Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ: Πολλές οι δόσεις αλλά λίγες οι αλλαγές

«Φρένο» στις προσδοκίες για σημαντικές αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) εξαιτίας των λαθών που έχουν εντοπιστεί βάζει υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ενημέρωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) ότι όλα τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ που θα εισπραχθούν έως και τον Μάρτιο του 2015 θα υπολογιστούν στον προϋπολογισμό του 2014, δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις αλλαγές που.... πρέπει και παράλληλα να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, αποπληρώνοντας τον φόρο σε 7 δόσεις αντί 4 δόσεων που ισχύει σήμερα, αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στην «Κ» ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για δραστικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα οδηγήσουν σε αισθητή μείωση της υποχρέωσης των φορολογούμενων.

Αυτό για δύο λόγους:

- Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι όποιες διορθώσεις θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα (από το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής) και δεν υπάρχει περιθώριο για δραστική αλλαγή του φόρου φέτος.

- Πιθανές σημαντικές αλλαγές θα έθεταν σε κίνδυνο τα προσδοκώμενα έσοδα από τον φόρο. Το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει πως θα εισπραχθούν φέτος 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ. Αν προχωρήσει η κυβέρνηση σε ελαφρύνσεις υπάρχει κίνδυνος απώλειας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Οι δύο αυτοί παράγοντες καθιστούν βέβαιη την άρνηση της τρόικας σε ενδεχόμενη πρόταση της κυβέρνησης για δραστική αλλαγή του φόρου. Μάλιστα, το θέμα του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να απασχολήσει τις συναντήσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι που θα πραγματοποιηθούν από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσπαθεί να ρίξει τους τόνους και να χαμηλώσει τις προσδοκίες για μεγάλες μειώσεις και παρεμβάσεις στη δομή του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, σημειώνει ότι οι βασικές αλλαγές θα είναι δύο και θα αφορούν:

1. Την υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργού Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελη για διορθώσεις στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στους οικισμούς που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Ο κ. Χαρδούβελης έχει ήδη δηλώσει πως ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για 4.000 οικισμούς που δεν υπάγονται σε αντικειμενικές αξίες θα γίνει με βάση τις περυσινές τιμές. Πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκαν τα περισσότερα προβλήματα με υπερβολικές χρεώσεις.

2. Τη διάθεση αναλυτικών οδηγιών συμπλήρωσης των σχετικών στοιχείων για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η πλειονότητα των προβλημάτων προέκυψε εξαιτίας της λανθασμένης συμπλήρωσης των στοιχείων από τους υπόχρεους. Γι' αυτό και τώρα το οικονομικό επιτελείο θα εκδώσει αναλυτικές οδηγίες, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του αριθμού των δόσεων καταβολής του ΕΝΦΙΑ, αυτή τη στιγμή προβλέπεται ότι ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος του έτους. Δεδομένου ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο, αυτό σημαίνει ότι συνολικά οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους 4 μηνιαίες δόσεις, αντί 6 μηνιαίων δόσεων που αρχικώς είχε προγραμματιστεί.

Το ΓΛΚ είχε απευθύνει ερώτημα προς την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τα περιθώρια παράτασης της προθεσμίας του Δεκεμβρίου για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛΣΤΑΤ απάντησε στις 14 Αυγούστου πως τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ που θα εισπραχθούν έως και τον Μάρτιο του 2015 θα εγγραφούν στα έσοδα της γενικής κυβέρνησης για το 2014.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση μπορεί να επεκτείνει τις δόσεις στις 7 αντί των 4 που ισχύει σήμερα, διευκολύνοντας τους φορολογούμενους. Μάλιστα, εκτιμάται πως εάν αυξηθούν οι δόσεις θα διασφαλιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό και η είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ από τον φόρο, καθώς οι υπόχρεοι θα μπορούν ευκολότερα να εξοφλήσουν τα ποσά που τους αναλογούν σε σχέση με το να το πράξουν σε 4 δόσεις. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι πρόθεση είναι να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρονικά περιθώρια, αλλά ξεκαθαρίζουν πως ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για τον αριθμό των δόσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: