Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Με διορθώσεις - γρίφους κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ

Έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις, «βροχή» σεναρίων και ασταμάτητο «γράψε-σβήσε» κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία με τις διορθώσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αν και οι ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής δεν είναι καθόλου απίθανες.
Η τροπολογία, με τα έως τώρα δεδομένα, περιλαμβάνει τη.....
σίγουρη αλλαγή που αφορά τον αριθμό των δόσεων, από πέντε σε έξι. Θα είναι ισόποσες, μηνιαίες, με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ. Η πρώτη δόση θα είναι καταβλητέα την 30η Σεπτεμβρίου, και οι επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα (31 Οκτωβρίου, 28 Νοεμβρίου, 31 Δεκεμβρίου, 30 Ιανουαρίου 2015 και 27 Φεβρουαρίου 2015).
Κερδισμένοι των αλλαγών αναμένεται να είναι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός 4.000 οικισμών εκτός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων στην Κεφαλονιά.
Η τροπολογία προβλέπει, ακόμα, όριο συνολικής ακίνητης περιουσίας προκειμένου να λάβουν οι φορολογούμενοι με χαμηλό εισόδημα την έκπτωση του 50% στον φόρο ακινήτων. Συγκεκριμένα, η έκπτωση θα χορηγείται σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, με την προϋπόθεση η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που διαθέτει να μην ξεπερνά τα 150 τ.μ., αλλά πλέον και η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει κάποιο συγκεκριμένο όριο, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί.
Το ζήτημα των τεκμηρίων ενδεχομένως να αποτελέσει «παγίδα» για χιλιάδες φορολογουμένους, αφού εάν έχουν στην κατοχή τους ένα μεσαίου κυβισμού ΙΧ και μια κατοικία άνω των 80 τετραγωνικών μέτρων σε αστικό κέντρο δύσκολα χάνουν τη φοροαπαλλαγή.
Στις ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται εκπτώσεις με κριτήρια, στα μη ηλεκτροδοτούμενα και ξενοίκιαστα ακίνητα, αν και οι ιδιοκτήτες της κατηγορίας αυτής θα φορολογηθούν αυστηρά, ακόμα κι αν ισχύσει έκπτωση 20-30%.
Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα χορηγείται σε τρίτεκνους και πολύτεκνους με εισόδημα έως 12.000 ευρώ, προασαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, επίσης με την προϋπόθεση ότι η συνολική επιφάνεια των ακινήτων που διαθέτει δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και το ύψος αντικειμενικής που θα οριστεί στην τροπολογία.
«Πονοκέφαλο» στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, προκαλεί και ο συμπληρωματικός φόρος σε αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα, θέμα που προκαλεί έντονη δυσφορία στην περιφέρεια και τους βουλευτές της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχει ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να εξετάσει εναλλακτικά σενάρια ποσοστιαίων εκπτώσεων ή εισαγωγής παραμέτρων, οι οποίες θα περιορίζουν το συνολικό κόστος από τη μείωση του φόρου σε έως 50 εκατ. ευρώ, αφού παραπάνω ποσό θα είναι απαγορευτικό δημοσιονομικά.
Το συνολικό ποσό εσόδων που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα -παρά τα πρόσφατα λάθη στα εκκαθαριστικά για 600.000 φορολογουμένους- είναι τα 2,65 δισ. γεγονός που κάνει το κριτήριο των εξαιρέσεων αυστηρότερο.
Σημειώνεται, τέλος, ότι έως τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ανοίξει και το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις όπως για τα ημιτελή ακίνητα προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης φόρου 60% και για τον επιμερισμό της επιβάρυνσης μεταξύ ψιλής κυριότητας και επικαρπίας.
Πληροφορίες: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: