Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Παρέμβαση Τζιτζικώστα για να ξεμπλοκάρει η παραγωγή του Ρony

Επίσκεψη στην εταιρία NAMCO, στη Ν. Ραιδεστο Θεσσαλονίκης, την πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας.

Εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στην εταιρία ζητώντας την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων κάνοντας λόγο για "αυτοκαταστροφική διάθεση".



Το ιστορικό της εταιρείας ξεκινά από το 1960 παράγοντας περίπου 40.000 αυτοκίνητα στην Ελλάδα μέχρι το 1983 όπου οι αλλαγές στην δασμολογική πολιτική έφεραν το πάγωμα των εξαγωγών και την αναστολή παραγωγής της εταιρίας.

Η εταιρία συνέχισε την λειτουργία της στο εξωτερικό με συνεργασίες σε Βουλγαρία, Αίγυπτο, Ιράν, Ινδία και στην Κίνα.

Εδώ και 2,5-3 χρόνια η εταιρία ζητά την επανεκκίνηση της παραγωγής έχοντας δύο εκκρεμότητες. Η πρώτη είναι η έγκριση Τύπου Οχημάτων (για επαγγελματικά οχήματα σε πρώτη φάση, στη συνέχεια επιβατηγά) καθώς και τα ζητήματα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Αν ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα, θα λυθεί άμεσα και το οικονομικό δηλώνουν οι ιδιοκτήτες της εταιρίας.

Αυτήν την στιγμή στη NAMCO υπάρχουν 20 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 15 είναι στο τεχνικό και μηχανικό κομμάτι όπου γίνεται η παραγωγή και ο έλεγχος των πρωτοτύπων.

Υπάρχουν ήδη επαφές και με προμηθευτές καθώς υπάρχουν προπαραγγελιες για εξαγωγές σε χώρες όπως η Μοζαμβίκη ή η Αίγυπτος (light pick up αυτοκίνητο) που μοιάζει στο κλασσικό pony της δεκαετίας του 70&80.

Στόχος είναι να παράγει το εργοστάσιο στη Ν. Ραιδεστο, 15.000 αυτοκίνητα κατ' έτος. Τα νούμερα αυτά μπορεί να τα πιάσει σε μια τριετία-τετραετία.
Περίπου 7000 ευρώ το κόστος του κάθε οχήματος.

Στόχος μάξιμουμ να εργάζονται σε φουλ παραγωγή, 410 εργαζόμενοι.
Στην γλώσσα της αυτοκινητοβιομηχανίας αυτό μεταφράζεται σε 7πλάσιες θέσεις εργασίας στην παράπλευρη ανάπτυξη.

Αν δοθεί σήμερα η έγκριση Τύπου για την κυκλοφορία των οχημάτων το πρώτο αμάξι θα βγει προς πώληση σε 3-6 μήνες

Οι ιδιοκτήτες της εταιρίας NAMCO ζήτησαν την βοήθεια του Απ. Τζιτζικωστα για να αρθούν τα κολλήματα.

Ο κ. Τζιτζικωστας παράλληλα ζήτησε να είναι ο πρώτος αγοραστής των επιβατικών αυτοκινήτων ενώ επικοινώνησε άμεσα με τον υφυπουργό Μεταφορών Μ. Παπαδόπουλο ο οποίος του υποσχέθηκε να επισκεφθεί άμεσα το εργοστάσιο. Παράλληλα φέρεται να σημείωσε ότι το ζήτημα κολλάει στο υπουργείο Οικονομικών.

Αν δεν λυθούν τα ζητήματα, δεν αποκλείουν οι ιδιοκτήτες να φύγουν εντελώς από τη χώρα.

"Περιμένουμε τρία χρόνια και δεν ξέρω αν θα περιμένουμε άλλο κάνα χρόνο. Έχουμε κουραστεί. Αν δεν πάρουν τις αποφάσεις εγκαίρως το θέμα θα κλείσει. Δεν θα περιμένουμε άλλο. Έχουν γίνει fun club του Pony και εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε." σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρίας Πέτρος Κοντογούρης.

Ενημέρωσε ότι έχει προπαραγγελίες από Αίγυπτο (6000) και Μοζαμβίκη (διπλάσιες).

"Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου θα βοηθήσω και να αρθούν τα εμπόδια για να ξεκινήσει η παραγωγή" σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικωστας.

"Έχει ήδη παραγγελίες για εξαγωγές και εμείς μόνοι μας, με ποσοστά ανεργίας που φτάνουν έως και το 60% στους νέους στην περιοχή μας, μόνοι μας βάζουμε εμπόδια στους εαυτούς μας. Αυτό ονομάζεται αυτοκαταστροφική διάθεση" συμπλήρωσε δίνοντας την πλήρη στήριξη της Περιφέρειας στην εταιρία. 




rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: