Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Γιαννης Ντοντσακης για το χωριο των αηδονιών ! Από πάντα με μάγευαν τα όμορφα μέρη!

Μου άρεσε να απολαμβάνω τη φύση, τα δέντρα, τον ήχο που προέρχεται από αυτά όταν τα διαπερνά ο άνεμος! Να ακούω τον ήχο και να βλέπω το νερό να αυλίζει από τη γη! Τη μυρουδιά της βροχής! Τα αηδόνια να επικοινωνούν μεταξύ τους, τραγουδώντας το ένα και εκεί όπου ο ήχος πάει να σβήσει... να απαντάει το άλλο σχηματίζοντας έτσι ότι ομορφότερο υπάρχει ως συναίσθημα, που σε κάνει να λες... ¨Ω! Θεέ μου... τι όμορφα που είναι εδώ...¨
Τόπος μαγικός !


Όμως... μεγαλώνοντας διαπίστωσα, ότι οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ τελικά είναι αυτοί, που κάνουν έναν τόπο ΜΑΓΙΚΟ!
Οι άνθρωποι, με την ψυχή τους και την αγάπη τους, είναι που κάνουν τα πάντα να μοσχοβολούν. Πάντα ήμουν εδώ. Αν όχι πάντα με το σώμα, σίγουρα όμως με την ψυχή και θα ήθελα να σας εκφράσω, ότι πέρα από τα αηδόνια και όλα τα άλλα που κάνουν ξεχωριστό αυτόν τον τόπο, είναι το μεράκι και το πάθος των ανθρώπων να τον αγκαλιάσουν και να τον αναδείξουν ως ξεχωριστό!
Γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών, επικοινωνούν μεταξύ τους σαν παιδιά! Κι αυτό συμβαίνει ΜΟΝΟ, όταν αξιοποιεί κανείς σωστά την αλήθεια προκειμένου να κτίσει το όνειρο!
Επικρατεί η αίσθηση της δημιουργίας! Βλέπω ανθρώπους να συνεργάζονται και να επικοινωνούν, με τρόπο αξιοθαύμαστο!
Τέσσερα τμήματα παραδοσιακών χορών:
Προπαιδικό, Παιδικό, Εφήβων, Ενηλίκων 1 & Ενηλίκων 2
Χορωδία
Περιβαλλοντική ομάδα
  Καλλιτεχνικόεργαστήρι
Παραδοσιακό εργαστήρι
Συμμετοχή των μελών σε τράπεζα αίματος
Εκδρομές και περιηγήσεις σε ιστορικούς χώρους
Διοργάνωση ημερίδων πολιτιστικού, πολιτισμικού και ιατρικού περιεχομένου
Σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με αποκορύφωμα το
τετραήμερο Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Προφήτη Ηλία
Κι όλα αυτά, υπάρχουν με ένα τρόπο που διδάσκουν και συγχρόνως διδάσκονται, όλοι όσοι περιβάλλονται από αυτά!
Είναι πιστέψτε με ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ να μεγαλώνει ένα παιδί, τρέχοντας στις γειτονιές, παίζοντας κρυφτό, μήλα, ποδόσφαιρο, σχοινάκι, μαθαίνοντας όλα εκείνα που απ´ τους παππούδες και τους γονείς μας κι εμείς διδαχτήκαμε!
Όλα τα απλά πράγματα, είναι και όμορφα! Από πάντα ήταν όμορφα!
Θα ήταν κρίμα να χάσουμε την απλότητα και την αυθεντικότητά μας.
Να βλέπουμε το αληθινό στα πράγματα και στους εαυτούς μας.
Πετάμε οτιδήποτε παλιό, για να το αντικαταστήσουμε με κάτι καινούριο.
Ναι, εάν αυτό είναι αληθινό κι όχι επειδή απλά γυαλίζει και μας ξεγελάει!
Ας μην επικαλύπτουμε λοιπόν την αλήθεια με το ψέμα! Είναι σπουδαίο, να μπορούμε να εκτιμάμε την κληρονομιά μας! Το θησαυρό, που κουβαλάμε!
Την προίκα και την κληρονομιά που οι παππούδες μας έφεραν, όταν τους υποχρέωσαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να εγκατασταθούν εδώ, όπου παλαιότερα δέσποζε το μετόχι της μονής Διονυσίου!
Μαζί με τα απαραίτητα αντικείμενα, φέραν μες την ψυχή τους την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα μας. Την πολιτιστική μας κληρονομιά!
Εκτιμήστε την και διαφυλάξτε την, όσο καλύτερα μπορείτε!
Εμψυχώστε, ενισχύστε και βοηθήστε, όποιον έχει τη διάθεση, προκειμένου να μην χαθεί αυτός ο πλούτος!
Μιλήστε γι αυτά που ξέρετε στα παιδιά σας, βρείτε εικόνες, φωτογραφίες, αντικείμενα και πράγματα που φανερώνουν την καταγωγή μας! Από αυτά που οι παππούδες μας έφεραν, μέχρι αυτά που οι γονείς μας έφτιαξαν με τα χέρια τους!
Τα λέω όλα αυτά... γιατί βλέπω σε αυτή την ομάδα του συλλόγου Μέγας Αλέξανδρος, που στην ουσία εκπροσωπεί όλους μας, τη διάθεση και το μεράκι να συνεχίσει την παράδοσή μας που κινδυνεύει να χαθεί.
Θα μπορούσε οποιοσδήποτε, από το να απολαμβάνει τις όμορφες και ήσυχες γειτονιές του τόπου μας, να επισκεφθεί και ένα Λαογραφικό μουσείο, τμήμα ενός πολυχώρου, που θα στεγάζει ΟΤΙ μας χαρακτηρίζει! Ό,τι μας συνόδεψε και μας συνοδεύει για να είμαστε αυτό που είμαστε... εδώ που είμαστε! Η ύπαρξη ενός ανοιχτού αμφιθεάτρου και η καθιέρωση ενός ετήσιου φεστιβάλ, θα μπορούσε επίσης να φιλοξενεί συμπατριώτες και φίλους της περιοχής μας, συμμετέχοντας στα πολιτιστικά μας δρώμενα! Υπάρχουν άνθρωποι απ´ ότι βλέπω, που επιθυμούν να σταθούν πλάι στη δημιουργία τέτοιων έργων που θα ζεσταίνουν τις καρδιές όλων μας! Δεν συμβαίνει συχνά άνθρωποι να θέλουν να ασχοληθούν με τέτοιου είδους δραστηριότητες που προβάλουν και αναδεικνύουν αυτό που είμαστε! Όλοι έχουμε τον ίδιο προορισμό! Πάντα πίστευα ότι όλα μπορούμε να τα κάνουμε χωρίς διαχωρισμούς όταν υπάρχει θέληση! Η υλοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας δεν έχει στόχο την ικανοποίηση της προσωπικής μας φιλοδοξίας. Σκεφτείτε μόνο, ότι θα είναι προίκα για τις νεώτερες γενεές!
Στίγμα της πολιτιστικής μας ταυτότητας!
Γιατί τα παιδιά μας, βρίσκουν αυτά που τους αφήνουμε και βαδίζουν σε μονοπάτια που εμείς χαράζουμε!



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: