Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Vodafone-Wind πάνε για Forthnet(;)


Εντείνονται οι διεργασίες στις τηλεπικοινωνίες καθώς μετά την κατάθεση προσφοράς από τον ΟΤΕ για την εξαγορά της NOVA από τη Forthnet, κοινή δημόσια πρόταση ετοιμάζονται να υποβάλλουν Wind και Vodafone για την απόκτηση των μετοχών της μητρικής. Η νέα κίνηση –που έχει την συγκατάθεση της βρετανικής μητρικής της Vodafone- απειλεί να μετατρέψει την ελληνική αγορά σε αρένα σύγκρουσης γερμανικών και βρετανικών συμφερόντων.
 Όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το Sofokleousin.gr η στρατηγική της Vodafone για την Ευρωπαϊκή αγορά είναι «grow and dominate», ενώ για τη Wind η απόκτηση πελατολογίου και η διεύρυνση των....
δραστηριοτήτων είναι κομβικό ζήτημα για τη διασφάλιση της αυτόνομης πορείας της εταιρίας και της ανάδειξής της σε πόλο συγκέντρωσης του συστήματος.

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις αν και φαίνονται καταιγιστικές στόχο θα είναι αργές καθώς η συγκέντρωση της αγοράς θα πάρει χρόνο καθώς απαιτούνται και πολιτικές παρεμβάσεις όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.



Σε αυτή τη φάση Vodafone και Wind ελέγχουν από κοινού το 40% της εισηγμένης Forthnet, η οποία ελέγχει τη Nova. Κατ αυτό τον τρόπο Vodafone και Wind εκτιμούν ότι θα μπλοκάρουν –για την ώρα- την πώληση της Nova στον ΟΤΕ, καθώς η μια εξέλιξη είναι νομικά δεσμευτική για την άλλη.

Οι δύο εταιρίες με την κίνηση αυτή θέλουν να μπλοκάρουν την πρόταση του ΟΤΕ και  να κερδίσουν χρόνο σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο εταιρίες σχεδιάζουν να μοιραστούν τα δίκτυα και τις υποδομές της Forthnet ενώ στοχεύουν στην πελατειακή της βάση. Να σημειωθεί ότι οι Vodafone-Wind κατέχουν σχεδόν το 40% της Forthnet.
Το «κλειδί» των εξελίξεων στη Forthnet κρατούν οι Άραβες της ΕΙΤ που ελέγχουν το 45% των μετοχών της. Οι Άραβες βλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον  που υπάρχει για την Forthnet  εκτιμούν ότι μπορούν να ανεβάσουν το τίμημα.

Καταλυτικό ρόλο για την έκβαση των διαπραγματεύσεων όμως, θα διαδραματίσουν οι τράπεζες, οι οποίες ελέγχουν τα δάνεια της εταιρίας που ανέρχονται στα 333 εκατ. ευρώ. Η Vodafone διαθέτοντας τη χρηματοδότηση και τις… «πλάτες» της βρετανικής μητρικής εταιρίας έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει στον οξυνόμενο ανταγωνισμό και αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, αν και η διοίκηση της εταιρίας στην Ελλάδα κρατά χαμηλούς τόνους και κινείται κυρίως στο παρασκήνιο.
Τα στοιχεία της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα

Με βάση τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς, αλλά και τις τάσεις στο home entertainement σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνδρομητική τηλεόραση έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας.

Η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην ελληνική αγορά ανέβηκε από το 11% (2011- χρονιά που ξεκίνησε δορυφορικές υπηρεσίες ο ΟΤΕ TV) στο 18% (2013), ενώ το 2014 αναμένεται να ξεπεράσει το 20%.

Το ποσοστό αυτό παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη, με τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες να κυμαίνονται στο 25%, και την υπόλοιπη Ευρώπη να ξεπερνά το 50%.

Ενδεικτικά τα ποσοστά διείσδυσης σε Ευρωπαϊκές χώρες το 2013
- Ισπανία, Ιταλία: περίπου 25%
- Πορτογαλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία: Σχεδόν 70%
- Κροατία: Περίπου 40%
- Ολλανδία: Σχεδόν 90%
- Γαλλία, Αγγλία: Περίπου 50%

Στην Ελλάδα, η συνολική βάση στο α' τρίμηνο του 2014 ξεπερνά τις 760 χιλιάδες.

- Τα τελευταία δύο χρόνια, η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα έχει σημειώσει αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης, μετά και την είσοδο του ΟΤΕ στις υπηρεσίες μέσω δορυφόρου τον Οκτώβριο του 2011.

- Ο ΟΤΕ TV κατέγραψε εντυπωσιακή ανάπτυξη, προσελκύοντας μέσα σε διάστημα δύο ετών περίπου 200 χιλιάδες συνδρομητές. Στο τέλος του α' τριμήνου του 2014, η πελατειακή βάση του ΟΤΕ TV έφτασε τις 280 χιλιάδες.


http://www.sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: