Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

H Χαλκιδική εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για αγορά εξοχικής κατοικίας

Μπορεί το καλοκαίρι, κατά κανόνα, να πραγματοποιούνται οι περισσότερες αγοραπωλησίες εξοχικών ανά την Ελλάδα, τα πράγματα ωστόσο κι εφέτος δε φαίνεται να έχουν αλλάξει κατά πολύ, με τις αγοραπωλησίες να παραμένουν “παγωμένες”  σε όλη τη χώρα, έστω κι αν, όπως χαρακτηριστικά, αναφέρουν οι μεσίτες υπάρχει μία "ψευτοκίνηση" στην αγορά από πλευράς ζήτησης.

Αυτό τουλάχιστον καταγράφει η έρευνα που....
πραγματοποίησε το newmoney.gr για την αγορά της β’ κατοικίας ανά την Ελλάδα, με το ενδιαφέρον στις Κυκλάδες και το Ιόνιο να είναι σχετικά υψηλότερο σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.
Κυκλάδες

Πιο αυξημένο ενδιαφέρον αυτή την περίοδο κυρίως από ξένους εμφανίζεται αυτή την περίοδο στις Κυκλάδες, όπου πέραν των πιο δημοφιλών προορισμών, πλέον αυξάνεται η κινητικότητα και για τις Μικρές Κυκλάδες- Δονούσα, Σχοινούσα, Κουφονήσια κ.α.. Η εικόνα πάντως δεν είναι ενιαία στις Κυκλάδες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο παρατηρητήριο αξιών για το πρώτο εξάμηνο του 2014 της εταιρείας geoaxis για πέντε αντιπροσωπευτικά νησιά και συγκεκριμένα τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πάρο που αποτελούν γνωστούς φημισμένους τουριστικούς προορισμούς, αλλά και την Κύθνο και την Κέα που αποτελούν ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς με σημαντική αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας τους τα τελευταία χρόνια. “Στα πέντε νησιά της μελέτης μας υπάρχουν περιοχές / θέσεις ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων και ακίνητα μοναδικής αρχιτεκτονικής για τα οποία οι ζητούμενες τιμές καταγράφονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά της μελέτης. Για παράδειγμα, στη Μύκονο σε περιοχές, όπως η παραλία της Ψαρούς, ο Πάνορμος, καθώς και η περιοχή άνωθεν της παραλίας Super Paradise και στη Σαντορίνη σε περιοχές όπως το Ημεροβίγλι και η Οία με την εντυπωσιακή θέα που προσφέρουν στην Καλντέρα καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές  πώλησης μονοκατοικιών με παροχές (πισίνα, bbq κ.λπ.) έως και 10.000 ευρώ το τμ. Αντίστοιχα στην Πάρο, στην περιοχή του Αμπελά και της Παροικίας καταγράφονται ζητούμενες τιμές οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις προσεγγίζουν και τις 6.000 ευρώ το τμ. Στην Κύθνο υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές όπως η Κολώνα και η Γαϊδουρόμαντρα όπου οι ζητούμενες τιμές νέων σε ηλικία μονοκατοικιών προσεγγίζουν τις 2.000 με 3.000€/τμ. Τέλος, στην Κέα κυρίως λόγω της πολύ κοντινής απόστασης από το λεκανοπέδιο, σε περιοχές όπως ο Κούνδουρος και ο Οτζιάς, οι ζητούμενες τιμές μονοκατοικιών / μεζονετών νέας ηλικίας κατασκευής προσεγγίζουν σε κάποιες περιπτώσεις τις 4.000 ευρώ/τμ.»
Xαλκιδική

Σε μία από τις δημοφιλέστερες αγορές της Βόρειας Ελλάδας, στη Χαλκιδική, οι μεσίτες καταγράφουν αυτή τη στιγμή μεγάλη προσφορά “αφού πλέον οι Έλληνες δεν μπορούν να συντηρήσουν α’ και β’ κατοικία, που έχουν αγοραστεί με δάνεια και για το λόγο αυτό έχουν αναρτήσει πωλητήρια στα εξοχικά τους”, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Στιβαχτάρης. “Αυτό επίσης που παρατηρούμε είναι ότι οι ιδιοκτήτες δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και οι προσφερόμενες τιμές για εξοχικά στη Χαλκιδική είναι ακόμη σχετικά υψηλές, γι’ αυτό και τελικά δεν καταλήγουν σε πράξεις”.

Μειωμένο είναι εφέτος, σε σύγκριση με τις περασμένες χρονιές, το ενδιαφέρον από Ρωσία λόγω των γεγονότων στην περιοχή, γεγονός όμως το οποίο αντισταθμίζεται ως ένα βαθμό από τη ζήτηση από τα Βαλκάνια: “Τα ραντεβού μας εφέτος με Ρώσους έχουν μειωθεί στο ήμισυ σχεδόν και όσοι Ρώσοι τελικά κάνουν επαφές για αγορές στη Χαλκιδική είναι σαφώς πιο 'διαβασμένοι', ξέρουν τι θέλουν και ζητούν εκπτώσεις στις τιμές κατά 25%. Αυτό το κομμάτι της αγοράς πάντως, από τους ξένους στην περιοχή μας, έχει καλυφθεί εφέτος ως ένα βαθμό από Σκοπιανούς, Βούλγαρους, Ρουμάνους και Σέρβους που ζητούν ακίνητα αξίας από 50 χιλ. ευρώ, 80 και μέχρι 100 χιλ. ευρώ.  Το ενδιαφέρον από τα Βαλκάνια έχει καλύψει κατά ένα μέρος τις απώλειες από τους Ρώσους σε σχέση με πέρυσι”. Ουσιώδης πάντως παράμετρος προκειμένου να ξεπαγώσουν οι αγοραπωλησίες στα ακίνητα, όχι μόνο στη Χαλκιδική, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Στιβαχτάρης είναι η άρση του πόθεν έσχες, αίτημα το οποίο επαναλαμβάνουν προς πάσα κατεύθυνση οι μεσίτες: “Δύο στα πέντε συμβόλαια χαλάνε τελικά λόγω του πόθεν έσχες. Οι αγοραπωλησίες θα ήταν σαφώς υψηλότερες αν το οικονομικό επιτελείο αποφάσιζε να άρει για ένα με δύο χρόνια το μέτρο προκειμένου να κινηθεί η αγορά και στη συνέχεια να επανεξεταστεί το θέμα”.
Κρήτη

Αντίστοιχη άποψη για την υπερφορολόγηση στα ακίνητα εκφράζει και η Άρτεμις Μαυράκη, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτικών γραφείων Ηρακλείου –Λασιθίου, επισημαίνοντας ότι την περίοδο 2013- 2014 είναι ελάχιστα τα ακίνητα - μερικές δεκάδες- που έχουν πουληθεί στο νησί και με τιμές κατά 40- 50% χαμηλότερα σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο. Κι αυτό, παρά την ‘’έκρηξη’’ κυριολεκτικά της τουριστικής κίνησης στο νησί. Οσον αφορά τις τιμές κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2014, οι τιμές στην αγορά κατοικίας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός, έχουν παραμείνει σταθερές σε σχέση με το 2013, οπότε είχε παρατηρηθεί μείωση κατά 10% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, ευνοούν τους αγοραστές που μπορούν να επιτύχουν 15- 20% έκπτωση έναντι της ζητούμενης τιμής. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα της Δανός πάντως, είναι αρκετές περιπτώσεις και στην Κρήτη κατά τις οποίες “οι ιδιοκτήτες δεν έχουν επείγουσα ανάγκη για μετρητά και γι’ αυτό τα λόγο τα επίπεδα των ζητούμενων τιμών κυμαίνονται ακόμη σε σχετικά υψηλά επίπεδα”.
Πήλιο και Πελοπόννησος

Ελάχιστη ζήτηση εντοπίζει στο Πήλιο και στην ευρύτερη περιοχή ο κ. Σωτήρης Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Μαγνησίας: “Η εικόνα κι εφέτος είναι όπως τα τελευταία χρόνια, αγοραπωλησίες δεν γίνονται και όσες έχουν γίνει, είναι σε πολύ χαμηλές τιμές. Η παραθεριστική κατοικία στην περιοχή έχει γίνει …πολυτέλεια αυτή την περίοδο, δεδομένων των φορολογικών επιβαρύνσεων”.

Στη Μεσσηνία, αντίθετα, εδώ και 2- 3 εβδομάδες και κυρίως λόγω της …θερινής περιόδου, παρατηρείται μία ‘’ψευτοζήτηση’’, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Δημοσθένης Αθανασόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου στην περιοχή: “Υπάρχει το τελευταίο διάστημα μία σχετική αύξηση της κινητικότητας στην Πελοπόννησο, ωστόσο από πράξεις, ελάχιστες. Εστω λοιπόν κι αν γίνονται επαφές με εκδήλωση ενδιαφέροντος από Έλληνες και ξένους, η συντριπτική πλειοψηφία δυσκολεύεται να κάνει το βήμα και να προχωρήσει σε αγορά. Οσο για την… κάθοδο Ρώσων στην περιοχή μας, όπως συχνά λέγεται και ακούγεται, ελάχιστα ισχύουν γιατί οι περισσότεροι Ρώσοι που έρχονται στην Πελοπόννησο ζητούν πιο εξεζητημένα ακίνητα. Οσο για τους λοιπούς ξένους που αναζητούν ακίνητα την περιοχή, υπάρχει μεν αρχικό ενδιαφέρον από ΗΠΑ, Γερμανία ακόμη και από … Βραζιλία, ωστόσο οι τιμές που ζητούν για μεγάλες εκτάσεις, κυρίως για τουριστικούς σκοπούς, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ και το ασταθές φορολογικό καθεστώς λειτουργεί ανασταλτικά”. Ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρει και ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο για ξένους που πουλούν στην περιοχή: “Εχω πελάτες από τη Βρετανία που θέλουν τα πουλήσουν το σπίτι τους στη Μάνη γιατί τους… κόψανε τη σύνταξη και δεν μπορούν να συντηρήσουν πλέον σπίτι στην Ελλάδα!” 
 seleo.gr
Πηγή: Geoaxis

Δεν υπάρχουν σχόλια: