Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Κ. ΙΓΓΛΈΖΗ: Σαχάρα Χαλκιδικής – μια ακόμη ιστορία ανεξέλεγκτων καταστροφικών επεμβάσεων στη Χαλκιδική

Τον Ιούλιο του 2014 κατατέθηκε ερώτηση στη βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ξεπούλημα κυριολεκτικά  της περιοχής “Σαχάρα” στο δήμο Προποντίδας του νομού Χαλκιδικής.
Μιας έκτασης 44 στρεμμάτων πάνω στο κύμα που οφείλει την ονομασία της στο σπάνιο γαιοφυσικό φαινόμενο των αμμοθινών .Ιδιαίτερο και ευαίσθητο οικοσύστημα με πολλαπλές ευεργετικές λειτουργίες τόσο για τους ανθρώπους ,όσο και για το φυσικό περιβάλλον καθώς συμβάλλει στη προστασία του αιγιαλού από πλημμύρες , είναι καταφύγιο αναπαραγωγής σπάνιων ειδών πανίδας και  τόπος αναψυχής για τους κατοίκους.

Ανάμεσα στη σωρεία παρανομιών που καταγγέλθηκαν από τους κατοίκους και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση τους ήταν η μη ύπαρξη άδειας για χρήση  του αιγιαλού και της παραλίας από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και το μπάζωμα του ρέματος “Κουρτόρεμα” που απουσίαζε ολοκληρωτικά από τις μελέτες.

Στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε ιδιαίτερα ότι τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την καταστροφή των αμμοθινών και το παράνομο μπάζωμα του ρέματος θα έπρεπε να είναι ΑΜΕΣΑ και ΔΡΑΣΤΙΚΑ καθώς η καταστροφή είχε ήδη συμβεί.

Το άμεσα και δραστικά είναι η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στις 25 Νοεμβρίου του 2014 , τέσσερις μήνες αργότερα, όπου μας ενημερώνει ότι η Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής διενήργησε δυο αυτοψίες στη θέση Σαχάρα τον Αύγουστο του 2014 κατά τι οποίες όντως διαπιστώνονται παρανομίες  από τη πλευρά του ιδιοκτήτη ,χρήσης της παραλίας της κοινόχρηστης ζώνης για ανάρτηση ομπρελοκαθισμάτων και ότι η Κτηματική Υπηρεσία βρίσκεται σε διαδικασία λήψης σχετικών μέτρων.
 
Εάν και πότε πάρθηκαν τα μέτρα φυσικά δε θεωρήθηκε σημαντικό να ενημερωθούμε.
Μετά την  πρόσφατη θεομηνία στην περιοχή είχαμε νέες καταγγελίες  κατοίκων ότι το  μπαζωμένο ρέμα  πλημμύρισε με ανυπολόγιστο οικολογικό κόστος στην περιοχή.

 Ο μόνος ευεργετημένος από αυτή την επιεικώς αδικαιολόγητη καθυστέρηση αντίδρασης των υπευθύνων  φαίνεται να  είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου του ΤΑΙΠΕΔ ο οποίος συνεχίζει  ανενόχλητα να  μπαζώνει και ξεμπαζώνει το ρέμα σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης του.
Το οποίο ρέμα σημειωτέον σύμφωνα και με  το σχετικό έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ ( ΑΠ:16831), διέρχεται εκτός των ορίων του Ακινήτου.

Κάθε περαιτέρω κωλυσιεργία από πλευράς των ιθυνόντων θεωρείται εγκληματική  και για αυτό τον λόγο  απαιτούμε την άμεση λήψη μέτρων και  την επιβολή νομικών κυρώσεων κατά παντός υπευθύνου για την οικολογική καταστροφή.
 
Ιγγλέζη Κατερίνα,
βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χαλκιδικής
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: