Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Επιστροφή ΦΠΑ σε 7 ημέρες

Επιστροφές ΦΠΑ μέσα σε μια βδομάδα και χωρίς να χρειάζεται καν η υποβολή αίτησης προωθεί το υπουργείο Οικονομικών , δίνοντας παράλληλα βαθιά ανάσα σε κατασκευαστές με απούλητα ακίνητα.
Με νομοθετικές διατάξεις που έχει προετοιμάσει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, μπαίνει τέλος σε απαιτήσεις του συστήματος ΦΠΑ που χαρακτηρίζονται «παράλογες» από υπόχρεους και λογιστές. Για παράδειγμα καταργείται η υποχρέωση των φορολογουμένων να....
υποβάλλουν αίτηση επιστροφής ΦΠΑ. Θα κάνουν ένα επιπλέον κλικ κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής περιοδικής τους δήλωσης
Καταργείται παράλληλα η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ μια φορά το χρόνο. Η εκκαθαριστική δήλωση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σύνοψη των περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλονται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων.
Τα στοιχεία αυτά είναι ήδη στη διάθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τις περιοδικές δηλώσεις και δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να υποβάλλονται και οι ετήσιες εκκαθαριστικές. Μόνο έξτρα χρόνος και διοικητικό κόστος εκπλήρωσης των τυπικών φορολογικών υποχρεώσεων για τους φορολογούμενους.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έχει σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμες τις νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες απλοποιούνται δραστικά οι διαδικασίες υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης και πέφτουν τίτλοι τέλους στην υποχρέωση των φορολογουμένων να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ η οποία με σαφήνεια προκύπτει από τις δηλώσεις τους πως δικαιούνται.
Στη συνέχεια θα εκδοθεί απόφαση από τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαβαϊδου με την οποία θα προβλέπεται η επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με «καθαρό φορολογικό μητρώο» μέσα σε μια εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: