Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2015 στο δήμο Θεσσαλονίκης- Μπουτάρης: Λάβαμε υπόψη μας τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση

Τον προϋπολογισμό και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του έτους 2015 ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα Τρίτη 18 Νοεμβρίου, στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασής του. Ο προϋπολογισμός που ανέρχεται σε 369.500.000 ευρώ, καταρτίστηκε με γνώμονα την υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων πολιτών μέσα από τη μείωση ή το.....
«πάγωμα» των τελών και την αύξηση των κοινωνικών δράσεων και πρωτοβουλιών. Παράλληλα, εξακολουθεί –όπως και τα προηγούμενα χρόνια- να διέπεται από πνεύμα οικονομικού νοικοκυρέματος, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του Δήμου. Το σχέδιο του προϋπολογισμού είναι ισοσκελισμένο, ενώ τηρήθηκε η αρχή της μη υπερεκτίμησης των εσόδων, καθώς και της μη εγγραφής εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν.
Τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού, στα οποία αποτυπώνεται ο κοινωνικός και αναπτυξιακός προσανατολισμός της διοίκησης, αλλά και η σημαντική βελτίωση των οικονομικών του Δήμου τα τελευταία χρόνια είναι τα εξής:
- Οι λειτουργικές δαπάνες για το 2015 περιορίζονται κατά 11,67% στις απολύτως απαραίτητες και το ύψος τους θα ανέλθει στα 191.346.455,83€ από 216.626.727,14€ το 2014.
- Οι επενδυτικές δαπάνες χρήσης αυξήθηκαν σε ποσοστό 8,5% (από 54.651.480,30€ σε 59.316.513,50€).
- Το αποθεματικό του Δήμου αυξήθηκε σε ποσοστό 265,64% (από 796.306,22€ σε 2.911.582,55€).
- Οι δαπάνες που διαθέτει ο Δήμος για την Κοινωνική Προστασία αυξήθηκαν το 2015 κατά 1.327.184,90 €.
- Το ύψος των ανταποδοτικών τελών των υπηρεσιών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού παραμένει στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, αλλά στα συνολικά έσοδα είσπραξης προβλέπεται μείωση της τάξης του 4,29%, η οποία οφείλεται τόσο στην αλλαγή υπολογισμού των τετραγωνικών μέτρων, όσο και στις μειώσεις για τις ευπαθείς ομάδες.
- Τα έσοδα για χρηματοδοτούμενα έργα και δράσεις, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο σκέλος των εξόδων, ανέρχονται στο ποσό των 40.622.904,45 €.
- Οι πληρωμές υποχρεώσεων παρελθόντων οικονομικών ετών (χρέη) μειώθηκαν σε ποσοστό 32,61% (από 10.387.375,00€ σε 7.000.000,00€). Στο σύνολο των 7.000.000,00 € συμπεριλαμβάνεται και ένα ποσό χρεών (περίπου 3.000.000,00 €) που είναι σήμερα ενταγμένα στο πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΥΠ.ΕΣ. Στην ουσία δηλαδή τα χρέη του Δήμου Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή είναι περίπου 4.000.000,00 €. Στη μείωση αυτή συνετέλεσε τόσο το γεγονός της ένταξης στο πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΥΠ.ΕΣ., αλλά κυρίως ήταν επιστέγασμα της συνετής οικονομικής και ταμειακής διαχείρισης, αλλά και της πιστής τήρησης του προϋπολογισμού των τεσσάρων τελευταίων ετών.
- Οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου στις 31-12-2014 θα ανέρχονται στο ποσό των 4.345.000,00 €, μειωμένες κατά 61.000,00 € σε σχέση με τις περσινές.
- Δεν υφίστανται εισπράξεις από δάνεια, καθώς ο Δήμος δεν έχει ανάγκη σύναψης δανείου για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού του.
Στον προσανατολισμό του προϋπολογισμού αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης: «Για τη σύνταξη του φετινού προϋπολογισμού λάβαμε υπόψη μας τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούμε και οι οποίες δημιουργούν νέες ευθύνες για το Δήμο μας είναι ιδιαίτερα δυσμενείς: Πάνω από 10% του πληθυσμού της χώρας μας είναι κάτω από τα όρια της απόλυτης φτώχειας, το ποσοστό της ανεργίας κοντεύει να αγγίξει το 30%, ενώ υπάρχει και τεράστια οικονομική κρίση στον υπόλοιπο πληθυσμό. Ταυτόχρονα, η αποκέντρωση του κράτους και η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προέβλεπε το πρόγραμμα «Καλλικράτης» δεν έχουν προχωρήσει. Αντίθετα τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση στερείται οικονομικών πόρων και δυνατοτήτων για να εκτελέσει τους στόχους της. Παρ' όλα αυτά και εξαιτίας όλων αυτών, ο Προϋπολογισμός του 2015 που καταρτίσαμε οφείλει να έχει – και έχει – σαφή αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση.
Η βούληση του Δήμου Θεσσαλονίκης, που εκφράζεται και μέσα απ' τη διαδικασία σύνταξης του Προϋπολογισμού 2015, είναι να συνεχίσει ο Δήμος να είναι αρωγός στους δοκιμαζόμενους πολίτες. Αφενός να μην τους επιβαρύνει με αυξήσεις τελών, φόρων ή επιβολή νέων και αφετέρου να διαθέτει κονδύλια για την υποστήριξη των ιδιαίτερα οικονομικά αδυνάτων συμπολιτών μας, μέσω κοινωνικών δράσεων που αναλαμβάνει». (επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο)
Στην ομιλία του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης, Χασδάι Καπόν, αναφέρθηκε αναλυτικά στα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού, αλλά και στις προτεραιότητες της Διοίκησης για το επόμενο διάστημα. «Τα δεδομένα, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις μάς επιβάλλουν να συνεχίσουμε τη χρηστή οικονομική διαχείριση που ήδη απέφερε θετικότατα αποτελέσματα. Θα γίνει επιπλέον προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για να μην μειωθεί το έργο του Δήμου, ενώ θα εκμεταλλευτούμε τυχόν νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών μας, όπως κάναμε μέχρι σήμερα. Οι πρωτοβουλίες μας αυτές, σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό και την πειθαρχία στο σκέλος των δαπανών, καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων του τμήματος προσόδων για αποφυγή διαφυγόντων εσόδων, θα σταθεροποιήσουν την καλή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος μας.
O Δήμος Θεσσαλονίκης αποτελεί πρότυπο Δήμου, διότι έπειτα από πολύχρονες προσπάθειες κατάφερε να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Μέσα σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης πέτυχε όχι μόνο να μειώσει θεαματικά τα χρέη του προς τρίτους και φορείς της κυβέρνησης και να πληρώσει υπέρογκα πρόστιμα από φορολογικές και ασφαλιστικές παραβάσεις της προηγούμενης διοίκησης, αλλά και ταυτόχρονα να αυξήσει σημαντικά τα ταμειακά του διαθέσιμα, αυξάνοντας τη φήμη και την αξιοπιστία του.
Στη νέα περίοδο, η οποία είναι αδιαμφισβήτητα δύσκολη, η βούληση του Δήμου, η οποία εκφράζεται μέσα από τη διαδικασία σύνταξης του νέου προϋπολογισμού, είναι να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες με δράσεις και έργα που θα είναι περισσότερο αποτελεσματικά και επωφελή για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: