Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Θρίλερ στο Άγιο Όρος με το ρωσικό μοναστήρι

Πόσο πιθανή είναι η έξοδος των Ρώσων από το Άγιο Όρος


Έντονο θρησκευτικό και διπλωματικό παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος, γνωστότερη ως «ρωσικό μοναστήρι».
Αιτία οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών μοναχών οι σχέσεις των οποίων, μετά τα τελευταία γεγονότα μεταξύ Ρωσίας και  Ουκρανίας, είναι ιδιαίτερα οξυμένες. Στη Μονή ζουν ουκρανοί και ρώσοι μοναχοί εδώ και αιώνες, με τους πρώτους να έχουν τώρα την πλειοψηφία.
Θεωρείται μάλιστα ως δεδομένο ότι σύντομα θα εκλέξουν ουκρανικής καταγωγής ηγούμενο, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία του μοναστηριού, το οποίο ετοιμάζεται να εορτάσει το 2016 τα χίλια χρόνια από την ίδρυσή του.  
Τα τελευταία γεγονότα μεταξύ ρώσων και ουκρανών πυροδότησαν κλίμα αντιπαλότητας και εθνοτικό χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, που φαίνεται πως δεν μπορεί να γεφυρωθεί.
Εκ των πραγμάτων σε μια τέτοια εξέλιξη θα αναγκαστούν οι ρωσικής καταγωγής μοναχοί να εγκαταλείψουν το μοναστήρι. Θα είναι -λένε ανεξάρτητες πηγές- μια έξοδος με απρόβλεπτες συνέπειες στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, αφού θα δημιουργηθεί μια ακόμη πληγή στις ήδη αρνητικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών με αφορμή κυρίως τις εκκρεμότητες σε ενεργειακά θέματα, τις εξαγωγές και την αναγκαστική λόγω ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης φιλοουκρανική στάση της Ελλάδας.
 
Τι θα κάνει η Μόσχα
 
Η Μόσχα θεωρεί ως κοιτίδα του πολιτισμού της την Ελλάδα και άσβεστη δάδα της θρησκείας του ρωσικού λαού το Άγιο Όρος. Μάλιστα, με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τον εορτασμό των 1.000 χρόνων από την ίδρυση του μοναστηριού. Στη ρωσική πρωτεύουσα, πριν λίγο καιρό, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο που έχει την ευθύνη σε ρωσικό έδαφος της συγκέντρωσης χρημάτων για την αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους. Η συνεδρίαση έγινε υπό την συν-προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου και του Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και είχε ως κύριο θέμα τη διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της Μονής. Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας ανακοίνωσε μάλιστα ότι έχουν συγκεντρωθεί για το μοναστήρι πάνω από 1 δισεκατομμύριο ρούβλια. «Μιλάμε για αποκατάσταση κτιρίων, κατασκευή δρόμων, αλλά και άλλων πολύ σημαντικών έργων εντός και εκτός της Μονής. Θέλω να πιστεύω ότι τον επόμενο χρόνο τα σημαντικότερα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί, όμως οι εργασίες θα συνεχιστούν και μετά το 2016» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
 
Ποιο «παιχνίδι» παίζεται
 
Είναι φανερό ότι η Μόσχα θέλει να ισχυροποιήσει τη θρησκευτική της παρουσία στη Μοναστική Πολιτεία, εκεί όπου υπάρχουν επίσης Μονές με μοναχούς και από άλλες ορθόδοξες χώρες όπως από τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Ρουμανία. Από την πλευρά του το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το Άγιο Όρος, ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθεί αλλαγή του καταστατικού της Μοναστικής Πολιτείας και τούτο με αφορμή προσπάθειες που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν για αποδυνάμωση του οικουμενικού του χαρακτήρα με τη συνεργασία μάλιστα των τότε θρησκευτικών ηγετών Αθηνών και Μόσχας.
Θυμίζουμε ότι στο Περιβόλι της Παναγιάς, όπως και σε όλες τις μητροπόλεις των Νέων Χωρών, μνημονεύεται μόνον ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Μάλιστα στην πρόσφατη επίσκεψή του στην ακριτική Θράκη ο κ.κ. Βαρθολομαίος το υπερτόνισε σε ομιλία του προς τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής στέλνοντας έτσι το μήνυμά του προς πολλαπλούς αποδέκτες.
 
Αλέκος Παπαδόπουλος @kapodistriaspress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: