθώς εφόσον συνεχιστεί για ένα χρόνο, τότε το συνολικό του ύψος θα φτάσει τα 600 δισ. ευρώ, ενώ αν επιβεβαιωθούν άλλες πηγές που μιλούν για συνέχεια έως το τέλος του 2016, τότε το ποσό φτάνει το ένα τρισ. ευρώ.
Πάντως, ειδικά στη Γερμανία, είναι έκδηλη η ανησυχία ως προς την εφαρμογή αλλά και την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, ειδικά καθώς αυτή έρχεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την παραμονή της συνεδρίασης πως ενδεχόμενη ανακοίνωση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ δεν πρέπει να σημαίνει και χαλάρωση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Το μέτρο αυτό πάντως για την Ευρωζώνη θεωρείται αναπόφευκτο, ειδικά εφόσον το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζα είναι σήμερα ουσιαστικά μηδενικό (0,05%), χωρίς περιθώρια μείωσης.
Την Τετάρτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενέκρινε το αίτημα των ελληνικών τραπεζών να μπορούν να αντλήσουν, αν χρειασθεί, χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance ή ELA). Το αίτημα χορήγησης ρευστότητας στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ισχύει για 15 μέρες, οπότε θα συζητηθεί εκ νέου το ενδεχόμενο ανανέωσής του, κατά την τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.
Η μέχρι πρότινος αρνητική στάση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) αλλά και από κεντρικές τράπεζες ορισμένων χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, αναμένεται πάντως να επηρεάσουν την όποια σημερινή απόφαση της ΕΚΤ.
Εκτός από τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθεί το συνολικό ύψος του προγράμματος σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης, δεν είναι επίσης γνωστό αν οι αγορές θα γίνουν μόνο από την ΕΚΤ ή μόνο από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες ή θα προβλέπεται ένας συνδυασμός. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία ζήτησε οι αγορές να γίνονται μόνο από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θα φέρουν και τον κίνδυνο απώλειας κεφαλαίων σε περίπτωση μη αποπληρωμής των ομολόγων που έχουν αγοράσει.
Η Γερμανία θέλει με τον τρόπο αυτό να αποφύγει την αμοιβαιοποίηση των κινδύνων, καθώς σε περίπτωση αγοράς των ομολόγων από την ΕΚΤ, το κόστος σε περίπτωση μη αποπληρωμής ομολόγων διαχέεται αναλογικά σε όλες τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και συνεπώς και σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Ένα σενάριο που είχε εξετασθεί ήταν να αγοράζει η ΕΚΤ μόνο ομόλογα από χώρες που έχουν την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (ΑΑΑ) και τα υπόλοιπα να τα αγοράζουν συνολικά ή μέρος τους οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Η κατάργηση της αρχής της αμοιβαιότητας, με την οποία λειτουργεί η ΕΚΤ έχει επικριθεί από πολλές άλλες χώρες, αλλά φαίνεται ως ένας συμβιβασμός που έπρεπε να κάνει ο κ. Ντράγκι για να πάρει το «πράσινο φως» από τη Γερμανία.
Η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι αναμένεται στις 15:30 ώρα Ελλάδος.
Πληροφορίες: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: