Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Έξω ο Βαρδινογιάννης και τα μοναστήρια από τη Σιθωνία

Δριμύ κατηγορώ κατά συγκεκριμένου επιχειρηματία και των Μοναστηριών του Αγίου Όρους εξαπολύει με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην οποία αναφέρει ότι "54.000 στρέμματα γης της Σιθωνίας κινδυνεύουν από της ορέξεις επιχειρηματικών συμφερόντων και μοναστηριών".
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΣΕΚΑ ΑΕ (όμιλος Βαρδινογιάννη) –εδώ και 41 χρόνια- διεκδικεί την κυριότητα μιας περιοχής που αποτελεί το 1/3 της χερσονήσου και περιλαμβάνει δημόσιο δάσος, καλλιέργειες, οικισμούς και νησιά, στηριζόμενη σε μεσαιωνικά -βυζαντινά και οθωμανικά- χρυσόβουλα, αγοραπωλησίες μεταξύ μοναστηριών, αλλά κυρίως στη σκανδαλώδη παραχώρηση της περιοχής με απόφαση της χούντας στο Βαρδινογιάννη το 1973. Παρόλο που η παραχώρηση ανακλήθηκε από το δημόσιο μετά την πτώση της χούντας, οι τίτλοι ιδιοκτησίας -40 χρόνια μετά (!)- δεν έχουν ακυρωθεί και έτσι συνεχώς εκκρεμούν δικαστικές διαμάχες οι οποίες αφορούν τους τύπους αλλά όχι την ουσία της υπόθεσης.

Απόσπασμα της ανακοίνωσης:
"Γιατί η πραγματική ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι το κράτος που τόσο εύκολα υπερφορολογεί, υποθηκεύει ή κατάσχει την μικρή και μεσαία ιδιοκτησία –καμωμένη σε μεγάλο βαθμό από το μόχθο και τον ιδρώτα του λαού- προς όφελος των τραπεζιτών, δανειστών και λοιπών «επενδυτών», δεν θέλει να δώσει την αναγκαία πολιτική λύση στο πρόβλημα. Η αποδοχή από όλες τις κυβερνήσεις του καπιταλιστικού δρόμου «ανάπτυξης» είναι που παραδίδει τελικά τη γη, το νερό, τις θάλασσες και τον αέρα στα νύχια των μεγάλων συμφερόντων της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, τις ζωές μας θυσία στο βωμό του κέρδους.
Απέναντι σε αυτόν τον παραλογισμό, η απάντηση βρίσκεται στους αγώνες του λαού για την υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου χώρου και την κατοχύρωση του ως τέτοιου απέναντι στα κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα, για την προστασία και επέκταση των δημοσίων αγαθών απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των πάντων. Ήρθε η ώρα να σταματήσει η λεηλασία του τόπου από κάθε Βαρδινογιάννη, Eldorado, ΤΑΙΠΕΔ, μοναστήρι ή μεγαλοξενοδόχο. Ως Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής και απαιτούμε την εκδίωξη των αρπαχτικών, τη διαφύλαξη του δημόσιου χώρου της Σιθωνίας και ολόκληρης της Χαλκιδικής, την απαλλοτρίωση και απόδοση στην κοινωνία των μοναστηριακών εκτάσεων, την προστασία του περιβάλλοντος από επιχειρηματικούς σχεδιασμούς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: