Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ερρίκος Ντυνάν: Από το 2012 «σχεδίαζαν» το ξεπούλημα!

Όταν μία «έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσα» γίνεται μόνιμη κατάσταση που αντιμετωπίζεται με αλλεπάλληλες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, προκαλούνται τα όρια της συνταγματικότητας. Η κατάχρηση από τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ της συγκεκριμένης δυνατότητας που δίνει ο νομοθέτης, αποτελεί πάγια τακτική του διδύμου Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία εφαρμόστηκε κατά κόρον και στην περίπτωση του «Ερρίκος Ντυνάν».


Από το 2012, και με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του «Ερρίκος Ντυνάν», η κυβέρνηση Σαμαρά με απανωτές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου επέκτεινε το προστατευτικό καθεστώς του νοσηλευτηρίου από τους πιστωτές του, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, παρά τα τεράστια χρέη του προς το Δημόσιο, ώστε να συνεχίζεται η λειτουργία του.

Κάθε φορά η κυβέρνηση πρότασσε τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας των 1.040 εργαζομένων του νοσοκομείου, διαιωνίζοντας ωστόσο μία κατάσταση αβεβαιότητας για το προσωπικό, καθώς απέφευγε να δώσει οριστική λύση, ενώ την ίδια ώρα «πάγωναν» οι διαταγές πληρωμής υπέρ προμηθευτών και άλλων πιστωτών του «Ερρίκος Ντυνάν».
Έτσι, τα συνολικά χρέη του νοσοκομείου, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, συσσωρεύτηκαν σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, οι εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι επί μήνες και το καθεστώς σήψης έπαιρνε συνεχώς νέες παρατάσεις.
Εμβόλιμα, ο μεγάλος πιστωτής του «Ερρίκος Ντυνάν», η Τράπεζα Πειραιώς, υπέγραψε με τη διοίκηση του νοσοκομείου σύμβαση εκχώρησης κινητής περιουσίας. Κατά τη διαδικασία αυτή καταγράφηκε και εκτιμήθηκε όλος ο κινητός εξοπλισμός του νοσοκομείου, εκτίμηση η οποία χρησιμοποιήθηκε και στον πλειστηριασμό της Τετάρτης.
Με τη συμβολή της κυβέρνησης Σαμαρά, η Τράπεζα Πειραιώς διασφάλισε τα συμφέροντά της στο «Ερρίκος Ντυνάν» και σήμερα έφτασε να παίρνει το νοσηλευτήριο, εφόσον επαληθευτεί ότι η ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε είναι εταιρεία συμφερόντων της όπως όλα δείχνουν, καθαρό από χρέη. Με τον πλειστηριασμό, μάλιστα, παρακάμφθηκε η διαδικασία της μεταβίβασης, η οποία θα μετέφερε τα χρέη του νοσοκομείου στον νέο ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα να παραιτείται και το κράτος από σημαντικά έσοδα, όπως για παράδειγμα από τον φόρο υπεραξίας.
Όσο για τα 115 εκατομμύρια ευρώ του τιμήματος του πλειστηριασμού, αυτά επαρκούν για να καλύψουν μόνο ένα μέρος από τις οφειλές του «Ερρίκος Ντυνάν», τις οποίες μέσω της μεθόδου του πλειστηριασμού, μπορεί ο νέος ιδιοκτήτης να τις γράψει στο χιόνι...
Ενδιαφέρον έχει να φανεί και αν οι κατά προτεραιότητα οφειλές του Ντυνάν σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δεδουλευμένα, θα ικανοποιηθούν στο σύνολο ή σε ποσοστό, για να ακολουθήσουν πιστωτές και προμηθευτές.
Και αν οι τελευταίοι δεν αποζημιωθούν από τη νέα ιδιοκτησία του «Ερρίκος Ντυνάν», ποιος θα το κάνει; Θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός;

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: