Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Κατάλογο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών

Υπουργική Απόφαση για τον Τεχνικό Κανονισμό Αποδοχής Ποικιλιών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με τη δημοσίευση της απόφασης, η χώρα αποκτά για πρώτη φορά τη....

δυνατότητα να δημιουργήσει τον Εθνικό Κατάλογο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών και να εγγράψει σε αυτόν βελτιωμένες ελληνικές και ξένες ποικιλίες, με πρώτα στον κατάλογο τον άνηθο, τον βασιλικό, το χαμομήλι, το θυμάρι και τη ρίγανη, ενώ θα ακολουθήσουν σταδιακά και τα υπόλοιπα είδη.

Η απουσία ενός Εθνικού Καταλόγου, σημειώνεται στην ανακοίνωση, που να πιστοποιεί την προέλευση του πολλαπλασιαστικού υλικού στα αρωματικά φυτά, αποτελούσε τροχοπέδη στις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου στη χώρα.

Το έλλειμμα αυτό είχε επισημανθεί από αγρότες και  επιχειρηματίες, οι οποίοι αναγκάζονταν, λόγω της έλλειψης θεσμικού πλαισίου πιστοποίησης και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών, αρτυματικών και φαρμακευτικών φυτών, να προσφεύγουν σε εισαγωγές ελληνικών ποικιλιών από άλλες χώρες, διαδικασία που αύξανε το κόστος, ή να χρησιμοποιούν ελληνικά φυτά που λόγω της μη πιστοποίησης, κατέληγαν σε χαμηλές τιμές πώλησης, ενέργειες που οδηγούσαν τελικά σε μη ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα.

Το ΥπΑΑΤ, με στοχευμένες ενέργειες, αξιοποιεί τη στροφή που συντελείται στην ΕΕ προς την αξιοποίηση των φυσικών προϊόντων και δημιουργεί προνομιακές συνθήκες για την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ενισχύοντάς την, για πρώτη φορά, από τον Πυλώνα Ι της νέας ΚΑΠ, και προτάσσοντας δράσεις μεταποίησης, εμπορίας και προώθησης των εξαγωγών τους από τον Πυλώνα ΙΙ του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014–2020. Στο πλαίσιο αυτό, η θεσμοθέτηση σήμερα του Τεχνικού Κανονισμού, θα δώσει ώθηση σε έναν δυναμικό κλάδο της ελληνικής γεωργίας, αυτό των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και θα διασφαλίσει εισόδημα και θέσεις εργασίας στην ελληνική ύπαιθρο.

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε:

«Η χώρα μας, πολύ περισσότερο σήμερα, δεν έχει περιθώρια να χάνει ευκαιρίες για ανάπτυξη. Η Ελλάδα, είναι ένας ευλογημένος τόπος, από τους πιο  πλούσιους, σε βιοποικιλότητα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Ένας πλούτος που έμενε μέχρι πρόσφατα αναξιοποίητος. Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά μπορούν να αποτελέσουν μια «χρυσή» επιχειρηματική ευκαιρία.

«Διαβατήριο» για αυτήν την ευκαιρία αποτελεί ο Τεχνικός Κανονισμός και η δημιουργία του Εθνικού Καταλόγου, που θα πιστοποιεί την προέλευση, θα δίνει υπεραξία στα προϊόντα και θα ανοίξει το δρόμο τόσο για νέες θέσεις εργασίας όσο και για νέες αγορές, όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα βότανα και τα αιθέρια έλαια της πατρίδας μας, για χρήσεις στα τρόφιμα, τη φαρμακευτική και την κοσμετολογία».



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: