Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Όλοι τρέχουν να πάρουν το ΦΠΑ πίσω -Τσουνάμι αιτήσεων

Βροχή αιτήσεων από επιχειρήσεις για υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ προκειμένου να μπορέσουν να επωφεληθούν και να μην υποβάλλουν να μην πληρώσουν ΦΠΑ εάν δεν τον έχουν πρώτα εισπράξει από τους πελάτες τους.
 
Με το νέο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ που προβλέπει οι.... επιχειρηματίες να πληρώνουν, αφού τους έχουν εξοφληθεί τα τιμολόγια, οι τελευταίοι ευελπιστούν να πάρουν ανάσα προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς προμηθευτές, προσωπικό, ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία.
 
Μάλιστα για πολλούς θεωρείται επιτακτική ανάγκη να μπουν στο νέο καθεστώς και αυτό φάνηκε τώρα που ενώ δεν έχουν συμπληρωθεί 24 ώρες λειτουργίας στο νέο σύστημα και ήδη 100 επιχειρήσεις έκαναν αίτηση για υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς.
 
Και μόνο το γεγονός αυτό δείχνει, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, ότι το μέτρο θα βρει απήχηση στους μικρομεσαίους, κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες που θα το μαθαίνουν και θα το χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου που λήγει η διορία υποβολής αιτήσεων για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου.
 
Χαμός για τον επιστροφή του ΦΠΑ
 
Την ίδια ώρα πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να εισπράξουν από το κράτος την επιστροφή του ΦΠΑ, αφού τα στοιχεία δείχνουν πως ο χρόνος αναμονής για επιστροφές από την ΦΑΕ Αθηνών φτάνει στις 889 ημέρες, ενώ σε σε εκκρεμότητα βρίσκονται 4.767 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 3.020 αφορούν επιχειρήσεις που περιμένουν ήδη πάνω από 90 ημέρες για να εισπράξουν 454 εκατ. ευρώ.
 
Την ίδια ώρα όμως, η μία στις δέκα αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ απορρίπτεται! Μόνο την περασμένη εβδομάδα εξοφλήθηκαν 17.000 αιτήσεις, αλλά απορρίφθηκαν 1469 αιτήσεις, επειδή οι επιχειρήσεις που τις έκαναν, δεν προσήλθαν να περάσουν από έλεγχο της εφορίας.
 
Οι φόβοι για το νέο σύστημα «δεν πληρώσουν ΦΠΑ αν δεν εισπράξουν» μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην αγορά καθώς ενδέχεται οι μεταχρονολογημένες επιταγές να αποδειχθούν «βόμβα», αφού όποιος ενταχθεί στο νέο σύστημα, θα μπορεί να σφραγίζει την επιταγή που έχει στα χέρια του και νωρίτερα από τον συμφωνημένο χρόνο είσπραξης. Αυτό αναμένεται να προκαλέσει ολέθριες συνέπειες για την επιχείρηση που εξέδωσε την επιταγή που σφραγίζεται.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: