Ο συνολικός αριθμός των μικρών επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι θα μειωθεί φέτος κατά 27.000-30.000 (καθαρή μείωση, που προκύπτει αφαιρούμενων όσων θα ανοίξουν, από εκείνες που θα κλείσουν).
Στο σκηνικό αυτό και με βάση τα πιθανά «λουκέτα», για το επόμενο εξάμηνο προβλέπεται απώλεια 47.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί), εκ των οποίων αυτές που αφορούν μισθωτή εργασία εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν τις 30.000 (συμπεριλαμβανομένων, όμως, και ατόμων που θα συνταξιοδοτηθούν/μεταναστεύσουν κτλ).
Τις παραπάνω εκτιμήσεις διατυπώνει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), επικαλούμενο τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικού κλίματος, που παρουσίασε επισήμως σήμερα, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.
Η έρευνα, που εκπονήθηκε τον φετινό Φεβρουάριο, σε συνεργασία με την εταιρεία Marc AE, σε πανελλαδικό δείγμα 1204 πολύ μικρών/μικρών επιχειρήσεων, έδειξε ακόμη ότι για το 70,3% των μικρών επιχειρήσεων η κατάσταση επιδεινώθηκε φέτος.
«Η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε βαθύ επενδυτικό λήθαργο. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν επιβεβαιώνουν το “success story” και οι πολυδιαφημιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι προοπτικές ανάκαμψης φαντάζουν εξαιρετικά αμφίβολες», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΓΣΕΒΕΕ και ΙΜΕ, Γεώργιος Καββαθάς.
Μεσοσταθμική πτώση τζίρου 65% απ' την αρχή της κρίσης
Παρουσιάζοντας την έρευνα, ο οικονομολόγος Δημήτρης Μπίμπας (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ), σημείωσε ότι το 66,6% των επιχειρήσεων σημείωσε κάμψη τζίρου στο δεύτερο περσινό εξάμηνο. Απ' την απαρχή της κρίσης, η συνολική πτώση τζίρου ανέρχεται μεσοσταθμικά στo 65%.
Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν, βάσει της έρευνας, να έχουν υψηλά ληξιπρόθεσμα χρέη, ιδίως προς το ασφαλιστικό τους ταμείο (περίπου το 40%). Τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΕ αναφέρουν ότι πάνω από 370.000 επιχειρήσεις έχουν χρέη προς το ταμείο, ενώ ακολουθούν οι οφειλές προς ΔΕΚΟ (34,9%), εφορία (32,7%) και τράπεζες (28,1%).
Η ΓΣΕΒΕΕ έχει ήδη καταθέσει την πρότασή της για το ασφαλιστικό, η οποία -μεταξύ άλλων- προβλέπει ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης για την επόμενη διετία και, όπως υποστήριξε ο κ. Καββαθάς, αν εφαρμοστεί, το όφελος για το ταμείο θα είναι περίπου 540 εκατ. ευρώ ετησίως. «Ακόμη και αν η πλειοψηφία των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων επιλέξει να πάει στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση, το ταμείο θα εισπράττει περισσότερα από ό,τι σήμερα», υποστήριξε.
Βάσει της έρευνας, το 30% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι δεν έχει δικαίωμα σε υγειονομική περίθαλψη, λόγω συσσωρευμένων ασφαλιστικών οφειλών.
Περί νέου φορολογικού κώδικα και προτάσεων ΟΟΣΑ
Δύο στους τρεις επιχειρηματίες (67,7%) θεωρούν ότι ο νέος φορολογικός κώδικας αυξάνει το γραφειοκρατικό κόστος και το 63,6% ότι οι νέες διατάξεις συνεισφέρουν στον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης.
Οι επαγγελματίες αμφισβητούν ακόμη, στην πλειοψηφία τους, την αποτελεσματικότητα των προτάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) περί βελτίωσης συνθηκών ανταγωνισμού: το 48,4% των επαγγελματιών θεωρεί ότι η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και το άνοιγμα των επαγγελμάτων δεν θα οδηγήσει σε μειώσεις τιμών, ενώ το 51,4% εκτιμά ότι δεν θα βοηθήσει ούτε τους Έλληνες επιχειρηματίες.
Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, τα τέσσερα σημεία των προτάσεων του ΟΟΣΑ, όπου ρίχνει βάρος η κυβέρνηση (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, γάλα/γιαούρτι, ελαιόλαδο, ψωμί) όχι απλά δεν θα πετύχουν μείωση τιμών, αλλά θα πλήξουν την εγχώρια παραγωγή, προς όφελος των εισαγωγών (πχ, κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων).
Για κάθε μία επιχείρηση που προσλαμβάνει, δύο απολύουν. Τέσσερις στους 10 τα βρίσκουν «σκούρα» με την εφορία
Κατά τα λοιπά, η καθαρή απώλεια θέσεων μισθωτής εργασίας στο δεύτερο περσινό εξάμηνο υπερέβη τα 50.000 άτομα. Σε κάθε ιδιωτική επιχείρηση που προσλαμβάνει, αντιστοιχούν περίπου δύο που απολύουν.
Περίπου μία στις δύο επιχειρήσεις αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών, τέσσερις στις 10 εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν φέτος στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και περίπου ισάριθμες ότι θα αδυνατούν να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Το 26,2% των επιχειρήσεων διακρατούν αναγκαστικά ανεξόφλητες επιταγές, ενώ το 17,5% «έχει λαμβάνειν» από το δημόσιο.
«Τα εν λόγω ευρήματα, σε συνδυασμό με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιβάλλουν την άμεση κατάρτιση σχεδίου με ρεαλιστικές ρυθμίσεις οφειλών, αντιλογισμό χρεών και μερική διαγραφή δανείων», σημείωσε ο κ. Μπίμπας.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου