Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Τα δέκα καλύτερα ερωτικά έργα τέχνης όλων των εποχών

Η τέχνη σχετιζόταν πάντα με την έκφραση και το πάθος, όμως στο πέρασμα των αιώνων υπάρχουν αναπάντεχα λίγες απεικονίσεις της σαρκικής πράξης. Δείτε τα δέκα καλύτερα ερωτικά έργα τέχνης όλων των εποχών, όπως τα διάλεξε ο Guardian.




Καλλιτέχνης: Katsukawa Shun’ei



«Ten scenes of lovemaking» (1795-1810) Βρετανικό Μουσείο


Η Shunga είναι μια μορφή τέχνης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία και έχει ως θέμα αποκλειστικά το σεξ. Ελεύθερος από κάθε χριστιανική διδαχή ότι το σεξ αποτελεί αμαρτία, ο Katsukawa Shun’ei προσφέρει έργα πολυτελείας. Ξεδιπλώνοντας το έργο του, εντύπωση προκαλούν οι λεπτομέρειες και τα χρώματα που δημιουργούν μια ουτοπική απόλαυση.



Καλλιτέχνης: Andrea Riccio



Satyr and Satyress (1510-1520) V&A, London


Στην ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία οι σάτυροι ήταν τραγοπόδαροι ακόλουθοι του θεού Διονύσου, αφιερωμένοι στο κρασί, τον έρωτα, την έκσταση. Στην αναγέννηση απεικονίζονταν ως πέη που περπατούν κυνηγώντας νύμφες και παρακολουθώντας κοιμώμενες θεές. Σε αυτό το έργο ο ευφυής δημιουργός, Andrea Riccio, επιλέγει να δώσει μορφή σε ένα ζευγάρι σατύρων να αγκαλιάζονται τρυφερά σε ένα δάσος.



Καλλιτέχνης: Picasso



The Kiss (1967) Tate, Λονδίνο


Ο Picasso όταν σχεδίαζε αυτό το φιλί, δεν είχε στο μυαλό του μια ρομαντική επαφή, αλλά μια σαρκική αναμέτρηση. Σε αυτό το έργο δεν είναι τόσο ένα φιλί που απεικονίζεται αλλά η έκσταση που φέρνει η ανάμνηση και η φαντασίωση από ερωτικές επαφές.



Καλλιτέχνης: Egon Schiele



Two Women Embracing (1915) Museum of Fine Arts, Βουδαπέστη


Ο Egon Schiele είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης. Τις τελευταίες μέρες της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας, ο πατέρας της ψυχανάλυσης Sigmund Freud ερευνούσε τη σεξουαλικότητα και ο Gustav Klimt ζωγράφιζε αισθησιακά όνειρα. Ο νεαρός τότε Schiele, πήγε το σεβασμό για την ερωτική πράξη σε ένα νέο επίπεδο, δημιουργώντας αριστουργήματα όπως αυτό.



Καλλιτέχνης: Jeff Koons



Made in Heaven (1991) Whitney Museum, Νέα Υόρκη



Όταν ο Jeff Koons παντρεύτηκε την πορνο σταρ Ilona Staller (Cicciolina) και σημάδεψε την ένωση τους με μια σειρά από έργα, μεταξύ των οποίων και αυτό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα γλυπτά του που απεικόνιζαν τον ίδιο και τη Cicciolina κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης.



Καλλιτέχνης: Henri de Toulouse-Lautrec



In Bed, the Kiss(1892)



Ένα απ’ τα καλύτερα έργα του Toulouse-Lautrec απεικονίζει δυο γυναίκες γυμνές στο κρεβάτι ελεύθερες απ’ όλες τις προκαταλήψεις της εποχής. Ο Toulouse-Lautrec έζησε στην Μονμάρτη και ζωγράφισε πόρνες, χορευτές, μοντέλα, καλλιτέχνες.


Καλλιτέχνης: After Michelangelo



Leda and the Swan (After 1530) National Gallery, Λονδίνο


Αυτή είναι η απεικόνιση της Λήδας να κάνει έρωτα σε ένα κύκνο. Στο αρχαίο μύθο, ο Δίας πήρε τη μορφή ενός κύκνου για να αποπλανήσει Λήδα. Τέτοιοι μύθοι μεταμορφώθηκαν από καλλιτέχνες της Αναγέννησης σε σαγηνευτική, αισθησιακή ζωγραφική. Το μοντέλο για την Λήδα ήταν βοηθός του Antonio Mini.


Καλλιτέχνης: Rembrandt



The French Bed (1646) Rijksmuseum, Αμστερνταμ


Ερωτικές εικόνες σε αναγεννησιακή και baroque τέχνη συνήθως ήταν συγκεκαλυμμένες και αλληγορικές. Ο Rembrandt έσπασε τους κανόνες απεικονίζοντας με τον ίδιο με τον εραστή του, Hendrickje Stoffels, στο κρεβάτι ημίγυμνους.


Καλλιτέχνης: Salvador Dalí



The Great Masturbator (1929) Reina Sofia museum, Μαδρίτη


Ο ηγέτης του σουρεαλισμού André Breton παρότρυνε τους καλλιτέχνες να απελευθερώνουν το ασυνείδητο. Ύστερα ήρθε ο Νταλί και το πέτυχε. Όπως δείχνει αυτό το έργο, η σεξουαλικότητα μπερδεύεται στο μυαλό του δημιουργού και αποδίδει ένα ναρκισσιστικό όνειρο.


Giulio Romano



I Modi (The Positions) Βρετανικό Μουσείο


Αυτό το έργο αποτελεί έμπνευση του Giulio Romano και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια του Marcantonio Raimondi. Είναι μια σειρά από απεικονίσεις ερωτικών συνευρέσεων. Παρά την απαγόρευση του, έγινε bestseller στην Ευρώπη.



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: