Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Στο "σφυρί" ακίνητα του Δημοσίου στην Χαλκιδική που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ

Ακόμη 167 ακίνητα του Δημοσίου μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ των οποίων και τα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Σχοινιάς, πολλά ολυμπιακά ακίνητα, παραλίες και οικόπεδα-φιλέτα
Στα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, συμπεριλαμβάνονται: ακίνητο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον (2211 Massachusetts Avenue), που αποκτήθηκε από το Δημόσιο το 1949, οικόπεδο της περιοχής Hatfield στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, έκτασης 1.766 τμ που αγοράστηκε το 1996, καθώς και ακίνητο στο Ερεβάν της Αρμενίας, συνολικού εμβαδού 1.156,7 τμ.

Στο ΤΑΙΠΕΔ πέρασαν επίσης το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, έκτασης 92 στρεμμάτων με όλα τα υφιστάμενα κτίρια και εγκαταστάσεις, που είχε απαλλοτριωθεί το 2001 και ανήκει στην ΕΤΑΔ, και το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, εκτάσεως 100 στρεμμάτων, που είχε απαλλοτριωθεί το 2000.
Επίσης μεταβιβάστηκαν πολλά ακίνητα στην Πλάκα. Ειδικότερα, ένα ακίνητο στην οδό Ανδοκίδου 5 (205,45 τμ) που αγοράστηκε από το Δημόσιο το 1962, ενώ το ΥΠΠΟ έχει εγκρίνει και αναλάβει μελέτη επισκευής- αποκατάστασης. Ένα ακίνητο στη διασταύρωση των οδών Κλεψύδρας 2 και Μουσαίου 1 (610,45 τμ- απαλλοτριώθηκε το 1960). Ένα ακίνητο στη διασταύρωση των οδών Πελοπίδα 2 και Αιόλου 1 (222,10 τμ- πέρασε στο Δημόσιο το 1936) και άλλο ένα στην οδό Θρασυβούλου 13 (120,11 τμ- αγοράστηκε από το κράτος το 1968). Επίσης, ακόμα 11 ακίνητα στην Πλάκα και άλλο ένα στην οδό Ιπποκράτους 88, στην Αθήνα. Εξάλλου, μεταβιβάζονται γεωτεμάχια στο Τουρκολίμανο Ελευσίνας (17 στρέμματα), το αγρόκτημα Νέας Ηράκλειας της Χαλκιδικής (27 στρέμματα), καθώς και οι εκτάσεις του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Δασάκι-Κρυονέρι (134 στρέμματα) και Τρανό Λειβάδι (230 στρέμματα).
Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ αποκτά τις παραλίες Αρκούδι Πηνειού Ηλείας (13 στρέμματα) και Πλύτρα- «Παχειά Άμμος» Μονεμβασιάς Λακωνίας (15 στρέμματα). Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκαν, επίσης, το Ξενία του Πλαταμώνα, καθώς και ακίνητα του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ). Το ένα βρίσκεται στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, έχει έκταση 660 τμ και απαλλοτριώθηκε το 1974.
Το δεύτερο, βρίσκεται στη θέση «Κάτω Πορόια» του Δήμου Σιντικής Σερρών, έχει έκταση δύο στρεμμάτων και περιήλθε στην κυριότητα του ΤΑΧΔΙΚ μετά από τη συγχώνευση του τελευταίου με το Ειδικό Ταμείο Ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου και Φυλακών Σερρών, στο οποίο είχε πωλήσει το ακίνητο το ελληνικό δημόσιο.

Για το ξεπούλημα των Προσφυγικών τοποθετήθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης:
"Τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αποτελούν ένα κομμάτι ιστορικής μνήμης και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς για την πόλη μας. Αυτοί που ευθύνονται για την σημερινή εικόνα εγκατάλειψης είναι οι ίδιοι που θέλουν να τα ξεπουλήσουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Ως δημοτική παράταξη, εδώ και χρόνια έχουμε δώσει αγώνες για την προστασία και την αξιοποίηση αυτών των χώρων. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές σε αυτούς που θέλουν να ξεριζώσουν την ιστορική μνήμη της πόλης ότι θα μας βρουν απέναντί τους. 
Θα συνεργαστούμε με όλους τους επιστημονικούς φορείς και τους κατοίκους της περιοχής έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης, ζητάμε από τον Δήμαρχο της Αθήνας αλλά και τους υπόλοιπους υποψηφίους να τοποθετηθούν ανοιχτά για το ζήτημα". 

 koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: