Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Αυτή είναι η πεντάδα που κερδίζει στα τρία πόδια της Χαλκιδικής, δίπλα στο κύμα.

Καλοκαίρι, Παρασκευή απόγευμα στην άκρη της Θεσσαλονίκης, την ανατολική. Ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων σ’ ένα μποτιλιάρισμα που όσο περνάει η ώρα μεγαλώνει. σανίδες του surf, πανιά και ποδήλατα σφιχτοδεμένα στις σχάρες…
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Χαλκιδική και το σκηνικό θυμίζει κόμικς του Reiser. Για όλους εμάς που ζούμε στη Θεσσαλονίκη, καλοκαίρι σημαίνει πρώτα απ’ όλα Χαλκιδική. Μέχρι εδώ όλοι συμφωνούν. Στη συνέχεια, εκεί κάπου στη γέφυρα των Μουδανιών, οι δρόμοι χωρίζουν. Οι οικογενειάρχες και κάτοχοι εξοχικού κατευθύνονται στη φιλική Κασσάνδρα. Οι πιο «έξαλλοι» κάμπερς και οι εναλλακτικοί στρίβουν αριστερά για Σιθωνία. Και όσοι θέλουν περισσότερη ησυχία έχουν ήδη διαχωρίσει τη θέση τους, κατευθυνόμενοι μέσω ορεινής διαδρομής στην Ουρανούπολη και την Αμουλιανή. Η Χαλκιδική έχει προτάσεις για όλα τα γούστα, αρκεί φυσικά να ξέρεις να τις αναζητήσεις. Ιδού το top-5 των παραθαλάσσιων εστιατορίων (δίχως σειρά αξιολόγησης). Θα επανέλθω με τις βουνίσιες προτάσεις. OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

«Θαλασσινά γευστικά αριστουργήματα από τον ‘’Κρητικό’’ στην Ουρανούπολη. Δηλώνω φανατική της ψαρομαγειρικής του». 
 1. Κρητικός, Ουρανούπολη, τηλ. 23770 71222. Κοντεύουν 20 χρόνια από τότε που επισκέφτηκα πρώτη φορά το φημισμένο εστιατόριο-ψαροταβέρνα κι από τότε δηλώνω φανατική της ψαρομαγειρικής του. Απαιτητικός και τελειομανής, με άρτια γνώση της θαλασσινής –και όχι μόνο– κουζίνας, ο Γιάννης Κρητικός είναι από τους πολύ καλούς, αν όχι ο καλύτερος, στο είδος του! Σερβίρει θαλασσινά γευστικά αριστουργήματα. Από κρίταμα, φούσκες και πίνα στιφάδο έως ψαρόσουπες, κρέπα με θαλασσινά, paelia, γαρίδες καπρίς, γευστικότατη αστακομακαρονάδα και, φυσικά, ό,τι ψάρι τραβάει η όρεξή σας. Σας προτείνω να απολαύσετε τα μεγάλα ψάρια, «διαμάντια» από τους καλύτερους ψαρότοπους της Eλλάδας ψημένα με αριστοτεχνική μαεστρία. Στην κουζίνα είναι ο Γιάννης (ο ιδιοκτήτης) και η μητέρα του. ntomata «Ντομάτα, στο Sani Resort, με τη σφαγίδα του σπουδαίου Χρύσανθου Καραμολέγκου. Σχεδόν ό,τι φάτε, θα το θυμάστε για καιρό». 2. Ντομάτα, Sani Resort, Κασσάνδρα, τηλ. 23740 99500. Από τα εστιατόρια στη μαρίνα του Sani, επιλέγω την «Ντομάτα» του σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου. Ο Χρύσανθος είναι (γνωστός) μαέστρος στην κουζίνα. Με δύο σπουδαία ατού: το πηγαίο μαγειρικό ταλέντο του, που χαρακτηρίζεται από δεξιότητα, φαντασία και ευφυΐα, και την πολύ καλή γνώση των υλικών, που μεταφράζεται σε γευστική πρωτοτυπία και άφθαστο συνδυασμό μεταξύ τους. Σχεδόν ό,τι φάτε, θα το θυμάστε για καιρό. Όπως, για παράδειγμα, την αέρινη κακαβιά από πετρόψαρα που αρωματίζεται με σαφράν και μοσχολέμονο, το κεμπάπ από λαβράκι και γαρίδες σχάρας, το ριζότο με ξύσμα λεμονιού… 
 Τριζόνι: Θαλασσινός παράδεισος στην Κασσάνδρα. 3. Το Τριζόνι, Κρυοπηγή, Κασσάνδρα, τηλ. 23740 51945. Η εικόνα στη δροσερή αυλή: μεγάλα δένδρα, πολύχρωμες γλάστρες με λουλούδια και τα μυρωδικά που χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους, ο ξυλόφουρνος που υπόσχεται φρεσκοψημένο ψωμί και η βιτρίνα με τα ψάρια, τα όστρακα, τις καραβίδες. Τα πιάτα καταφθάνουν στο τραπέζι διατηρώντας αμείωτο το γευστικό ενδιαφέρον: χταπόδι με γλυκό τραχανά, πιλάφι σπαρμένο με μύδια και αρωματικά, καραβίδες στον ατμό, μαστόρικα ψημένα ψάρια. Θα σταθώ και στα όστρακα για να αναφερθώ και στον πατέρα του ιδιοκτήτη, γνωστό στην περιοχή ψαροτουφεκά και οστρακοσυλλέκτη, μουσικό και εξαιρετικά ευχάριστο συνομιλητή.
 «Στο ‘’Σουσουράδα και Σγουρός Σκαντζόχοιρος’’ στην Άθυτο, ο ευρηματικός Νίκος Κατσάνης προσφέρει μια νοστιμότατη κουζίνα βασισμένη στην έρευνα της τοπικής γαστρονομίας». 4. Σουσουράδα και Σγουρός Σκαντζόχοιρος, Άθυτος, Κασσάνδρα, τηλ. 23740 91594. Ο Νίκος Κατσάνης είναι ένας παθιασμένος εστιάτορας. Συνεχώς ψάχνει και ψάχνεται. Μελετά υλικά, τοπικές κουζίνες, νέες τεχνικές. Αλλάζει πιάτα, βγάζει νέες συνταγές. Το αποτέλεσμα προς τέρψιν των ουρανίσκων μας, τον δικαιώνει. Αναζητήστε το «Σουσουράδα και Σγουρός Σκαντζόχοιρος» στη γραφική Άθυτο και ετοιμαστείτε για μια νοστιμότατη κουζίνα βασισμένη στην έρευνα της τοπικής γαστρονομίας και διανθισμένη με την ευρηματικότητα ενός ανήσυχου σεφ.
 Squirrel: σε ειδυλλιακό περιβάλλον, με 6 μόνο τραπέζια κάτω από τ’ αστέρια και πάνω από κύμα, θα απολαύσετε τις ευφάνταστες δημιουργίες του σεφ Ερβέ Προνζάτο. 5. Squirrel, Danai Beach Resort, Μεταμόρφωση, Σιθωνία, τηλ 23750 22310. Το Danai Beach Resort είναι ένα πολυτελές ησυχαστήριο στη Μεταμόρφωση. Ένα all suite hotel που ποντάρει στην ηρεμία, την κομψότητα στο ύφος και, βεβαίως, στη γαστρονομία. Στο βραβευμένο του εστιατόριο Squirrel, σε ειδυλλιακό περιβάλλον, με 6 μόνο τραπέζια κάτω από τ’ αστέρια και πάνω από κύμα, θα απολαύσετε τις ευφάνταστες δημιουργίες του σεφ Ερβέ Προνζάτο. Κουζίνα γευστική, σοφιστικέ, που χαρακτηρίζεται από γευστική ευγένεια και απογειώνεται από τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις σοφές προτάσεις του sommelier. //Η Μαρία Νέτσικα είναι χημικός-οινολόγος και οινογράφος. Ζει στη Θεσσαλονίκη και τα τελευταία 20 χρόνια τριγυρίζει συνεχώς στη Χαλκιδική, δοκιμάζοντας κάθε τι αξιόλογο και καινούργιο στη γαστρονομική σκηνή της.
Πηγή : Andro.gr

//Η Μαρία Νέτσικα είναι χημικός-οινολόγος και οινογράφος. Ζει στη Θεσσαλονίκη και τα τελευταία 20 χρόνια τριγυρίζει συνεχώς στη Χαλκιδική, δοκιμάζοντας κάθε τι αξιόλογο και καινούργιο στη γαστρονομική σκηνή της.
Καλοκαίρι, Παρασκευή απόγευμα στην άκρη της Θεσσαλονίκης, την ανατολική. Ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων σ’ ένα μποτιλιάρισμα που όσο περνάει η ώρα μεγαλώνει. σανίδες του surf, πανιά και ποδήλατα σφιχτοδεμένα στις σχάρες… Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Χαλκιδική και το σκηνικό θυμίζει κόμικς του Reiser. Για όλους εμάς που ζούμε στη Θεσσαλονίκη, καλοκαίρι σημαίνει πρώτα απ’ όλα Χαλκιδική. Μέχρι εδώ όλοι συμφωνούν. Στη συνέχεια, εκεί κάπου στη γέφυρα των Μουδανιών, οι δρόμοι χωρίζουν. Οι οικογενειάρχες και κάτοχοι εξοχικού κατευθύνονται στη φιλική Κασσάνδρα. Οι πιο «έξαλλοι» κάμπερς και οι εναλλακτικοί στρίβουν αριστερά για Σιθωνία. Και όσοι θέλουν περισσότερη ησυχία έχουν ήδη διαχωρίσει τη θέση τους, κατευθυνόμενοι μέσω ορεινής διαδρομής στην Ουρανούπολη και την Αμουλιανή. Η Χαλκιδική έχει προτάσεις για όλα τα γούστα, αρκεί φυσικά να ξέρεις να τις αναζητήσεις. Ιδού το top-5 των παραθαλάσσιων εστιατορίων (δίχως σειρά αξιολόγησης). Θα επανέλθω με τις βουνίσιες προτάσεις. OLYMPUS DIGITAL CAMERA «Θαλασσινά γευστικά αριστουργήματα από τον ‘’Κρητικό’’ στην Ουρανούπολη. Δηλώνω φανατική της ψαρομαγειρικής του». 1. Κρητικός, Ουρανούπολη, τηλ. 23770 71222. Κοντεύουν 20 χρόνια από τότε που επισκέφτηκα πρώτη φορά το φημισμένο εστιατόριο-ψαροταβέρνα κι από τότε δηλώνω φανατική της ψαρομαγειρικής του. Απαιτητικός και τελειομανής, με άρτια γνώση της θαλασσινής –και όχι μόνο– κουζίνας, ο Γιάννης Κρητικός είναι από τους πολύ καλούς, αν όχι ο καλύτερος, στο είδος του! Σερβίρει θαλασσινά γευστικά αριστουργήματα. Από κρίταμα, φούσκες και πίνα στιφάδο έως ψαρόσουπες, κρέπα με θαλασσινά, paelia, γαρίδες καπρίς, γευστικότατη αστακομακαρονάδα και, φυσικά, ό,τι ψάρι τραβάει η όρεξή σας. Σας προτείνω να απολαύσετε τα μεγάλα ψάρια, «διαμάντια» από τους καλύτερους ψαρότοπους της Eλλάδας ψημένα με αριστοτεχνική μαεστρία. Στην κουζίνα είναι ο Γιάννης (ο ιδιοκτήτης) και η μητέρα του. ntomata «Ντομάτα, στο Sani Resort, με τη σφαγίδα του σπουδαίου Χρύσανθου Καραμολέγκου. Σχεδόν ό,τι φάτε, θα το θυμάστε για καιρό». 2. Ντομάτα, Sani Resort, Κασσάνδρα, τηλ. 23740 99500. Από τα εστιατόρια στη μαρίνα του Sani, επιλέγω την «Ντομάτα» του σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου. Ο Χρύσανθος είναι (γνωστός) μαέστρος στην κουζίνα. Με δύο σπουδαία ατού: το πηγαίο μαγειρικό ταλέντο του, που χαρακτηρίζεται από δεξιότητα, φαντασία και ευφυΐα, και την πολύ καλή γνώση των υλικών, που μεταφράζεται σε γευστική πρωτοτυπία και άφθαστο συνδυασμό μεταξύ τους. Σχεδόν ό,τι φάτε, θα το θυμάστε για καιρό. Όπως, για παράδειγμα, την αέρινη κακαβιά από πετρόψαρα που αρωματίζεται με σαφράν και μοσχολέμονο, το κεμπάπ από λαβράκι και γαρίδες σχάρας, το ριζότο με ξύσμα λεμονιού… trizoni-οκ Τριζόνι: Θαλασσινός παράδεισος στην Κασσάνδρα. 3. Το Τριζόνι, Κρυοπηγή, Κασσάνδρα, τηλ. 23740 51945. Η εικόνα στη δροσερή αυλή: μεγάλα δένδρα, πολύχρωμες γλάστρες με λουλούδια και τα μυρωδικά που χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους, ο ξυλόφουρνος που υπόσχεται φρεσκοψημένο ψωμί και η βιτρίνα με τα ψάρια, τα όστρακα, τις καραβίδες. Τα πιάτα καταφθάνουν στο τραπέζι διατηρώντας αμείωτο το γευστικό ενδιαφέρον: χταπόδι με γλυκό τραχανά, πιλάφι σπαρμένο με μύδια και αρωματικά, καραβίδες στον ατμό, μαστόρικα ψημένα ψάρια. Θα σταθώ και στα όστρακα για να αναφερθώ και στον πατέρα του ιδιοκτήτη, γνωστό στην περιοχή ψαροτουφεκά και οστρακοσυλλέκτη, μουσικό και εξαιρετικά ευχάριστο συνομιλητή. σουσουραδα3-οκ «Στο ‘’Σουσουράδα και Σγουρός Σκαντζόχοιρος’’ στην Άθυτο, ο ευρηματικός Νίκος Κατσάνης προσφέρει μια νοστιμότατη κουζίνα βασισμένη στην έρευνα της τοπικής γαστρονομίας». 4. Σουσουράδα και Σγουρός Σκαντζόχοιρος, Άθυτος, Κασσάνδρα, τηλ. 23740 91594. Ο Νίκος Κατσάνης είναι ένας παθιασμένος εστιάτορας. Συνεχώς ψάχνει και ψάχνεται. Μελετά υλικά, τοπικές κουζίνες, νέες τεχνικές. Αλλάζει πιάτα, βγάζει νέες συνταγές. Το αποτέλεσμα προς τέρψιν των ουρανίσκων μας, τον δικαιώνει. Αναζητήστε το «Σουσουράδα και Σγουρός Σκαντζόχοιρος» στη γραφική Άθυτο και ετοιμαστείτε για μια νοστιμότατη κουζίνα βασισμένη στην έρευνα της τοπικής γαστρονομίας και διανθισμένη με την ευρηματικότητα ενός ανήσυχου σεφ. δαναη Squirrel: σε ειδυλλιακό περιβάλλον, με 6 μόνο τραπέζια κάτω από τ’ αστέρια και πάνω από κύμα, θα απολαύσετε τις ευφάνταστες δημιουργίες του σεφ Ερβέ Προνζάτο. 5. Squirrel, Danai Beach Resort, Μεταμόρφωση, Σιθωνία, τηλ 23750 22310. Το Danai Beach Resort είναι ένα πολυτελές ησυχαστήριο στη Μεταμόρφωση. Ένα all suite hotel που ποντάρει στην ηρεμία, την κομψότητα στο ύφος και, βεβαίως, στη γαστρονομία. Στο βραβευμένο του εστιατόριο Squirrel, σε ειδυλλιακό περιβάλλον, με 6 μόνο τραπέζια κάτω από τ’ αστέρια και πάνω από κύμα, θα απολαύσετε τις ευφάνταστες δημιουργίες του σεφ Ερβέ Προνζάτο. Κουζίνα γευστική, σοφιστικέ, που χαρακτηρίζεται από γευστική ευγένεια και απογειώνεται από τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις σοφές προτάσεις του sommelier. //Η Μαρία Νέτσικα είναι χημικός-οινολόγος και οινογράφος. Ζει στη Θεσσαλονίκη και τα τελευταία 20 χρόνια τριγυρίζει συνεχώς στη Χαλκιδική, δοκιμάζοντας κάθε τι αξιόλογο και καινούργιο στη γαστρονομική σκηνή της.

Πηγή : Andro.gr [ http://www.andro.gr/geusi/chalkidiki/ ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: