Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Εισαγγελική παρέμβαση σε ιδιωτικές κλινικές που υπερχρέωναν τον ΕΟΠΥΥ

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι καταγγελίες στα ΜΜΕ, που αφορούσαν σε υποχρεώσεις που είχαν ιδιωτικές κλινικές προς τον ΕΟΠΥΥ, με βάση πόρισμα ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών που αμφισβητούν τα ποσά των απαιτήσεων προς το Δημόσιο για ιατρικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με tanea.gr, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παν. Φάκου, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή», διέταξε τη διενέργεια.....
προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα των καταγγελλόμενων υπερχρεώσεων ιδιωτικών κλινικών που φέρονται, μόνο για το 2013, να ανέρχονται σε περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ.
Βάσει της εντολής της κ. Φάκου, εισαγγελέας θα αναλάβει να ερευνήσει την υπόθεση με σκοπό να διαπιστωθεί αν εκ μέρους των υπευθύνων των ιδιωτικών κλινικών έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απάτης στρεφόμενης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, με όφελος ή ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.
Η εφημερίδα σε ρεπορτάζ της για το θέμα, επικαλούμενη το πόρισμα ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών, αναφέρει πως προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για μεγάλες χρεώσεις ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ σχετικά με υπηρεσίες που παρείχαν προς τους ασφαλισμένους το 2013, καταχωρίζοντας «διπλά» νοσήλια, παράλληλες νοσηλείες, επιπλέον χρεώσεις υπηρεσιών και παρατάσεις νοσηλείας. Το επίμαχο πόρισμα, που συντάχθηκε βάσει στοιχείων από τον πρώτο στατιστικό έλεγχο των χρεώσεων προς τον ΕΟΠΥΥ, αμφισβητεί τη νομιμότητα σχεδόν του ενός τρίτου των οικονομικών απαιτήσεων των κλινικών για υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους το έτος 2013.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα δημοσιοποιήθηκαν για το θέμα, οι ελεγκτικές εταιρείες έχουν ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση για νοσηλείες ασφαλισμένων που χρεώθηκαν με περίπου 130.000.000 ευρώ, όταν οι συνολικές απαιτήσεις των κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ για το 2013 ανέρχονται στα 430.000.000 ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τον προϋπολογισμό του ταμείου κατά 100.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα ερευνήσει ο εισαγγελέας, εκτιμάται ότι αν γίνουν δεκτές οι ενστάσεις επί χρεώσεων που έχουν κατατεθεί από κλινικές και πάλι ο ΕΟΠΥΥ θα ωφεληθεί από τον έλεγχο με ποσό τουλάχιστον 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα που θα εξετάσει ο εισαγγελέας, ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να καταβάλει στις ιδιωτικές κλινικές ποσό 25,6 εκατ. ευρώ για επανεισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από προηγούμενη νοσηλεία τους.
Συγκεκριμένα, από στοιχεία που έδωσαν ηλεκτρονικά οι κλινικές προκύπτει ότι 55.058 ασφαλισμένοι νοσηλεύθηκαν δύο φορές σε διάστημα ενός μηνός σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ γι' αυτές τις επανεισαγωγές ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταβάλει το 6% της συνολικής δαπάνης για νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα. Θεωρείται επίσης ως μορφή «καταχρηστικής» χρέωσης προς τον ΕΟΠΥΥ ποσό 2,25 εκατ. ευρώ που ζητούν οι ιδιωτικές κλινικές για παροχή υπηρεσιών ανοιχτής περίθαλψης, δηλαδή για διαγνωστικές, παρακλινικές εξετάσεις κ.ά., υπηρεσίες που, σύμφωνα με τους ελεγκτές, όταν απευθύνονται σε νοσηλευόμενους καλύπτονται από το νοσήλιο που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: