Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η ΤΡΟΙΚΑ...

Με όπλο την καλή προετοιμασία, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα ταξιδέψει στο Παρίσι προσδοκώντας να πείσει την Τρόικα να αποδεχτεί τις ελληνικές θέσεις, ...

προκειμένου να κλείσουν το φθινόπωρο τα ανοιχτά μέτωπα  στο εργασιακό  και το ασφαλιστικό.

Στην ατζέντα της σκληρής διαπραγμάτευσης περιλαμβάνεται η ήδη αποφασισμένη λειτουργική ενοποίηση των Ταμείων, ο συνδικαλιστικός νόμος, η επαναξιολόγηση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, η ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία καθώς και η χάραξη νέας  επιδοματικής πολιτικής μέσω του μηχανισμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

- Ομαδικές απολύσεις: Οι δανειστές δεν έχουν κάνει βήμα πίσω από την αξίωσή τους να επιβληθεί  με νόμο η απελευθέρωση  των ομαδικών απολύσεων. Το υπουργείο ελπίζει να μετρήσει υπέρ της ελληνικής θέσης η μελέτη του ILO ( διεθνές γραφείο εργασίας), η οποία διαπιστώνει ότι το καθεστώς  έγκρισης  των απολύσεων που ισχύει σήμερα υπό την αιγίδα του Ανωτάτου Συμβουλίου Απασχόλησης εγγυάται τη διάρκεια , την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του μέτρου, όπως απαιτεί η Τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Guy Rider, γενικός διευθυντής του  ILO κατά τη διάρκεια   τηλεδιάσκεψης  έστειλε καθησυχαστικό  μήνυμα στον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση  ,γεγονός που συμβάλλει στην ενότητα του κυβερνητικού σχήματος με δεδομένο ότι για το ΠΑΣΟΚ το θέμα των ομαδικών απολύσεων αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

-Για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου (συνδικαλιστικές άδειες, τρόπος  λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις και χρηματοδότηση των συνδικάτων) το υπουργείο ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα. Ο κ. Βρούτσης έχει ήδη αναθέσει σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας  μελέτη σε σχέση με τις πρακτικές που ακολουθούν σχετικά με τις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα , δέκα χώρες της Ε.Ε  (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία,Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία ). Ειδικά για το  lock out (κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη ως αντίδραση στην απεργία) αποσαφηνίστηκε ότι έχει καταργηθεί στις περισσότερες χώρες. Τα στελέχη του Υπουργείου αισιοδοξούν ότι αυτό το «αγκάθι» θα αφαιρεθεί από  την ατζέντα των συζητήσεων ενώ πιστεύουν ότι για τα υπόλοιπα θέματα οι κοινωνικοί εταίροι θα συμφωνήσουν σε ένα κείμενο 7 σημείων με «αποδεκτές» αλλαγές. Σε αυτό το «ευαίσθητο» θέμα έχει ασκήσει βέτο το ΠΑΣΟΚ που διατηρεί ισχυρότερους δεσμούς με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Πάντως, οι πράσινοι ηγέτες έχουν πειστεί ότι πρέπει να καταργηθούν στρεβλώσεις και υπερβολές στις άδειες που προβλέπονταν από τις συλλογικές συμβάσεις κυρίως στο χώρο των ΔΕΚΟ για τον εξευμενισμό των συνδικαλιστών.

-Στο ασφαλιστικό,
το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο καθώς δε έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του ΚΕΠΕ για τις ενοποιήσεις η οποία προφανώς εξαιτίας των ανησυχητικών διαπιστώσεών της θα εισήγαγε  καινά δαιμόνια στη διαπραγμάτευση.
Μετά το Παρίσι όμως το θέμα θα ανοίξει. Το αξίωμα «ενιαίοι κανόνες για όλους και  ενίσχυση της ανταποδοτικότητας εισφορών και παροχών» θα σηματοδοτήσει μελλοντικές επώδυνες αλλαγές που θα υιοθετηθούν με όχημα τις ενοποιήσεις των ταμείων.

Οι αλλαγές που θα αποφασιστούν το φθινόπωρο θα θίξουν κυρίως του νεότερους που θα συνταξιοδοτηθούν μετά το 2020 ή και αργότερα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπονται μεταβατικά στάδια για τη διάσωση των παλαιότερων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Συγκεκριμένα, το σενάριο που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο για την κατάργηση των συντάξεων της 15ετίας (με αύξηση του ελάχιστου ορίου στην 20ετία) καθώς και των «μπόνους» σε συνδυασμό με την εφαρμογή, από την 1/1/2015 του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (βασική + αναλογική) πιθανόν θα εφαρμοστεί για τους σημερινούς 40άρηδες . Στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν εκφράσει την άποψη ότι είναι πολύ σκληρό ,με δεδομένη την υψηλή ανεργία , ο σημερινός 60άρης να χάσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τα κατώτατα όρια.

Σύμφωνα με στελέχη της ασφάλισης οι προνοιακές παροχές ενισχύουν κατά 30% τη σύνταξη όσων  συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης. Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως οι κατώτατες συντάξεις του ΙΚΑ και οι συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ που ενισχύονται με μπόνους ύψους 220 ευρώ.

«Ανάσα» για τους ασφαλισμένους αποτελεί η διαβεβαίωση Βρούτση ότι δε θα αλλάξουν  τα όρια ηλικίας  όσων  συνταξιοδοτούνται κάτω από 62 ετών βάσει των μεταβατικών διατάξεων στο ασφαλιστικό.

Η αγωνία του οικονομικού επιτελείου εστιάζεται στον κίνδυνο να εκτροχιαστεί το πρόγραμμα επιχορήγησης των ταμείων (8,5 δισ. 2015-2018).

Σήμερα η απορρόφηση των επιχορηγήσεων κινείται εντός του πλαισίου του προϋπολογισμού (έχει απορροφηθεί το 66,13%  το πρώτο οκτάμηνο του 2014 και μόνο ο πολύπαθος ΟΑΕΕ βρίσκεται σε πιο δεινή κατάσταση). Ωστόσο, το ύψος των εσόδων και τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών για τα κύρια ταμεία που θα αποκαλυφθούν το Σεπτέμβριο θα κρίνουν την αντοχή του συστήματος και την ανάγκη λήψης νέων μέτρων στο άμεσο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: