Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

SOS για τα μανιτάρια από τον ΕΦΕΤ

Να αποφεύγουν τη συλλογή και κατανάλωση άγριων μανιταριών συνιστά στους καταναλωτές ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, κάθε χρόνο στην Ελλάδα, καταγράφονται 80- 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, έχουν καταγραφεί 60 περιπτώσεις σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα από την κατανάλωση άγριων μανιταριών.

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει για τους κινδύνους που μπορεί να έχει στην υγεία η κατανάλωση άγριων μανιταριών που έχουν συλλεχθεί στη φύση από ερασιτέχνες και εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού στα εξής:
- Η κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών, ωμών ή μαγειρεμένων, οδηγεί σε δηλητηρίαση με συμπτώματα, όπως ναυτία, εμετό και διάρροια, που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας.
- Οι τοξικές ουσίες που υπάρχουν στα δηλητηριώδη μανιτάρια δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα.
- Είναι εξαιρετικά δύσκολο οι ερασιτέχνες συλλέκτες μανιταριών να διακρίνουν τα ασφαλή- βρώσιμα από τα δηλητηριώδη άγρια μανιτάρια που φυτρώνουν στη φύση.
- Για τη διάκριση μεταξύ ασφαλών βρώσιμων και δηλητηριωδών άγριων μανιταριών δεν επαρκούν οι εικόνες από το ίντερνετ ή τα βιβλία.
Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι τα παραπάνω δεν αφορούν στην κατανάλωση των τυποποιημένων μανιταριών που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης.
Σε περίπτωση δηλητηρίασης από την κατανάλωση άγριων μανιταριών, συνιστάται στους καταναλωτές η επικοινωνία με το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο τηλ. 210-7793777.

Δεν υπάρχουν σχόλια: