Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Χωρίς πρόσβαση στην παραλία παραθεριστές στη Χαλκιδική

                               του Τάσου Τασιούλα

Καλοκαίρι ταλαιπωρίας περνούν φέτος οι κάτοικοι και οι παραθεριστές στην περιοχή μεταξύ Χανιώτης και Πολύχρονου Χαλκιδικής, καθώς μια παραλία μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου έχει μετατραπεί σε… ιδιωτική! Η πρόσβαση στη θάλασσα που είναι σε απόσταση 150 μέτρων από τα σπίτια τους είναι αδύνατη, αφού οι παραθεριστικές κατοικίες και τα συγκροτήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της θάλασσας είναι περιφραγμένες και η προβλεπόμενη από το νόμο δίοδος δεν υπάρχει.


Πάνω από το δρόμο που συνδέει τη Χανιώτη με το Πολύχρονο και σε απόσταση 150 μέτρων από την παραλία υπάρχουν εκτός του ξενοδοχείου (Χαλκιδική Παλλάς) και 20 εξοχικά, διαμερίσματα και αυτόνομες κατοικίες. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων διαμαρτύρονται εδώ και δεκαετίες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καταγγέλλοντας «εξυπηρέτηση συμφερόντων», αφού για εκείνους η πρόσβαση στην παραλία είναι «απαγορευμένη», για τους άλλους όμως που έχουν τις βίλες τους κάτω από το δρόμο έχει εξασφαλιστεί ένας… prive χώρος.
Το «τυφλό» κομμάτι, όπως κατήγγειλαν στη Voria.gr οι κάτοικοι, μέχρι τον προηγούμενο Ιούνιο ήταν προσεγγίσιμο μέσω ενός παλιού ξενοδοχείου (Αλέξανδρος)! Το ξενοδοχείο εφέτος το καλοκαίρι δεν λειτούργησε και ο Ελληνοαμερικανός ιδιοκτήτης «κλείδωσε» την είσοδο απαγορεύοντας τη διέλευση.
Άλλη δίοδος δεν υπάρχει, καθώς ο δήμος Κασσάνδρας δεν έχει φροντίσει για την εξασφάλιση πρόσβασης και οι παραθαλάσσιες βίλες έχουν «κολλήσει» τις περιφράξεις τους «απαγορεύοντας» στους… ξένους να κάνουν μπάνιο στην παραλία… τους. «Έξι ξαπλώστρες στα 650 μέτρα. Αν δεν είναι αυτό ιδιωτική παραλία τι είναι;», ρωτούν οι καταγγέλλοντες.
Η παραλία μεταξύ Χανιώτης και Πολύχρονου είναι συνολικού μήκους περίπου 5 χλμ. «Η επίμαχη παραλία είναι περιφραγμένη σε μήκος 1 χλμ», τονίζει στη Voria.gr η δικηγόρος των ιδιοκτήτων παραθεριστικών κατοικιών που θίγονται Σοφία Βασιλειάδου.
Οι κάτοικοι επικαλούνται το νόμο Τρίτση (1337/83) περί ελεύθερης πρόσβασης στον αιγιαλό, που προβλέπει να υπάρχει κάθε 300 μέτρα πρόσβαση κάθετη στη θάλασσα και επιπλέον να μην υπάρχει περίφραξη σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων από την ακτή. Μάλιστα, ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι όλες οι περιφράξεις, που είναι εντός αυτής της ζώνης είναι αυθαίρετες και πάνε για κατεδάφιση. Εξαιρέσεις προβλέπονται μόνο για προστασία καλλιεργειών και ειδικές χρήσεις που καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα. 
Η κ.Βασιλειάδου σημειώνει ότι θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, προκειμένου να υπάρξει μία προσωρινή λύση για την πρόσβαση στη θάλασσα. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι απαιτείται να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα από το δήμο Κασσάνδρας, ο οποίος θα πρέπει να απαλλοτριώσει κάποια μέτρα από τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται μπροστά στη θάλασσα, ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή.
Ευτυχώς ήταν ανοιχτό το ξενοδοχείο στη φωτιά του 2006
Η κατάσταση αυτή ισχύει από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όπως λένε οι κάτοικοι. «Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και «στη φωτιά του 2006 αν δεν υπήρχε η αδόκιμη δίοδος του παλιού ξενοδοχείου ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα ήταν ορατός. Τότε για να σωθούμε τρέχαμε όλοι στη θάλασσα. Δεν υπήρχε πουθενά αλλού να πας για να ξεφύγεις από τις φλόγες. Σας θυμίζω ότι είχαμε ακόμη και θάνατο από ανακοπή στην παραλία της Χανιώτης. Φαντάζεστε σε ανάλογο περιστατικό σήμερα να μην είχαμε διέξοδο στη θάλασσα; Τι θα κάναμε; Θα τρέχαμε μέσα στους καπνούς για ένα χιλιόμετρο για να βρούμε θάλασσα;», καταγγέλλουν.
Οι καταγγέλλοντες έχουν καταθέσει αιτήσεις για ορισμό διόδου πρόσβασης στον αιγιαλό. Όλοι τους… συμπονούν και κανείς δεν έχει κάνει κάτι, λένε. Έχουν καταγγείλει την υπόθεση στην Αστυνομία, στην Πολεοδομία, στο Δήμο, σε βουλευτές του νομού, έχουν ακόμη και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στα χέρια τους, η οποία δεν εκτελέστηκε ποτέ και στην πορεία ανατράπηκε μάλιστα (αυτά έγιναν στη δεκαετία του 1980), καθώς στη δίοδο που είχε οριστεί δίπλα από το ξενοδοχείο Αλέξανδρος ο ιδιοκτήτης, όπως σημειώνουν, έχτισε ράμπα στάθμευσης αυτοκινήτων, η οποία μάλιστα είχε άδεια και από την πολεδομία!
«Το φετινό καλοκαίρι φαίνεται να χάθηκε. Επικοινωνήσαμε με το δήμο Κασσάνδρας και μας είπαν ότι η νέα δημοτική αρχή θα επιληφθεί πλέον του ζητήματος. Είναι θλιβερό…», είπαν οι κάτοικοι (σ.σ. τα ονόματα των καταγγελλόντων είναι στη διάθεση της Voria).


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: