Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Επικινδυνότητα διατηρητέου και γραφειοκρατικό αδιέξοδο

του Λελεγιάννη Γιάννη
Εφιάλτης έχει καταντήσει για έναν 86χρονο, συνταξιούχο του ΟΓΑ, το παλιό ερειπωμένο σπίτι με πεσμένη τη μισή σκεπή, ηλικίας 159 χρόνων στην Ορμύλια που έχει στην κατοχή του.
Το κτίσμα έχει κριθεί διατηρητέο από την 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων αλλά ο ιδιοκτήτης του, λόγω της ετοιμόρροπης κατάστασής του έχει προβεί σε ενέργειες με σειρά εγγράφων του προς το Υπουργείο Πολιτισμού, την 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, τον πρώην Δήμο Ορμύλιας, τον Δήμο Πολυγύρου για τον...
αποχαρακτηρισμό του διατηρητέου και την κατεδάφισή του, καθώς ο βόρειος τοίχος του που βρίσκεται στην άκρη δρόμου έχει παρουσιάσει σημαντική κλίση με κίνδυνο να καταρρεύσει και να καταπλακώσει διερχόμενους. Αρμόδιος υπάλληλος της Πολεοδομίας Χαλκιδικής που διενέργησε αυτοψία, απεφάνθη σε έγγραφό του κι αυτός ότι το κτίριο είναι ετοιμόρροπο και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος για τους διερχόμενους. 
Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση του κτιρίου, όχι μόνο δεν αναλαμβάνει κανένας την ευθύνη για την άδεια κατεδάφισής του, αλλά επιβλήθηκε στον ιδιοκτήτη του και ΕΝΦΙΑ με το ποσό των 195 ευρώ.

Το ιστορικό της υπόθεσης:


Όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που η 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων χαρακτήρισε το διατηρητέο κτίριο ως έργο τέχνης, το μακρινό 1987. Ο νόμος 1469/50 όριζε ότι αποκλειστική ευθύνη για τα μέτρα προστασίας και συντήρησης έχει ο ιδιοκτήτης. Ειδικότερα δε για την ασφάλεια των διερχομένων έχει και πάλι ο ιδιοκτήτης. Από τότε μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχει την οικονομική δυνατότητα για όποια συντήρηση, ο κος Μιχάλης έχει αποστείλει δεκάδες έγγραφα προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς να έχει λάβει ουσιαστική απάντηση. Όλες του οι ενέργειες έπεφταν πάνω σε αδιέξοδο.
Πιο συγκεκριμένα, το 2003, έπειτα από αίτηση του ιδιοκτήτη προς την 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, αποφάνθηκε ο ορισμός Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 41 του Ν. 3028/02. Η Εφορεία παρακάλεσε το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων & Σύγχρονων Μνημείων να προχωρήσει στη συγκρότηση της προβλεπόμενης από το παραπάνω άρθρο Επιτροπής, προκειμένου, να προταθούν μέτρα προστασίας των περιοίκων, καθώς και μέτρα αντιμετώπισης των κτισμάτων που εγκυμονούν κινδύνους για την περιοχή.
Εδώ και 11 χρόνια, καμία Επιτροπή δεν εμφανίστηκε. 

Σχετικά με την κατάσταση του κτιρίου, η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής έχει συντάξει δύο εκθέσεις επικινδυνότητας του κτιρίου, μία το 1998 και μία το Μάιο του 2014 όπου η τελευταία παρακαλεί την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων για περαιτέρω ενέργειες. 

Οπότε εν ολίγοις, ο ιδιοκτήτης οδηγείται σε έναν φαύλο κύκλο γραφειοκρατίας, με μια σειρά από δεκάδες ενέργειες και δεκάδες έγγραφα, ενώ το θέμα είναι πολύ σοβαρό και απαιτεί άμεση λύση.  




Τις προηγούμενες μέρες, όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, μέρος του βόρειου τοίχου που συνορεύει με δημόσιο δρόμο κατέρρευσε και ευτυχώς δεν τραυμάτισε κανέναν διερχόμενο. 

Παραθέτω φωτογραφίες από το κτίριο όπως είναι σήμερα, 5/12/2014, ενώ όλα τα στοιχεία που εμπεριέχονται στο άρθρο συνοδεύονται από έγγραφα τα οποία είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή.

Παρακαλώ τον Δήμο Πολυγύρου και τον Δήμαρχο του Δήμου, να επιληφθεί του θέματος άμεσα.










 





http://samatas-stin-ormylia.blogspot.com/2014/12/blog-post_5.html#ixzz3L32Jv7FM

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφού "Ο νόμος 1469/50 όριζε ότι αποκλειστική
ευθύνη για τα μέτρα προστασίας και
συντήρησης έχει ο ιδιοκτήτης." γιατί φταίνε όλοι οι άλλοι "το Υπουργείο
Πολιτισμού, η 4η Εφορεία Νεωτέρων
Μνημείων, ο πρώην Δήμος Ορμύλιας, ο Δήμος
Πολυγύρου ", εκτός από αυτόν που ορίζει ο νόμος? ? Σκέφτηκε ο κ.Μιχάλης μήπως, αφού δε μπορεί να το συντηρήσει, να το δωρίσει ενδεχομένως στον δήμο και τουλάχιστον να του φύγει η ευθύνη, γιατί αν χτυπήσει πέφτοντας κάποιον, είναι ο μόνος υπεύθυνος? ?Είναι δυνατόν κ.Λελεγιάννη, ένα να διατηρητέο να πάψει να ειναι διατηρητέο? ? "Οπότε εν ολίγοις, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ,ο ιδιοκτήτης οδηγείται σε
έναν φαύλο κύκλο γραφειοκρατίας" ας το δωρίσει και την ευθύνη της συντήρησης του να το έχει ο δήμος.

Ανώνυμος είπε...

Τρελός παπάς σε βάφτισε χουβαρντά μου εσύ! Να πας στον κο Μιχάλη και να του πεις ότι θα του δώρίσεις ένα οικόπεδο στα τετραγωνικά που είναι χτισμένο το διατηρητέο και να αναλάβεις εσύ την αναπαλαίωση του. Για μια τέτοια αναπαλαίωση δε φτάνουν ούτε 150.000.
Τι λες, θα το τολμήσεις;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή η σκέψη σου φίλε 4:45,να ζητήσει ο κ.Μιχάλης, ο παππούς του συντάκτη του Γιάννη Λελλεγιάννη ,που μας έγραψε το δακρύβρεχτο κείμενο, την ανταλλαγή αντίστοιχου σε τετραγωνικά οικόπεδου με αυτά του διατηρητέου. Γιατί το να κατεδαφιστεί το ιστορικό αυτό κτήριο, ελαφρά τη καρδία, είναι εγκληματικό για την ιστορία αυτού του τόπου. Κρίμα γιατί το παίζετε και οικολόγοι και σεβόμενοι της παράδοσης αυτού του τόπου,αρκεί βέβαια να μη θιχτουν τα προσωπικά σας συμφέροντα!!!