Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Απόβαση των Τούρκων στη Θεσσαλονίκη -Πόλος έλξης το σπίτι του Κεμάλ, το Γενί Τζαμί...ευνοημένη και η Χαλκιδική!

Η Turkish Airlines αδυνατεί πλέον να καλύψει άλλο την αυξημένη ζήτηση των Τουρκων τουριστών προς τη Θεσσαλονίκη. Η πληρότητα των πτήσεών της άγγιξε το 100%, ενώ τα ξενοδοχεία της πόλης έχουν ελάχιστα δωμάτια για να τους υποδεχθούν. Πάνω από 3.500 Τούρκοι αναμένεται να εισρεύσουν αυτή την εβδομάδα στη συμπρωτεύουσα.

Επωφελούμενοι από τις διακοπές για τη λήξη του Ραμαζανιού αναζητούν μια απόδραση προς τη Θεσσαλονίκη και στα σχέδια των διακοπών τους έχουν συγκεκριμένα πράγματα: επίσκεψη στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, προσκύνημα στο Γενί Τζαμί, φαγητό καλής ποιότητας και συνάντηση με τον... Γιάννη Μπουτάρη!

Το σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, η απόβαση των Τούρκων είναι χωρίς προηγούμενο.
«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί βρισκόμαστε στην κορύφωση της πολιτικής που ξεκίνησε ο δήμος και ο Γιάννης Μπουτάρης προσωπικά, πριν από τρία χρόνια, για να δείξει στους Τούρκους ότι η Θεσσαλονίκη είναι πόλη φιλική και ανοιχτή στους γείτονες. Το μεγάλο κύμα των τουριστών λειτουργεί προς όφελος των ξενοδόχων, των εστιατόρων, της αγοράς γενικότερα και μεμονωμένες φωνές διαμαρτυρίας, μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από τους Τούρκους επισκέπτες, μόνο οφέλη μας φέρνουν και μακάρι να γίνουν περισσότεροι και ακόμα περισσότεροι», λέει στο «Εθνος» ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας.


Σύμφωνα με στοιχεία των ξενοδόχων, το 2013 επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη 80.000 Τούρκοι -χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που δεν διανυκτέρευσαν- και το 2014 μόνο το πρώτο εξάμηνο εμφανίζεται αύξηση 20%.
Το επόμενο διάστημα το κύμα των τουριστών θα συνεχιστεί και κάποιες εβδομάδες του φθινοπώρου θα είναι σε αντίστοιχα επίπεδα, λόγω συνεχών εθνικών αργιών στην πατρίδα τους.
Στην είσοδο του σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ, όπου λειτουργεί ως μουσείο, δημιουργείται καθημερινά το αδιαχώρητο. Τουριστικά λεωφορεία συνωστίζονται στην Αγίου Δημητρίου, πολλοί ωστόσο προτιμούν να φτάνουν με τα πόδια. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι επισκέπτες απλώς γράφουν σε μία φόρμα τα στοιχεία τους. Στο εσωτερικό του βλέπουν έπιπλα της εποχής, πολλά κομμάτια είναι αυθεντικά, φωτογραφίες και προσωπικά του είδη, ενώ στον τελευταίο όροφο υπάρχει επιπλωμένο το δωμάτιο όπου ο Τούρκος πολιτικός γεννήθηκε το 1881.


Το σπίτι-μουσείο του Κεμάλ είχε μείνει κλειστό, λόγω ανακαίνισης και επαναλειτουργεί από πέρυσι τον Αύγουστο. Ουσιαστικά όμως η περσινή σεζόν είχε χαθεί, έτσι φέτος από τον Μάιο λειτουργεί με συνεχές ωράριο και δεν προλαβαίνει να δέχεται επισκέπτες. Για λόγους καλύτερου συντονισμού υπάρχουν υπάλληλοι με άριστη γνώση της τουρκικής γλώσσας που απαντούν σε ερωτήσεις των επισκεπτών, ωστόσο όλες οι λεζάντες και τα συνοδευτικά κείμενα στις προθήκες είναι τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά.
Εκατοντάδες τουρίστες, Τούρκοι και άλλοι, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, προσευχήθηκαν τη Δευτέρα στο Γενί Τζαμί, το οποίο τους παραχώρησε για τρίτη συνεχή χρονιά ο δήμος, προκειμένου να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα.


«Στόχος μας ήταν να διευκολύνουμε τους μουσουλμάνους κατοίκους της πόλης και επισκέπτες να γιορτάσουν τον τερματισμό της νηστείας του Ραμαζανιού», αναφέρει ο κ. Πέγκας.
Ευγενικοί, γενναιόδωροι και καλοφαγάδες
Οι καταστηματάρχες γύρω από το τουρκικό προξενείο, όπου βρίσκεται το σπίτι-μουσείο του Κεμάλ, «τρίβουν τα χέρια τους» από χαρά και κρατούν ανοιχτά τα μαγαζιά μέχρι πολύ αργά το βράδυ.
«Αυτές τις μέρες βλέπετε πολλούς Τούρκους, αλλά έρχονται καθημερινά και τουρίστες άλλων εθνικοτήτων, Βούλγαροι, Σέρβοι, Γερμανοί, ακόμη και Ελληνες που θέλουν να δουν το σπίτι του Κεμάλ. Είναι σημείο αναφοράς για την πόλη, μαζί με τον Λευκό Πύργο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα», σημειώνει η Ιωάννα Γκανή, επιχειρηματίας στην Αγίου Δημητρίου.
Οι Τούρκοι αγοράζουν σωρηδόν μαγνητάκια για το ψυγείο, αλλά και μικρά αναμνηστικά, ενώ αρκετοί περνούν από πολυκαταστήματα του κέντρου. Οι ιδιοκτήτες των καφέ στην Αγίου Δημητρίου έχουν προσθέσει και τουρκικό τσάι στον κατάλογο των προσφερόμενων ειδών, αλλά οι τουρίστες δεν ενθουσιάζονται. «Κάτι δεν μας ταιριάζει στη γεύση, αλλά είναι φυσικό. Και εσείς δεν θα ευχαριστηθείτε φραπέ στην Αγκυρα», λέει με συγκατάβαση ο Ουμούτ, μηχανικός από την τουρκική πρωτεύουσα που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με τη σύζυγό του, Σουλέτ, και αντίθετα από το τσάι, έχει μόνο καλά λόγια να πει για το γεμιστό καλαμάρι που δοκίμασε σε ψαροταβέρνα στη Νικήτη Χαλκιδικής.

«Επειδή τρώμε πολύ κρέας στην Τουρκία και πικάντικους μεζέδες, εδώ επιλέξαμε τα θαλασσινά και έχουμε κατενθουσιαστεί από το γεμιστό καλαμάρι», σημειώνει η Σουλέτ, δείχνοντας τη συνταγή που πήρε από τον μάγειρα της ταβέρνας.
Φωτογραφίες είναι από το ρεπορτάζ του Έθνους.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: