Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ζημιές 1 εκ. στη Χαλκιδική από τα Ρωσικά «κανόνια»

Δέκα έξι συνολικά ρωσικά τουριστικά γραφεία έχουν κηρύξει πτώχευση από την αρχή του έτους, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα για την επόμενη μέρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πορεία της ρωσικής τουριστικής αγοράς στη χώρα μας.
Ντόμινο από «κανόνια» ρωσικών τουριστικών γραφείων διαφαίνεται για το φετινό καλοκαίρι, ύστερα από μια ακόμη ανακοίνωση πτώχευσης μεγάλου τουριστικού πρακτορείου.

Μετά την κατάρρευση των...

μεγάλων «Neva», «Labirint», «Intraer», «Solvex Αγ. Πετρούπολης», «South Cross», την αναστολή της λειτουργίας του ανακοίνωσε και ο οργανισμός «Versa», ενώ λίγο πριν ένα ακόμη μικρότερο τουριστικό γραφείο στην Αγ. Πετρούπολη είχε βάλει «λουκέτο».


Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω του γραφείου «Versa», 3.000 - 4.000 Ρώσοι τουρίστες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, εκ των οποίων 500 περίπου άτομα βρίσκονται σε Χαλκιδική,Πλαταμώνα Πιερίας και οι υπόλοιποι σε Κρήτη, Ρόδο, Κω, Πελοπόννησο, Κέρκυρα.


Οπως αναφέρουν τα στελέχη του τουριστικού γραφείου «Ambotis Tours», το οποίο είχε συνεργασία και με το Versa, τόσο τα εισιτήρια όσο και η διαμονή των Ρώσων τουριστών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα είναι πληρωμένα.


«Για τις επόμενες κρατήσεις - ημερομηνίες άφιξης προτείνουμε στους πελάτες 30% έκπτωση για το πακέτο διαμονής τους και ένα επιπλέον 20% -συνολικά 50%- για τις κρατήσεις της επόμενης χρονιάς», αναφέρει στον «Α» ο πρόεδρος του «Ambotis Tours», Γιώργος Κουρτίδης. Στόχος των πρακτόρων είναι με αυτές τις κινήσεις να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρτίδη, η συγκεκριμένη πρόταση αφορά και πελάτες του «Versa», οι οποίοι είχαν προγραμματισμένες τις διακοπές τους σε άλλες χώρες, έτσι ώστε να τους δοθεί κίνητρο να έρθουν στην Ελλάδα.

Οι ζημίες στα 8 εκατ. ευρώ
Να σημειώσουμε ότι η ζημία στις τουριστικές επιχειρήσεις από τα απανωτά «κανόνια» των ρωσικών γραφείων ανέρχεται σε 7 - 8 εκατ. ευρώ, η δε συνολική ζημία από την κρίση τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία για την ελληνική οικονομία υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.


Απώλεια 1.000 και πλέον κρατήσεων
Από την αρχή του Σεπτεμβρίου έως και σήμερα, οι κρατήσεις που έχουν ακυρωθεί στη γειτονική Χαλκιδική ξεπερνούν τις 1.000.
«Αυτήν τη στιγμή μας απασχολεί ο τρόπος με τον οποίο θα έχουμε τις λιγότερες απώλειες για τις επιχειρήσεις μας», επισημαίνει στον «Α» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος επικεντρώνεται στην επιστολή του ΞΕΕ προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, με θέμα «Φορολογική αντιμετώπιση τιμολογίων ξενοδοχείων που έχουν εκδοθεί σε πτωχεύσαντες ταξιδιωτικούς οργανισμούς».


Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι Ρώσοι τουρίστες που βρίσκονταν στη Χαλκιδική όταν ανακοινώθηκε η πτώχευση τεσσάρων τουριστικών γραφείων -«Labirint», «Solvex», «South Cross», «Versa»- υπολογίζονται περίπου στις 2.500. «Οι ζημίες στο νομό υπολογίζονται σε 800.000 - 1 εκατ. ευρώ, οι οποίες επιβαρύνουν τους τοπικούς πράκτορες και κατ' επέκταση τους ξενοδόχους», αναφέρει στον «Α» ο κ. Τάσιος.


Σε ό,τι αφορά τα φετινά στοιχεία κίνησης τόσο από Ρωσία όσο και από Ουκρανία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η μείωση θα είναι πάνω από 10% και 50% αντίστοιχα.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της φετινής τουριστικής σεζόν, την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Τουρισμός στη Χαλκιδική - Σύγχρονες προκλήσεις». Η ημερίδα θα λάβει χώρα σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Ν. Ποτίδαια.


ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Αλλαγή φορολογικής αντιμετώπισης τιμολογίων


Tην αλλαγή της φορολογικής αντιμετώπισης των τιμολογίων που έχουν ήδη εκδοθεί επί πιστώσει από ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας προς τους πτωχεύσαντες τουριστικούς οργανισμούς, ενώ εκκρεμεί η εξόφλησή τους, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ).


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ, Γιώργο Τσακίρη, επικρατεί έντονη ανησυχία για την τεράστια ζημία που προκαλεί στον ελληνικό τουρισμό η διαδοχική πτώχευση μεγάλου αριθμού ρωσικών τουριστικών πρακτορείων και ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία της επικράτειας, δεδομένου ότι πολλά εξ αυτών λειτουργούν με συμβάσεις αποκλειστικότητας με αυτά τα πρακτορεία.


«Πιστεύουμε ότι για λόγους ασφάλειας δικαίου και προκειμένου να επιβιώσουν οι ανωτέρω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μετά από αυτήν την υπερβολική οικονομική ζημία τους, θα πρέπει να θεωρηθούν οι απαιτήσεις εκ των ανωτέρω τιμολογίων φορολογικά (και ουσιαστικά) επισφαλείς με άμεση ισχύ, ώστε να μην κληθούν να καταβάλουν τους αναλογούντες φόρους εισοδήματος και προστιθέμενης αξίας επί της αμοιβής που δεν πρόκειται να εισπράξουν», επισημαίνει ο κ. Τσακίρης, προσθέτοντας ότι, με βάση την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, για να θεωρηθεί μια απαίτηση επισφαλής, θα πρέπει να προηγηθεί σε βάρος του πτωχεύσαντος οργανισμού τελεσίδικη δικαστική απόφαση.


«Μια τέτοια απόφαση με αντιδίκους τους πτωχεύσαντες τουριστικούς οργανισμούς της Ρωσίας, χώρας εκτός ΕΕ, είναι διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, πολύ ακριβή και τελικώς μάλλον ανέφικτη», αναφέρει ο κ. Τσακίρης, ο οποίος, στην περίπτωση της πτώχευσης ενός αλλοδαπού τουριστικού οργανισμού - πελάτη της ξενοδοχειακής επιχείρησης και εν προκειμένω των ρωσικών ταξιδιωτικών γραφείων, προτείνει «να θεσπιστεί μια διαδικασία ώστε να βεβαιώνεται, κατά περίπτωση, με απόφαση ή έγγραφο του υπουργείου Τουρισμού ή του υπουργείου Εξωτερικών ή κοινό και των δύο υπουργείων, η πτώχευση του οργανισμού, ώστε η επισφαλής απαίτηση να εξαιρείται από τα έσοδα του ξενοδοχείου και να εκπίπτει από το εισόδημα της χρήσης την οποία αφορά».


Πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: