Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Πολιτικά δρώμενα της κεντροαριστεράς.


ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται πολύς λόγος για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, ευρύτερα της  δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Δεκάδες κείμενα  έχουν  γραφτεί, πλήθος τοποθετήσεων  έχουν γίνει ,συζητήσεις  επί  συζητήσεων  με  κύριο γνώμονα, να ξαναβρεί  το βηματισμό  του μεγάλος αυτός χώρος  .

Ο διάλογος βέβαια είναι κάτι το υγιές όταν διαπιστώνεται ένα πολιτικό κενό, όμως αυτό που πρέπει να προσδιορίζεται είναι το πώς ,το πότε και από ποιούς  γίνεται αυτός ο διάλογος. 

Το  ΠΑΣΟΚ ως ο κύριος εκφραστής αυτού του χώρου επί δεκαετίες ,αναλογιζόμενο και την....
εκλογική του καθίζηση, ξεκίνησε αυτή τη προσπάθεια με ρεαλισμό και  χωρίς  ηγεμονισμούς.

Η μετεξέλιξη των δυνάμεων της ελιάς και η απόφαση του συνεδρίου της  Δημοκρατικής  Παράταξης  είναι ένα ακόμα τολμηρό  βήμα  προς  αυτή την κατεύθυνσή, ένα βήμα όμως που για να έχει πραγματικό αντίκτυπο στη κοινωνία, αλλά και στο απογοητευμένο πολιτικό ακροατήριο  πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Ενότητα: Mια λέξη χαμένη στα άδυτα του ΄΄σοσιαλισμού΄΄ το τελευταίο  διάστημα . Άλλωστε η πολιτική πορεία  ενός  χώρου δεν μπορεί να είναι μονοπρόσωπη αλλά συλλογική. Επιπλέον οι προσωπικές στρατηγικές , με τους αλαζονικούς  μικρομεγαλισμούς  δε μπορούν να συνεχιστούν. Τέλος για  οποιονδήποτε  επενδύει με γνώμονα αυτά τα χαρακτηριστικά, η πολιτική κληρονομιά  που θα λάβει είναι το τίποτα. Άρα είναι επιτακτική η ειλικρινής συμπόρευση όλων των δυνάμεων για την ανασυγκρότηση του της παράταξης.

Πολιτική: Mε διακριτό στίγμα από τη μία ο λαϊκισμός και η υποσχεσιολογία  έχουν βρει εκφραστή. Από την άλλη  το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει εμφατικά στο προσκήνιο η λέξη «μεταρρύθμιση», που δυστυχώς όμως έχει γίνει με τρόπο διχαστικό, καθώς διαπερνά κόμματα, κοινωνικές ομάδες ,κινήματα.

Οι μεταρρυθμιστές και οι αντιμεταρρυθμιστές έχουν πάρει μυθολογικές διαστάσεις, ενώ ο χαρακτήρας διλήμματος ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις μεταρρυθμίσεις ενισχύει την παραπάνω διαπίστωση. Άρα το ερώτημα πρέπει να τεθεί με τη μεγαλύτερη ειλικρίνεια και όχι δημαγωγικά. Χρειάζεται μια γλώσσα καθαρή που θα εννοιολογήσει τον όρο και θα προχωρήσει σε σταθμισμένα ριζοσπαστικές προτάσεις. Πολιτική για τους πολίτες, πολιτική για μια δίκαιη κοινωνία.

Σχέδιο: Mε το βλέμμα στραμμένο στη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή. Τι θα παράγει αυτή η χώρα, τι δουλειές θα κάνουμε ,πώς θα χρηματοδοτηθεί το κοινωνικό κράτος ,πώς θα έχουμε ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, πώς θα αποκατασταθεί το κύρος του πολιτικού συστήματος, τι θα γίνει με τη δημόσια διοίκηση και τη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού της ,τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν άμεσα. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε στην αρχή μιας νέας και αισιόδοξης εποχής για την Ελληνική Δημοκρατία.

Αλλαγή γενιάς: και συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων. χώρα χρειάζεται νέους ανθρώπους, η μεγάλη δημοκρατική  παράταξη τους έχει ανάγκη, ο τόπος  χρειάζεται νέους να μιλήσουν στους νέους και ανοιχτά μυαλά να ενεργοποιήσουν τους δημιουργικούς ανθρώπους της Ελλάδας. Αλλαγές που θα ξεκινήσουν από εμάς και θα πείσουν και τους υπόλοιπους, μια σύνθεση του ελπιδοφόρου νέου με το υγιές παλιό .

Τελειώνοντας  θεωρούμε ότι  όλα αυτά πρέπει να αφομοιωθούν σε μία γενναία νέα πολιτική συμφωνία, για τη Νέα Κοινωνία .Αυτή θα αφορά τη κεντροαριστερά και τον τόπο,  μέσα από  ένα συνέδριο  σύνθεσης μεταξύ των όμορων πολιτικών δυνάμεων, με όρους ισοτιμίας, αλληλοσεβασμού και μακριά από λογικές αποκλεισμών ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τον πρόεδρο και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν στο συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης στην προσπάθεια της συγκρότησης της μεγάλης κεντροαριστεράς. Καλούμε όλες τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις, τη νέα γενιά, να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια που έχει ανάγκη η χώρα και η δημοκρατική παράταξη. 
 1        Ματθαίος Αμπατζίδης

Οικονομολόγος, δημοτικός σύμβουλος, τ. Αντιδήμαρχος Οικονομικών Διοίκησης Προγραμματισμού & Ανάπτυξης δήμου Καλαμαριάς.





2        Χρήστος  Βάρδας

Δικηγόρος, Α΄ αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γραμματέας αναπληρωτής νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης.





3        Γιώργος Δημαρέλος

Συγκοινωνιολόγος, δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης.





4        Αγγελική Ιωάννου

Υπάλληλος Εθνικής Τράπεζας, υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Θεσσαλονίκης το 2012.





5        Νικολέτα Καλίτσου

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στον τομέα Αειφορικής Γεωργικής Ανάπτυξης της

Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.





6        Σοφοκλής Κοντόπουλος

Τραπεζικός υπάλληλος.





7        Πολυχρόνης Κουσαλίδης

Ιδιωτικός υπάλληλος, μέλος κεντρικής πολιτικής επιτροπής ΠΑΣΟΚ.





8        Πέτρος Λεκάκης

τραπεζικός υπάλληλος, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (π.ΤΒΑΝΚ).













9        Κυριάκος Μερελής

Ασφαλιστικός & χρηματοοικονομικός σύμβουλος, μέλος Δ.Σ. Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος οργανωτικού σχεδιασμού νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης.





10    Απόστολος Πάνας

Περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, υποψήφιος βουλευτής του  ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική το 2012.





11    Βασίλης Πάρδας

Ελεύθερος επαγγελματίας, μέλος Δ.Σ. Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.





12    Φίλιππος Πάρτσης

Ελεύθερος επαγγελματίας, μέλος Δ.Σ. Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.





13    Κώστας Πετρίδης

Ελεύθερος επαγγελματίας, π. αντιδήμαρχος δήμου Ασσήρου – Θεσσαλονίκης.





14    Λάζαρος Πίτκας

Εκπαιδευτικός, υπεύθυνος τύπου νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης.





15    Γιάννης Πιτσιώρας

Δικηγόρος, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Θεσσαλονίκης το 2012.





16    Ψημένου – Τσουκαλά Ελένη

Διακοσμήτρια-γραφίστρια, διαμερισματική σύμβουλος 3ης δημοτικής κοινότητας δήμου Θεσσαλονίκης.



       17. Κυριακή ΚουΪμτζή

            Δικηγόρος, μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: