Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ...

Τα αεροπορικά ταξίδια είναι στατιστικώς ο ασφαλέστερος τρόπος μετακίνησης και αυτό δεν αμφισβητείται. Μόνο που οι στατιστικές αυτές αφορούν μόνο τα μεγάλα..
ατυχήματα/δυστυχήματα. Για τους κινδύνους που κρύβει μια καμπίνα αεροπλάνου για την υγεία μας η αλήθεια είναι διαφορετική.
Δείτε πόσοι κίνδυνοι υπάρχουν γύρω μας, όσο διαρκεί η πτήση... Το ατομικό τραπεζάκι
Έρευνα του 2007 έδειξε ότι σχεδόν σε κάθε αεροπλάνο υπάρχει το βακτήριο του σταφυλόκοκκου στα ατομικά τραπεζάκια που έχει κάθε επιβάτης μπροστά του. Μάλιστα, σε κάθε αεροπλάνο το επικίνδυνο αυτό μικρόβιο που είναι και ανθεκτικό σε πολλές αντιβιοτικές αγωγές υπάρχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο 60% από τα τραπεζάκια!
Συγκριτικά, το βακτήριο του σταφυλόκοκκου υπάρχει στο 3% των αυτοκινήτων, το 3% των γραφείων σε εργασιακούς χώρους, στο 37% των γραφείων στο σπίτι και στο 6% στις δημόσιες τουαλέτες.
Τα ατομικά τραπεζάκια στα αεροπλάνα δεν καθαρίζονται συνήθως και χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό. Οι ταξιδιώτες τρώνε, ακουμπούν, ακόμα και κοιμούνται σε αυτά, γεγονός που επιτρέπει στα βακτήρια και τους ιούς να μεταφερθούν/μεταδοθούν στον επόμενο ταξιδιώτη που θα καθίσει στην ίδια θέση.
Η θήκη στην πλάτη της μπροστινής θέσης
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Μικροβιολογίας έδειξε ότι εκτός από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου και εκείνο του E.coli μπορεί να επιζήσει στο περιβάλλον της καμπίνας του αεροπλάνου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Από όλες τις επιφάνειες της καμπίνας του αεροπλάνου που έλεγξαν οι ερευνητές, η θήκη στην πλάτη του μπροστινού καθίσματος κάθε επιβάτη είναι εκείνη στη οποία το βακτήριο E.coli ζει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι θέσεις που είναι στον διάδρομο
Σε μια πτήση το 2008 από τη Βοστώνη στο Λος Άντζελες, πάρα πολλοί επιβάτες νόσησαν από έναν ιδιαίτερα κολλητικό ιό που προσβάλλει το στομάχι, ώστε ο κυβερνήτης του αεροσκάφους υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει επείγουσα προσγείωση στο Σικάγο, προκειμένου να βγουν από την καμπίνα οι άρρωστοι επιβάτες.
Μετά από επιτόπια έρευνα αποδείχτηκε ότι οι επιβάτες οι οποίοι κάθονταν στις θέσεις που είναι στον διάδρομο ήταν εκείνοι με τα πιο σοβαρά συμπτώματα. Αυτό συνέβη, επειδή κάθε φορά που κάποιος άρρωστος επιβάτης σηκωνόταν να πάει στην τουαλέτα, ακουμπούσε στις θέσεις αυτές (μαξιλάρια, χερούλια) και οι επιβάτες που κάθονταν εκεί ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι στον ιό.
Η ξηρότητα στην ατμόσφαιρα της καμπίνας
Ο αέρας μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου φιλτράρεται πάρα πολύ καλά, ώστε αφαιρείται το 99,7% των μικροβίων. Ωστόσο, η ατμόσφαιρα διατηρείται επίτηδες ξηρή, επειδή η αυξημένη υγρασία βλάπτει τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους.
Αυτή η ξηρότητα στην ατμόσφαιρα όμως, "στεγνώνει" τα μάτια των επιβατών οι οποίοι πολλές φορές τα τρίβουν για να νιώσουν καλύτερα. Τότε, εφόσον τα χέρια τους δεν είναι καθαρά, μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις και να μεταφέρουν ασθένειες.

Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: